Țările Baltice taie cablul cu Rusia! Și-au sincronizat liniile electrice cu UE

08 Feb. 2025, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Feb. 2025, 14:10 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi dimineața, Estonia, Letonia și Lituania au făcut un pas istoric, deconectându-se de la sistemul energetic IPS/UPS din Rusia și Belarus. Evenimentul marchează o etapă importantă în independența energetică a țărilor baltice față de influența rusă.

Conform companiei estone de energie Elering, procesul de decuplare a început la ora 6 dimineața, când liniile electrice dintre Lituania și regiunea rusă Kaliningrad au fost oprite. Ulterior, au fost închise conexiunile dintre Lituania și Belarus, Letonia și Rusia, iar în final liniile de înaltă tensiune dintre Estonia și Rusia.

În următoarele 24 de ore, sistemele energetice baltice vor funcționa în regim izolat, urmând ca, prin conexiunea lituano-polonă, să fie sincronizate cu rețeaua europeană ENTSO-E. Această sincronizare consolidează integrarea lor în sistemul energetic unificat al Europei continentale.

Pregătirile pentru această tranziție au început încă din 2009, însă războiul din Ucraina a accelerat semnificativ procesul. Costurile proiectului de deconectare și integrare în ENTSO-E s-au ridicat la aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Deconectarea țărilor baltice vine la aproape trei ani după ce, pe 24 februarie 2022, Ucraina și Moldova s-au decuplat de la sistemul IPS/UPS în ziua în care Rusia a invadat Ucraina. În doar trei săptămâni, cele două țări au fost integrate de urgență în ENTSO-E, evitând un colaps energetic major.

Pentru Moldova, acest pas a fost vital, mai ales în noiembrie 2022, când Gazprom a limitat livrările de gaze, iar Ucraina nu mai putea furniza energie electrică din cauza bombardamentelor masive asupra infrastructurii sale. Ulterior, Moldova a reușit să-și asigure până la 60% din necesarul de energie prin importuri din România, după ce Gazprom a oprit complet livrările către regiunea transnistreană la începutul anului 2025.

Decuplarea țărilor baltice de la rețeaua rusească subliniază determinarea regiunii de a-și reduce vulnerabilitățile și de a se alinia la standardele europene. Acest proces este văzut nu doar ca o măsură tehnică, ci și ca un simbol al rezistenței și al unității europene în fața presiunilor geopolitice din est.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Feb. 2025, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Feb. 2025, 15:07 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană intenționează să impună sancțiuni asupra a 25 de companii chineze, acuzate că ajută Rusia să evite restricțiile impuse de comunitatea internațională, potrivit unui raport al publicației South China Morning Post (SCMP). Această inițiativă face parte dintr-un nou pachet de măsuri menite să slăbească economia militară a Rusiei.

Surse din cadrul UE au declarat că sancțiunile ar putea viza atât companii înregistrate în China continentală, cât și firme cu sediul în Hong Kong. Dacă propunerea va fi aprobată, acestor companii li se va interzice să achiziționeze produse din Europa.

Companiile respective sunt suspectate că furnizează produse europene unor firme rusești din domeniul apărării, cărora le este interzis, conform sancțiunilor existente, să cumpere astfel de bunuri. Măsurile vor fi incluse în cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene. Totodată, un cetățean chinez ar putea fi inclus pe lista persoanelor sancționate, fiind vizat de interdicția de a intra în țările UE și de înghețarea activelor sale în cele 27 de state membre.

Raportul SCMP subliniază că noile sancțiuni nu sunt legate de fabrica de drone din regiunea autonomă Xinjiang-Uigură, despre care UE și alte state, precum Marea Britanie, au afirmat în noiembrie că produce drone pentru armata rusă. Beijingul a negat anterior aceste acuzații.

„Nu am furnizat niciodată arme letale niciunei părți implicate în conflict și controlăm strict exporturile de bunuri militare și cu dublă utilizare, conform legilor și reglementărilor noastre”, a declarat Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.

Aceasta nu este prima dată când companiile chineze sunt vizate de sancțiuni europene. În decembrie 2024, UE a introdus pe lista neagră șase companii chineze și o persoană fizică, suspectate că furnizează componente pentru drone și microelectronică utilizate de armata rusă. Aceste entități au fost supuse interdicțiilor de viză, iar activele lor din UE au fost înghețate.

Chiar și în contextul acestor măsuri, fluxul de bunuri cu dublă utilizare din China către Rusia continuă. Potrivit SCMP, oficialii europeni consideră că Beijingul este unul dintre cei mai mari „încălcători ai regimului de sancțiuni” și că exporturile către Rusia se desfășoară „fără restricții”, ignorând cerințele UE.

Uniunea Europeană estimează că până la 70% din produsele tehnologice militare care ajung în Rusia provin din China. Oficialii chinezi resping acuzațiile și insistă asupra poziției neutre a Beijingului în conflict.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală