Taxa de intrare în Veneția va crește în 2025 pentru a încerca să reducă numărul turiștilor

13 Iul. 2024, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2024, 12:08 // Actual //  bani.md

Sistemul experimental de plată al Veneției pentru turiști a avut doar un impact limitat asupra reducerii aglomerației în orașul din lagună, ceea ce înseamnă că prețurile vor fi aproape sigur majorate anul viitor, a declarat vineri un politician care a condus proiectul, scrie Reuters. În premieră mondială, faimoasa destinație italiană a introdus în aprilie o taxă de 5 euro pentru turiștii care sosesc în zilele cele mai aglomerate, în speranța că taxa îi va descuraja pe unii oameni să viziteze orașul.

Schema pilot, care a fost urmărită îndeaproape de alte puncte turistice europene, a a fost aplicată doar 29 de zile și se va încheia duminică, deschizând calea pentru o perioadă de consultare pentru a decide cum să se procedeze cu proiectul în viitor.

Simone Venturini, consilierul municipal responsabil cu turismul și coeziunea socială, a declarat că evaluarea inițială a fost pozitivă și a confirmat că sistemul va fi reînnoit în 2025, dar a recunoscut că există încă mulțimi mari.

“În unele weekenduri au fost mai puțini oameni decât în aceeași perioadă a anului trecut … dar nimeni nu se aștepta ca toți turiștii de o zi să dispară miraculos”, a declarat el pentru Reuters, vorbind prin telefon din Veneția.

“Va fi mai eficient în anii următori, când vom crește numărul de zile și vom ridica prețul”, a adăugat el, fără a spune cât ar putea fi nevoiți să plătească vizitatorii în 2025.

Consiliul municipal încearcă să descurajeze turiștii care călătoresc o zi, în special în timpul weekendurilor și sărbătorilor, când numărul vizitatorilor poate depăși 100 000 – dublu față de numărul rezidenților locali. Persoanele cu rezervări la hotel nu au fost nevoite să plătească taxa.

Nu toată lumea din Veneția, care este un sit de patrimoniu mondial UNESCO, crede că schema ar trebui să continue.

“A fost un eșec total. Orașul este încă plin de turiști”, a declarat consilierul opoziției Giovanni Andrea Martini, adăugând că numărul persoanelor care plătesc taxa a scăzut pe măsură ce s-a răspândit vestea că amenzile din lege nu se materializează.

Venturini a recunoscut că au existat “foarte puține amenzi sau, probabil, nicio amendă”, dar a spus că a fost un început deliberat ușor. “În această fază experimentală, mai degrabă decât să amendăm oamenii, ne-am concentrat pe informarea lor”, a spus el.

Martini a pledat în schimb pentru un sistem de rezervare gratuită a locurilor pentru vizitatori, pentru a preveni excluderea familiilor cu venituri mici, dar care să poată urmări sosirile viitoare ale turiștilor.

“Trebuie să putem avertiza oamenii că, dacă vin în anumite zile, nu se vor simți bine”, a spus el, adăugând că obiectivul pe termen lung ar trebui să fie readucerea rezidenților pe termen lung, care s-au îndepărtat de oraș în ultimii ani, deoarece închirierile pe termen scurt domină tot mai mult piața imobiliară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO