Taxe și impozite mai mari în Chișinău! Când ar putea intra în vigoare și cum le justifică Primăria

07 Nov. 2022, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2022, 15:36 // Actual //  bani.md

În anul 2023, locuitorii Chișinăului ar putea achita taxe și impozite mai mari, potrivit proiectului de decizie publicat de Primăria Capitalei.

Astfel, taxele din Chișinău urmează să fie racordate la rata inflației de anul precedent. Taxa pentru amenajarea teritoriilor va crește de la 165 la 174 de lei pe an per angajat, taxa pentru afișarea publicității va crește de la 5,2% la 5,5% din veniturile din servicii de publicitate și/sau distribuție, taxa pentru utilizarea simbolurilor locale va crește de la 0,26% la 0,27% din veniturile din vânzarea produselor, taxa pentru locurile de parcare va crește de la 31 la 33 de lei pe 1 mp anual, taxa pentru dispozitivele publicitare va crește de la 775 la 815 lei pe 1 mp anual, impozitul pentru cazare temporară – va crește de la 3% la 5% din veniturile din vânzări de servicii.

Cuantumul taxelor pentru tarabele din piețe va crește: pentru piețele agroalimentare, agroalimentare, nealimentare și mixte – de la 50 la 53 de lei pe metru pătrat pe an, pentru piețele auto care funcționează la periferia orașului și lucrează 1-3 zile pe săptămână – de la 15 la 16 lei pe metru pătrat; pentru piețele auto care funcționează la periferia orașului – de la 15 la 16 lei pe metru pătrat.

Pentru târgurile auto care funcționează la periferia orașului, timp de 6-7 zile pe săptămână – de la 38 la 40 de lei pe 1 mp, pentru târgurile auto care funcționează în intravilan, timp de 1-3 zile pe săptămână – de la 72 la 76 de lei pe 1 mp, pentru târgurile auto care funcționează în intravilan, timp de 6-7 zile pe săptămână – de la 87 la 91 de lei pe 1 mp.

Pentru piețele de flori care funcționează non-stop, care sunt amplasate în perimetrul parcurilor de cultură și agrement, impozitul local poate crește de la 870 la 914 lei pe metru pătrat, iar pentru celelalte piețe de flori – de la 73 la 77 de lei pe metru pătrat. Pentru piețele second hand, taxa va crește de la 19 la 20 de lei pe metru pătrat. Totodată, cabinetul a decis să mențină taxa pentru proprietarii de câini la nivelul actual de 120 de lei pentru un animal, asigurată de organele de plasament, precum și taxa de salubritate – 10 lei de persoană.

Taxa pentru proprietarii de servicii de transport de persoane în regim de taxi a fost propusă a fi majorată de la 350 la 370 de lei pe lună pentru fiecare vehicul. De asemenea, vor crește și taxele pentru unele unități care deservesc rute regulate, tarifele lunare urmând să crească de la 325 la 800 de lei pe lună, în funcție de rută.

Impozitul de la magazinele de pe internet va crește de la 7.500 la 8.000 de lei, iar pentru magazinele online care comercializează fructe și legume din producția proprie se va aplica o cotă zero. Ca și până acum, în primul an de funcționare a magazinului online, se va aplica o taxă în valoare de 50% din această sumă.

Taxa de la casele de pariuri, inclusiv vânzarea biletelor de loterie, va fi majorată de la 15.000 la 15,8 mii de lei, organizatorii de săli de jocuri de noroc cu sloturi cu câștiguri vor plăti un impozit de 320 de mii de lei în loc de 300 de mii de lei, iar taxa de la cazinouri va fi majorată de la 600 de mii la 630 de mii de lei.

Cazinourile electronice (activități în domeniul jocurilor de noroc electronice și al pariurilor sportive prin intermediul site-urilor web) au fost incluse într-o categorie separată – cota de impozitare va fi de 500 mii lei.

Taxa pentru stațiile PECO va crește de la 80.000 la 84.000 de lei pentru fiecare stație de alimentare, în timp ce pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice va fi păstrată cota zero.

Proiectul de decizie al munipalității propune reducerea impozitului pentru organizarea de licitații și loterii de la 0,3 la 0,27% din venitul obținut din vânzarea bunurilor declarate pentru licitație sau din valoarea biletelor de loterie.

Proiectului taxelor locale urmează să fie consultat până în data de 24 noiembrie. Ulterior documentul va fi aprobat de Consiliul municipal.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală