Confiscarea companiilor private și trecerea acestora sub controlul statului a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia. Dacă în 2021, preluarea forțată a Bashkir Soda Company era privită ca o excepție, în 2024 și 2025 procesul a căpătat amploare, iar naționalizările au devenit aproape rutină, arată o analiză Forbes.
Potrivit estimărilor băncii T-Bank, în 2024 au fost confiscate cel puțin 64 de companii, iar valoarea totală a activelor preluate de stat în perioada 2022–2024 se ridică la circa 1,8 trilioane de ruble. Mai grav este faptul că în 64% din cazuri, deciziile de naționalizare s-au luat în regim închis, fără transparență publică.
Anul 2025 a început cu o lovitură simbolică: aeroportul Domodedovo, unul dintre cele mai mari din Rusia, a fost preluat de stat în doar trei zile, printr-un demers al autorităților vizând 25 de companii deținute de omul de afaceri Dmitri Kamenșcik – valoarea estimată a acestora depășește 1 trilion de ruble.
În mai, activele companiei „Sayanskkhimplast”, cel mai mare producător de PVC din Rusia, au fost de asemenea transferate statului. Procuratura Generală a invocat faptul că patronul real, Viktor Kruglov, ar fi desfășurat activități de afaceri în timp ce ocupa o funcție publică, încălcând legea.
Ultima confiscare majoră a avut loc în iulie 2025, când grupul minier „Iujuralzoloto” (UGC), deținut de miliardarul și deputatul regional Konstantin Strukov, a trecut în proprietatea statului. Averea lui Strukov era estimată la 1,9 miliarde de dolari. Pe 5 iulie au apărut informații că Strukov ar fi încercat să fugă din țară cu un avion privat spre Turcia, dar a fost împiedicat de Rosaviația – o informație dezmințită ulterior de companie.
Cele mai multe companii preluate de stat au activat în domeniul alimentar (19 firme), imobiliar (12) și comercial (6). Naționalizările recente sugerează o consolidare agresivă a controlului statului asupra economiei ruse, în detrimentul antreprenoriatului privat.