Tesla, în derivă în Germania: vânzările s-au prăbușit cu 76% după scandalul Musk

06 Mart. 2025, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Mart. 2025, 09:56 // Actual //  Ursu Victor

Înmatriculările de vehicule electrice (EV) Tesla în Germania au scăzut şi luna trecută, consumatorii respingând interferenţele lui Elon Musk în alegerile federale din 23 februarie, transmit Reuters şi Bloomberg, potrivit Agerpres.

Conform datelor publicate miercuri de Autoritatea Federală de Transport Rutier din Germania (KBA), vânzările Tesla au scăzut cu 76% în februarie, la 1.429 unităţi, într-o lună în care vânzările totale de vehicule electrice au urcat cu 31%, la 35.949 unităţi. În ianuarie, Tesla înregistrase un recul al vânzărilor de 60%.

În primele două luni din 2025, înmatriculările Tesla în Germania şi Franţa – cele mai mari pieţe EV din Uniunea Europeană – au scăzut cu 71% şi, respectiv 44%.

Acesta date se adaugă indiciilor că activităţile politice ale lui Elon Musk afectează Tesla pe marile pieţe EV. Musk şi-a manifestat susţinerea faţă de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), poziţie considerată de politicienii germani pro-europeni drept o ingerinţă electorală.

Şi vânzările Tesla în ţările din Scandinavia au scăzut, erodând cota sa de piaţă în Europa, în condiţiile în care producătorul de vehicule electrice (EV) se confruntă cu un test de loialitate din partea clienţilor faţă de brand, în contextul atribuţiilor directorului general Elon Musk în administraţia preşedintelui Donald Trump.

În 2023 şi în 2024, livrările Tesla au crescut semnificativ în Norvegia, Suedia şi Danemarca, dar anul acesta au fost sub cele ale rivalelor, cum ar fi Volkswagen şi Toyota, conform datelor data publicate luni.

Luna trecută, au fost înmatriculate pe piaţa suedeză 613 noi Tesla, un declin anual de 42%, în timp ce înmatriculările au scăzut cu 48% atât în Norvegia cât şi Danemarca, la 917 unităţi şi, respectiv, 509 unităţi, în pofida creşterii cererii pentru automobile în cele trei ţări.

În Norvegia, unde aproape toate maşinile noi sunt complet electrice, ponderea totală a vânzărilor de maşini Tesla a scăzut la 8,8% în primele două luni din acest an, după ce în 2024 era lider de piaţă, cu 18,9%, iar în 2023 cu 20%.

De asemenea, evoluţia Tesla este afectată de îmbătrânirea gamei de vehicule, compania confruntându-se cu un test în următoarele luni, în condiţiile în care pregăteşte în Europa lansarea unei versiuni modernizate a SUV-ului Model Y, cea mai bine vândută maşină în regiunea scandinavă în ultimii doi ani.

În Europa, livrările Tesla au înregistrat un declin de 45% în ianuarie, un contrast semnificativ faţă de avansul de 37% al înmatriculărilor totale de vehicule electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA