Tinerii vor avea șansa de a învăța profesii care le vor deschide ușile spre joburi bine plătite, acasă

22 Iul. 2022, 12:48
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2022, 12:48 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Noul an școlar vine cu vești bune pentru tinerii care își doresc să îmbrățișeze profesii creative. De la 1 septembrie, studenții vor putea să opteze pentru o diplomă de studii superioare la specialități precum Animația, Game Design și New Media. Toate acestea sunt posibile datorită lansării Programului Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, care promovează economia digitală, creativă și circulară și contribuie la creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova.

Programul de studii pentru toate cele șase programe ( (1.)programare de jocuri, (2.) conceptualizarea jocurilor și (3.) crearea de personaje pentru specializarea de Game design, (4.) animație 3D și producția personajelor și elementelor de animație 3D și (5.) animație 2D cu accent pe producția desenelor animate, dar și (6.) producție multimedia pentru specializarea New Media)unt dezvoltate sau validate cu companiile din domeniu, pentru a susține conexiunea ofertei educaționale cu cererea de pe piața muncii.

Michelle Iliev, expertă în educație: „Selectarea celor trei domenii noi care urmează a fi introduse la trei universități din țară a fost posibilă datorită unui efort comun între reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, universități, companii din domeniul creativ și expertiza internațională. Spre exemplu, companiile din domeniul creativ, prin intermediul Asociației COR au mapat necesitățile, au înțeles anume ce fel de specialiști duc lipsă companiile locale, în ce domenii ar vrea să se extindă dar cu dispun de profesioniști calificați.”

Mai mult, cursurile noilor specialități vor fi predate de profesori practicieni inclusiv în laboratoare specializate la „Mediacor”, „Artcor”, „Tekwill”, dar și lectori internaționali care vor fi invitați să țină ore și masterclass-uri specializate.

Michelle Iliev, expertă în educație: „Am început o serie de instruiri cu profesorii, a fost o introducere în aceste noi domenii, iar din toamnă, în paralel cu studenții , profesorii urmează să obțină mai multe cunoștințe despre noile specialități. După o primă generație de absolvenți, să avem capacitatea de a mări numărul de profesori care vor preda complet aceste programe, iar sectorul privat să ofere internshipuri și anumite componente pe partea practică, care va avea loc în cadrul companiilor sau pe teritoriul centrelor de excelență Artcor și Mediacor.”

Începând cu semestrul al doilea, stagiile de practică vor fi efectuate în companii, iar cei mai buni studenți vor beneficia de burse și vor avea ocazia să participe la competiții și evenimente internaționale.

Michelle Iliev, expertă în educație: „În Republica Moldova, pentru următorul an, pentru fiecare dintre aceste industrii, avem nevoie aproximativ de 100 de specialiști noi. Dacă astăzi înrolăm la fiecare specialitate câte trei grupe, vom putea asigura această cerere de pe piață, care este în continuă creștere. Datele statistice arată că piața europeană va avea nevoie în anii 2030 să suplinească 80 de mii de locuri de muncă, iar cifra urmează să crească exponențial.”

Industria de animație

Rapoartele internaționale proiectează că dimensiunea pieței globale de animație va atinge valoarea de aproximativ 642,5 miliarde USD până în 2030, în creștere cu  5,2% din 2021 până în 2030.  Forța de muncă în industria animație, necesită înaltă calificare,  93% dintre animatorii de azi au o diplomă de licență și 26% au și o diplomă postuniversitară. La nivel global, mai mult de 50% din oamenii care lucrează sunt freelanceri.

La Admitere 2022, viitorii studenți vor găsi 2 programe noi pentru această specializare : animație 3D cu accent pe producția personajelor și elementelor de animație 3D (pure art) la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și animație 2D cu accent pe producția desenelor animate la Academia de Muzică, Teatru, Arte Plastice.

Industria multimedia

Multimedia este un domeniu care combină diverse medii pentru a crea conținut informativ și captivant pentru un anumit public și include fotografii, imagini video și statice, editare video și audio, design web, arte grafice și animație, scriere de scenarii și media interactive.

Producătorii multimedia își folosesc abilitățile și creativitatea pentru a aduce un proiect multi-platformă de la început până la sfârșit și joacă un rol important în fiecare dintre cele trei faze ale procesului de producție: preproducție, producție și postproducție. Multimedia este o deviere a industriilor de film și producție TV, datorită tehnologiilor noi aplicate.

New media va fi specializare nouă la ciclul licență în cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării și va include în programul de studii crearea produselor creative (film documentar, animații, jocuri video, interfețe de aplicații) în medii digitale și explorarea relațiilor dintre New Media cu alte domenii de studiu pentru a înțelege relațiile dintre tehnologie și cultură.

Suma totală pentru implementarea programului Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia este aproximativ 2 milioane de dolari SUA.

Industria de jocuri (game design)

Dezvoltarea jocurilor video face parte din industria de divertisment, depășind ca mărime pe cea de filme sau Hollywood-ul în sine.

Valoarea industriei în 2021 este de 180 de miliarde de dolari, cu o creștere de 14,4% comparativ cu anul 2020, fiind mai mare decât a tuturor celorlalte industriei de divertisment. Anul pandemic a favorizat și mai mult creșterea, numărul utilizatorilor crescând la 3,2 miliarde, dintre care 22% sunt în Europa.  Până în 2025 se estimează că industria va ajunge la valoarea de 268 de miliarde de dolari.

La nivel european peste 100 de mii de tineri lucrează în această industrie, în mare parte în companii mici și mijlocii. Conform datelor studiilor efectuate de Federația dezvoltatorilor de jocuri, industria dispune o forța de muncă cu înaltă calificare, indiferent de țară în jur de 86% deținând o diplomă. 49% din aceștia dețin o diplomă de licență și 29% – diplomă postuniversitară.

Pentru următorii 5 ani, industria la nivel european va avea nevoie de cel puțin 80.000 de specialiști noi, pe lângă cei 80.000 existenți. Doar în Republica Moldova actualmente piața duce lipsă de cel puțin 100 de specialiști, cu o creștere exponențială în următorii 5 ani.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală