Toate orașele și țările în care va trebui să plătești pentru a intra ca turist în 2024

05 Ian. 2024, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Ian. 2024, 11:52 // Actual //  Lupu Eduard

Din Veneția până în Bali, noi taxe sunt percepute în încercarea de a combate turismul excesiv. Supraturismul ar fi putut fi cuvântul anului 2023 în industria turismului. Știrile despre impactul negativ al prea multor vizitatori au fost peste tot. Cele mai populare destinații din lume, cum ar fi Veneția, Barcelona și Noua Zeelandă, se luptă să țină sub control numărul de vizitatori, relatează Euronews.

Care este problema cu turismul excesiv? Ei bine, rezidenții locali au de suferit, deoarece proprietățile devin inaccesibile din cauza proprietarilor care cumpără case pentru închirierea în vacanță. Autoritățile se luptă să gestioneze gunoiul lăsat în urmă de turiști, iar poluarea contribuie la criza climatică.

O tactică pe care destinațiile mizează, la propriu, este reprezentată de taxele turistice: taxe pe care vizitatorii trebuie să le plătească, pe lângă cheltuielile obișnuite, cum ar fi cazarea și mâncarea.

Acesta nu este un concept nou, desigur. Dacă ați călătorit în străinătate, probabil că ați mai plătit o taxă turistică. Poate că nici nu ați observat-o vreodată – deoarece uneori este inclusă în biletele de avion sau în taxele pe care le plătiți la hotel.

Citiți în continuare care sunt locurile care au introdus taxe turistice în 2023 și cele care urmează să vină în 2024.

Barcelona își mărește (din nou) taxa de turism în 2024

În 2022, autoritățile orașului au anunțat că taxa de turism din Barcelona va fi majorată în următorii doi ani.

Din 2012, vizitatorii capitalei catalane au trebuit să plătească atât taxa turistică regională, cât și o suprataxă suplimentară la nivelul întregului oraș.

La 1 aprilie 2023, autoritățile municipale au majorat taxa municipală la 2,75 euro. O a doua majorare va avea loc la 1 aprilie 2024, când taxa va crește la 3,25 euro. Taxa se aplică vizitatorilor care se cazează în unitățile de cazare turistice oficiale.

Consiliul local a declarat că încasările vor fi folosite pentru a finanța infrastructura orașului, inclusiv pentru îmbunătățirea drumurilor, a serviciilor de transport și a scărilor rulante.

Valencia va impune o taxă turistică în 2024

Valencia va introduce o taxă turistică pentru călătorii care se cazează în toate tipurile de cazare din regiune, inclusiv hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri.

Denumită oficial taxa valenciană pe sejururile turistice (IVET), aceasta va intra în vigoare în 2024, deși o dată exactă nu a fost încă anunțată.

Vizitatorii vor trebui să plătească între 50 de cenți și 2 euro pe noapte, în funcție de cazarea aleasă, pentru o perioadă de până la șapte nopți. Pasagerii navelor de croazieră vor plăti 1,50 euro pe zi.

Autoritățile spun că taxa va fi folosită pentru dezvoltarea durabilă a sectorului turistic din regiune. Încasările vor fi folosite, de asemenea, pentru a oferi locuințe mai accesibile localnicilor din zonele turistice.

Olhão, Portugalia, a introdus o taxă turistică în 2023

Olhão, un oraș pescăresc portughez popular printre turiști, a început să taxeze vizitatorii cu 2 euro pe noapte între aprilie și octombrie.

Taxa este redusă la 1 euro între noiembrie și martie. Aceasta nu se va aplica copiilor sub 16 ani și va fi limitată la cinci nopți – deci la maximum 10 euro – pe călătorie.

Taxa este folosită pentru a minimiza impactul turismului asupra orașului Algarve, inclusiv pentru a îmbunătăți curățenia și securitatea, potrivit autorităților locale.

Două dintre cele 16 municipalități din Algarve au perceput deja o taxă turistică: Faro (1,5 euro pe noapte până la șapte nopți între martie și octombrie) și Vila Real de Santo António (1 euro pe zi până la șapte zile).

Bali: Taxa turistică va fi introdusă în februarie 2024

Cunoscută drept Țara Zeilor, Bali atrage vizitatori din întreaga lume pentru plajele, insulele și cultura sa spirituală.

Dar turismul înseamnă și probleme, iar Bali speră să rezolve unele dintre acestea cu o nouă taxă care trebuie plătită pentru a intra în țară.

Începând cu 14 februarie 2024, sosirile internaționale și interne vor trebui să plătească o taxă de 150.000 IDR (8,80 euro). Aceasta va trebui achitată la ghișeele speciale de la Aeroportul Internațional Ngurah Rai din Bali. Autoritățile au promis că procesul va dura mai puțin de 30 de secunde.

Acestea au precizat că veniturile vor fi direcționate către proiecte care „conservă mediul, natura și cultura, precum și pentru îmbunătățirea calității” vieții din Bali.

Introduce Thailanda o taxă turistică în 2024?

În 2022, s-a zvonit că o taxă turistică va fi introdusă din iunie 2023. Acest lucru nu s-a întâmplat, apoi nici următorul termen limită din octombrie nu s-a întâmplat. Și nu au fost confirmate planuri nici pentru 2024.

Companiile aeriene și organismele care reprezintă companiile aeriene ar fi contestat taxa.

Când au apărut primele discuții despre aceasta, s-a spus că taxa ar fi de 300 de baht (8 euro).

În 2022, guvernatorul Autorității pentru Turism din Thailanda a declarat pentru agenția de știri Reuters că o parte din taxă „va fi folosită pentru a avea grijă de turiști”, deoarece au existat momente în care asigurarea de sănătate nu i-a acoperit. De asemenea, va contribui la finanțarea dezvoltării ulterioare a atracțiilor turistice, cum ar fi Marele Palat din Bangkok.

Taxa turistică din Veneția: Când vor trebui să plătească vizitatorii pentru a intra în 2024?

Taxa turistică a Veneției a fost subiectul multor dezbateri și întârzieri. Orașul este unul dintre cele mai supraaglomerate din Europa, forțând localnicii să iasă de pe străzile înguste și aglomerate din centrul orașului.

Acum s-a confirmat că orașul lagună va institui o taxă de intrare pentru o parte din anul 2024.

Vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru a intra în weekendurile de vârf și în alte zile între aprilie și jumătatea lunii iulie – 29 de zile în total.

Taxa de excursie de o zi va fi în vigoare în timpul orelor de vârf (8.30 – 16.00), ceea ce înseamnă că vizitatorii care vin la Veneția pentru cină sau pentru un concert nu vor trebui să plătească.

Taxa de intrare urmărește să reducă aglomerația, să încurajeze vizitele mai lungi și să îmbunătățească calitatea vieții pentru rezidenți.

Veniturile obținute vor merge către servicii care îi ajută pe locuitorii orașului, cum ar fi întreținerea, curățenia și reducerea costurilor de trai.

Acestea sunt toate țările în care trebuie deja să plătești o taxă turistică pentru a intra în orașe

În multe țări există deja o taxă de turist, din diverse motive.

Pentru unele, are legătură cu încercarea de a limita numărul de turiști și de a preveni turismul excesiv.

Pentru altele, este aproape ca o taxă de sustenabilitate pentru fiecare vizitator. Banii proveniți din aceste taxe sunt destinați întreținerii facilităților turistice și protejării resurselor naturale.

Austria

În Austria se plătește o taxă de cazare, care variază în funcție de provincia în care vă aflați. În Viena sau Salzburg, veți plăti 3,02% în plus la nota de la hotel, de persoană.

Taxa de turism este cunoscută și sub numele de Tourismusgesetz și Berherbergungsbeiträge.

Belgia

Taxa de turism în Belgia se aplică și la cazare, pentru fiecare noapte petrecută acolo.

Taxa este uneori inclusă în tariful camerei de hotel, dar unele hoteluri separă costul și îl transformă într-o taxă suplimentară, așa că trebuie să verificați cu atenție factura.

Anvers și Bruges percep o taxă pe cameră. În Bruxelles, tariful variază în funcție de mărimea și clasificarea hotelului.

În general, taxa este în jur de 7,50 euro.

Bhutan

În timp ce taxele de turist din majoritatea țărilor sunt mai mici de 20 de euro, taxa din Bhutan este foarte mare în comparație cu restul.

Taxa zilnică minimă pentru majoritatea străinilor este de: 250 de dolari (228 de euro) de persoană pe zi în sezonul de vârf și puțin mai puțin în sezonul de bază.

Dar aceasta acoperă multe, inclusiv cazarea, transportul în țară, un ghid, mâncarea și taxele de intrare.

Bulgaria

Bulgaria aplică o taxă de turist pentru înnoptări.

Aceasta este foarte mică și variază în funcție de zonă și de clasificarea hotelului – până la aproximativ 1,50 euro.

Insulele Caraibe

Majoritatea insulelor din Caraibe au taxe turistice adăugate la costul hotelului sau o taxă de plecare.

Antigua și Barbuda, Aruba, Aruba, Bahamas, Barbados, Bermuda, Bonaire, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Dominica, Republica Dominicană, Grenada, Haiti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts și Nevis, St. Lucia, St. Maarten, St. Vincent și Grenadine, Trinidad și Tobago și Insulele Virgine Americane au toate o formă de taxă pentru vizitatori.

Taxele variază de la 13 euro în Bahamas la 45 de euro în Antigua și Barbuda.

Croația

Croația și-a majorat taxa de turism în 2019. Rata majorată se aplică însă doar în timpul sezonului de vârf, vara.

Vizitatorii plătesc în jur de 10 kuna (1,33 euro) de persoană pe noapte.

Cehia

Trebuie să plătiți o taxă de turism în Republica Cehă doar atunci când vizitați capitala Praga.

Aceasta este foarte mică (sub 1 euro) și se plătește pe persoană, pe noapte, până la 60 de nopți. Taxa nu se aplică copiilor sub 18 ani.

Franța: Taxă turistică mai mare la Paris datorită Jocurilor Olimpice din 2024

În Franța trebuie plătită o „taxă de ședere”. Aceasta se adaugă la factura de hotel și variază în funcție de orașul în care vă aflați.

Tarifele variază de la 0,20 euro la aproximativ 4 euro de persoană, pe noapte.

Punctele turistice precum Paris și Lyon folosesc acești bani pentru a menține infrastructura turistică.

În anticiparea Jocurilor Olimpice din 2024, taxa turistică pe camerele de hotel a crescut cu 200%, începând cu ianuarie 2024.

În funcție de tipul de cazare, taxa variază între 0,75 și 15 euro pe noapte.

Germania

Germania are așa-numita „taxă pe cultură” (kulturförderabgabe), dar și o „taxă pe pat” (bettensteuer), în orașe precum Frankfurt, Hamburg și Berlin.

Taxa este de aproximativ 5 la sută din factura de hotel.

Grecia

Taxa de turism în Grecia se bazează pe numărul de stele ale hotelului sau pe numărul de camere pe care le închiriați. Poate fi de până la 4 euro pe cameră.

A fost introdusă de Ministerul grec al Turismului pentru a contribui la reducerea datoriei țării.

Ungaria

Taxele turistice din Ungaria se aplică doar în Budapesta.

Călătorii trebuie să plătească un plus de 4% în fiecare noapte, în funcție de prețul camerei de hotel.

Italia

Taxele turistice din Italia depind de locul în care vă aflați. În Sicilia, taxele variază între 1 și 3 euro pe noapte.

În timp ce la Roma taxa variază între 3 și 7 euro pe noapte, în funcție de tipul de cameră, dar unele orașe mai mici percep mai mult.

Japonia

În Japonia, este vorba de o taxă de plecare. Vizitatorii care vin în Japonia plătesc 1.000 de yeni (aproximativ 8 euro) la ieșirea din țară.

Site-ul oficial de turism susține că această taxă mică face „o diferență semnificativă” în economie.

Malaezia

Taxa de turism din Malaezia este o taxă forfetară și se aplică pentru fiecare noapte de ședere.

Este de aproximativ 4 euro pe noapte.

Noua Zeelandă

Mulți turiști, persoane aflate în concediu de odihnă, precum și unii studenți și lucrători care vin în Noua Zeelandă trebuie să plătească o taxă internațională de conservare și de turism (IVL) la sosire.

Dar persoanele din Australia sunt scutite.

Taxa este de 35 de dolari neozeelandezi, ceea ce înseamnă aproximativ 21 de euro.

Olanda

Țările de Jos au o taxă turistică pe uscat și o taxă turistică pe apă.

În Amsterdam, aceasta se ridică în prezent la 7 la sută din costul unei camere de hotel. Se numește „toeristenbelasting”.

În 2024, taxa va crește la 12,5%, devenind astfel cea mai mare taxă turistică din Europa. Se va aplica atât pasagerilor de croazieră, cât și vizitatorilor care înnoptează.

Portugalia

Taxa turistică redusă din Portugalia se plătește pe persoană și pe noapte și se aplică doar oaspeților care au peste 13 ani.

Aceasta este de aproximativ 2 euro și se aplică în prezent în 13 din cele 308 municipalități din Portugalia, inclusiv în orașele Porto, Lisabona și Faro.

Trebuie să o plătiți doar în primele șapte zile de ședere.

Slovenia

Taxa de turism în Slovenia variază în funcție de locație și de clasificarea hotelului.

Este puțin mai mare în orașele mari și în stațiunile turistice, inclusiv în Ljubljana și Bled – aproximativ 3 euro.

Spania

Dacă vă îndreptați spre Ibiza sau Majorca, va trebui să plătiți o taxă de turism.

Taxa de turism durabil, care se aplică la cazarea în vacanțe în Insulele Baleare din Spania (Majorca, Menorca, Ibiza, Formentera), se aplică, de asemenea, fiecărui turist cu vârsta de 16 ani sau mai mult.

În timpul sezonului de vârf, taxa poate ajunge până la 4 euro pe noapte.

Elveția

Taxa de turism în Elveția variază în funcție de localitate. Costul este pe noapte și pe persoană și se ridică la aproximativ 2,20 euro.

De obicei, ofertele pentru cazare nu includ taxa turistică – aceasta este specificată ca o sumă separată, astfel încât este mai ușor de urmărit.

Și se aplică doar la sejururi mai mici de 40 de zile.

SUA

În cea mai mare parte a Statelor Unite se percepe o taxă hotelieră sau o taxă de cazare pentru călătorii care închiriază locuințe. Se mai numește și taxă de ocupare.

Taxele se aplică la hoteluri, moteluri și hanuri. Se pare că cea mai mare rată este plătită în Houston, cu o taxă de 17% pe factura de hotel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău