TOP 10! Cele mai bune orașe, la nivel mondial, pentru munca la distanță

05 Iul. 2021, 12:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
05 Iul. 2021, 12:15 // Au Bani //  MD Bani

Orașul australian Melbourne a fost ales ca cel mai bun oraș la nivel mondial pentru munca la distanță, potrivit unui clasament al platformei de locuințe la cerere Nestpick.

Melbourne a obținut un scor ridicat în ceea ce privește factorii de viabilitate precum siguranța, îngrijirea sănătății, cultura și activitățile de agrement, precum și infrastructura sa de lucru la distanță.

De asemenea, a fost doar unul dintre cele 10 orașe din clasamentul Nestpick să ofere o viză „nomadă digitală” – o viză specifică sau un document echivalent care să permită lucrătorilor independenți și angajaților străini să intre și să lucreze în țară. Celelalte au fost: Zagreb, Praga, Lisabona, Reykjavik, Tallinn, Atena, Sydney, Dubai și Mexico City.

Studiul Nestpick a cuprins 75 de orașe globale, pe care platforma le-a ales pe baza locațiilor care au fost adesea citate drept destinațiile „cele mai bune pentru a locui”.

Orașele au fost apoi clasificate pe trei mari categorii – costuri și infrastructură, legislație și libertăți și locuitivitate. În ceea ce privește costurile și infrastructura, de exemplu, aceasta a inclus o analiză a prețului și a disponibilității unui spațiu adecvat pentru birouri la domiciliu.

În plus, Nestpick a luat act și de procentul populației fiecărui oraș care este complet vaccinat împotriva Covid-19 ca indiciu al răspunsului guvernelor la criza de sănătate în curs.

Omer Kucukdere, CEO Nestpick, a declarat că pandemia de coronavirus a determinat mulți oameni să își reevalueze prioritățile personale, dezvăluind beneficiile flexibilității de lucru la distanță și provocând întrebarea: „Este cu adevărat posibil să lucrezi de oriunde?”

Top 10 orașe pentru lucru la distanță:

  1. Melbourne, Australia;
  2. Dubai, EAU;
  3. Sydney, Australia;
  4. Tallinn, Estonia;
  5. Londra, Marea Britanie;
  6. Tokyo, Japonia;
  7. Singapore;
  8. Glasgow, Marea Britanie;
  9. Montreal, Canada;
  10. Berlin, Germania.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO