TOP10! Cele mai mari creșteri și reduceri de tarife la gazul natural

17 Nov. 2021, 11:03
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Nov. 2021, 11:03 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Majorarea de azi a tarifelor la gazul natural probabil va rămâne cea mai mare majorare din istoria Moldovei. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit unui articol postat pe bloggul său, creșterea cu 140% de la 4,3 lei/m3 la 10,26 lei/m3 este de două ori mai mare decât recordul precedent stabilit în 1998.

Conform informațiilor, în 1998 tariful a crescut cu 72%, de la 0,37 la 0,64 lei pentru un metru cub de gaz. Atunci creșterea tarifelor a fost determinată exclusiv de deprecierea leului, care în 3 luni sa devalorizat de 1,7 ori față de dolar. Astfel prețul recalculat în dolari pentru gazele naturale a rămas neschimbat.

Pe locul 3 în TOP-ul nostru este deprecierea din 2006, când tarifele au crescut de la 1,87 lei/m3 la 2,81 lei/m3. Însă trebuie să menționăm că creșterea de atunci a urmat după o altă creștere cu doar jumătatea de an înainte, când tariful a crescut de la 1,36 lei/m3 la 1,87 lei/m3. Deci în jumătate de an, în 2006, populația Moldovei în două etape a cunoscut o majorare de prețuri de 2 ori, cea ce oricum este mai puțin decât majorarea de acum de 2,4 ori.

Expertul reamintește că, atât majorarea din 2006, cât și majorarea din prezent este determinată de schimbarea formulei de calcul la determinarea prețului de import a gazelor naturale. Atât atunci cât și acum, acest subiect de importanță și interes major pentru societate a fost secretizat.

Noi, societatea, am aflat detalii despre înțelegerea secretă din 2006 doar peste 10 ani, când a avut loc o scurge de documente în spațiul public.

Din cele 5 cele mai importante diminuări de tarife, 3 au avut loc în ultimii 4 ani, datorită conjuncturii internaționale favorabile.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău