Vrei să devii mentor pentru startupurile din Moldova? Înregistrează-te la „Startup Tracker Academy”! CONDIȚII

17 Nov. 2021, 10:54
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Nov. 2021, 10:54 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Vrei să-i inspiri pe tinerii din Moldova să devină antreprenori? Să-i încurajezi să gândească progresiv? Să îi ajuți să descopere mai ușor drumul de la idee la afacere? Te așteptăm la „Startup Tracker Academy” – un program unic de formare care contribuie la dezvoltarea abilităților necesare viitorilor mentori pentru startupurile locale. Antreprenori, fondatori de startupuri, manageri, coordonatori de proiecte, consultanți în afaceri și alți entuziaști sunt invitați să-și depună dosarele și să participe la training, pentru a obține cunoștințe în domeniul managementului de proiecte și produse, instrumente și metodologii, abilități de „coaching”, ca să devină profesioniști în domeniul mentoratului.

Numiți și „startup trackers”, cei înrolați în program vor fi certificați cu acte în regulă pentru a asista și consilia orice startup din țară. Ei se pot implica în coordonarea unui startup aflat la orice etapă și pot impulsiona dezvoltarea acestuia prin îndrumarea echipei către realizarea obiectivelor principale. Actualmente, tot mai multe programe de accelerare se bazează pe implicarea unor asemenea specialiști.

Motivele pentru ca doritorii să obțină o astfel de calificare sunt lesne de înțeles: venituri semnificative și stabile, oportunități nelimitate pentru dezvoltare profesională, dar și satisfacția personală de a ajuta pe cineva să ia o decizie pentru viitor.

Vrei să devii unul dintre mentorii ”Startup Traker Academy”?

Înregistrează-te și asigură-ți un loc în programul „Startup Tracker Academy”, completând acest formular. Pentru participare la cursurile de formare vor fi admise 20 de persoane. Cursurile de formare se vor desfășura în perioada 13 decembrie – 16 decembrie, între orele 16:00 – 21:30. Absolvenții programului vor beneficia de certificate.

Procesul de înscriere cuprinde 3 etape:

  • evaluarea candidaților (CV-ul, scrisoarea de intenție etc.) – 3 decembrie;
  • interviul cu candidații selectați – 6-8 decembrie;
  • semnarea acordului pentru activitățile „pro-bono” (beneficiarii își vor lua angajamentul să presteze acțiuni pro-bono pentru dezvoltarea ecosistemului de startupuri, ca urmare a participării la acest training gratuit) – 10 decembrie.

Ediția curentă a ”Startup Trackers Academy” este desfășurată în cadrul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, proiect implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei. Totodată, oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie „EU4Innovation Centre”, iar un grup numeros de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și în alte zone de dezvoltare din regiunea de sud a țării.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău