Topul celor mai bine plătite locuri de muncă vacante: Salarii de 40 de mii de lei

21 Dec. 2022, 10:07
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
21 Dec. 2022, 10:07 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a publicat topul celor mai plătite locuri de muncă vacante pe piața muncii la data de 15 decembrie 2022, conform declarațiilor agenților economici. Cele mai mari salarii ajung și la 40.000 de lei.

Cel mai mare salariu, conform clasamentului, este oferit de către compania Isight Partners S.R.L. pentru poziția de inginer DevOps,  remunerarea fiind de 40 mii lei. Una din cerinţele angajatorului, pentru ocuparea locului de muncă, este cunoaşterea limbii engleze la un nivel avansat.

Lista continuă cu poziţia de conducător auto oferită de către compania Ancom-Agro S.R.L. din orașul Floreşti. Viitorii angahați vor fi remunerați cu un salariu între 10-30 de mii de lei. 

În lista celor mai plătite locuri de muncă vacante se oferă și salarii între 10-25 de mii de lei pentru ocupaţiile de: sudor, dulgher, oferite de compania Dansicons S.R.L. din municipiul Chişinău, cât şi poziţiile pentru consultant în tehnologia informației și comunicațiilor, programatora companiei Modern Sistem S.R.L. din municipiul Chişinău (salariu între 5-25 mii lei).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Locuri de muncă cu salarii de 12-24 mii lei, oferă compania SC „Prestigiu-AZ” S.R.L. pentru profesia de conducător de autocamion, iar pentru ocupaţia de montator, compania Dansicons S.R.L. oferă un salariu de 12-23 mii lei.

Clasamentul urmează cu locurile vacante (15-20 mii lei) oferite pentru ocupaţiile de: diriginte de șantier în construcții şi conducător auto a companiilor „Poduri Prim” S.R.L şi „Expres-Salon” S.R.L.

Cele mai multe locuri vacante oferă următoarele companii: Î.C.S. Lear Corporation S.R.L. pentru ocupaţia de  cusător în industria uşoară, Fullmobil S.R.L. pentru ocupaţia asamblor-montator mobilă, Xplane Research S.R.L. – operator, cât şi agentul economic „EXLIGRO” S.R.L. pentru locurile de muncă, în calitate de taximetrist.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO