Topul coloșilor din Rusia cu cele mai mari pierderi! Gazprom, în fruntea clasamentului

03 Oct. 2024, 11:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Oct. 2024, 11:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Conform unui clasament realizat de revista Forbes, la finalul anului 2023, din cele zece companii cu cele mai mari pierderi din Rusia, cinci sunt legate de stat. „Gazprom” ocupă prima poziție în acest clasament, fiind un „nou venit”. În 2023, corporația de stat, deținută în proporție de 38,4% de Rosimushchestvo și de 11% de AO „Rosneftegaz”, a înregistrat pentru prima dată în 25 de ani o pierdere netă de 583,1 miliarde ruble. În 2002, gigantul gazier raportase un profit de 1,3 trilioane ruble.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut practic cea mai mare piață de gaze, Europa. Dacă în 2021 „Gazprom” a vândut 185 miliarde de metri cubi de gaz în străinătate, în 2023 a vândut doar 69 miliarde.

Pe locul patru în clasamentul companiilor din Rusia cu cele mai mari pierderi se află o altă „nou venită” – Corporația Aeronautică Unificată (OAK). Pierderea netă a corporației în 2023 a fost de 34,8 miliarde ruble, în creștere cu 47% față de 2022, din cauza creșterii cheltuielilor cu dobânzile pentru împrumuturile bancare. OAK, care este deținută în proporție de 90% de „Rostech”, a consolidat aproape toate întreprinderile de construcție aeronautică din Rusia și, după începerea războiului din Ucraina, a primit un portofoliu mare de comenzi pentru înlocuirea avioanelor importate. Totuși, termenele de livrare pentru noile avioane rusești sunt „întârziate” sau amânate pentru viitor.

Pe locul cinci în clasamentul Forbes se află VK, care a raportat pentru 2023 o pierdere netă de 34,3 miliarde ruble. În 2022, pierderea a fost aproximativ la același nivel, de 32,6 miliarde ruble. Compania, deținută în proporție de 45% de „Sogaz” și 45% de „Gazprom-Media Holding”, a înregistrat pierderi din cauza creșterii cheltuielilor cu personalul (+44%), recompenselor pentru parteneri și conținutului media (+70%) și cheltuielilor de marketing (+76%). VK investește în promovarea conținutului și atragerea specialiștilor talentați, dar aceste investiții nu oferă încă rezultate. Conform Forbes, singura soluție pentru companie ar fi blocarea totală a YouTube.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Oct. 2024, 16:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Oct. 2024, 16:40 // Actual //  bani.md

Janis Mazeiks precizează că modificarea Codului Funciar, prin care terenurile din Moldova ar putea fi vândute străinilor după aderare la Uniunea Europeană, se va negocia expres cu autoritățile din ţara noastră. Într-o declarație pentru TVR Moldova, șeful Delegației UE în Republica Moldova a menționat că declarațiile sale anterioare, făcute la RLIVE TV, au fost intenționat denaturate de către exponenți ai propagandei ruse.

„Am văzut foarte clar mesajele doamnei preşedinte şi domnului prim-ministru că Republica Moldova va asigura interesele naţionale în procesul de negocieri. Şida, pot confirma că acesta este scopul negocierilor. Practic, toate țările care au devenit membri ai UE în ultimii 20 de ani au negociat diferite interdicții şi restricții pentru vânzarea pământului străinilor. În acest proces de negocieri şi este aceasta pentru Republica Moldova pe viitor”, a punctat Mazeiks.

Precizăm că, vineri, 27 septembrie, Janis Mazeiks, a vorbit în studioul RLIVE TV despre dezinformările referitoare la vânzarea terenurilor către cetățeni străini. Drept urmare, mai mulți politicieni controversați au manipulat și au spus expres că terenurile vor fi vândute străinilor, deși Janis Mazeiks preciza clar că subiectul urmează a fi discutat în cadrul negocierilor.

Reacții au venit de la premierul Dorin Recean, președinta Maia Sandu, dar și de la experții societății civile. Prim-ministrul a oferit asigurări că nu se va negocia vreun subiect care contravine interesului național al Republicii Moldova. Șefa statului, la fel, a infirmat informațiile precum că loturile de pământ vot putea fi vândute cetățenilor străini. De asemenea, analistul WatchDog, Andrei Curăraru a explicat că, în opinia sa, agenții de influență ai Kremlinului au pornit o campanie de dezinformare la subiect, iar state membre ale Uniunii Europene precum România, Ungaria, Letonia, Croația, Ungaria sau Polonia, fie au introdus reguli stricte pentru asemenea tranzacții, fie le-au interzis complet.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău