Topul țărilor în care să călătorești și să lucrezi. Republica Moldova, apreciată pentru prețurile mici

13 Ian. 2022, 15:02
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
13 Ian. 2022, 15:02 // Au Bani //  MD Bani

Un top al țărilor de unde să lucrezi în timp ce călătorești și-a propus să ajute angajații să își găsească noul birou departe de casă. În realizarea acestui top au fost analizate 111 țări, fiind clasificate în funcție de 22 de factori împărțiți în șase categorii: accesibilitate și costuri de călătorie; prețuri locale; siguranță și sănătate, facilitățile muncii de la distanță, viața socială și vremea. Prima țară în TOP este Portugalia, fiind urmată de Spania. România  ocupă locul al treilea în topul celor mai bune țări din lume de unde să lucrezi și în care să călătorești. În acest top se regăsește și Republica Moldova, doar că este pe locul 46.

Țara noastră este apreciată în special pentru prețurile mici, obținând 95 de puncte din 100. La capitolul călătorii am obținut 67 de puncte. Mai prost stăm stăm la capitolul muncă la distanță și viață socială, unde am obținut 18 puncte și respectiv 9.

Pentru că tot mai mulți dintre noi ne orientăm către medii de lucru flexibile și încercăm să găsim modalități de a îmbina călătoriile și munca la distanță, motorul de căutare momondo.ro dezvăluie care sunt cele mai bune țări din care să lucrezi doar cu laptopul, top în care România ocupă locul al treilea.

Cele mai bune zece țări în care să îmbini condițiile pentru o muncă productivă cu posibilitățile de călătorie sunt:

  1. Portugalia
  2. Spania
  3. România
  4. Mauritius
  5. Japonia
  6. Malta
  7. Costa Rica
  8. Panama
  9. Republica Cehă
  10. Germania

România a ieșit pe locul trei la nivel internațional în ceea ce privește munca la distanță, datorită prețurilor sale foarte atrăgătoare și a faptului că are unul dintre cele mai mici costuri de trai, nu doar din Europa, ci din întreaga lume. De asemenea, România oferă prețuri avantajoase la închirieri auto și la hoteluri, în plus față de costuri reduse pentru închirierea pe termen lung a unui apartament, ceea ce asigură condiții foarte bune pentru călătorii interne.

Nomazii digitali vor aprecia cu siguranță viteza excelentă a internetului și faptul că mulți localnici vorbesc engleză. Alt factor important în favoarea includerii României în acest top pe o poziție foarte înaltă este viza pentru liberii profesioniști pe care autoritățile plănuiesc să o pună la dispoziție în lunile următoare.

Portugalia a fost evaluată drept cea mai bună țară din lume pentru a lucra de la distanță, obținând punctaje ridicate în toate categoriile, incluzând vremea foarte bună, abundența de locuri de ieșit în oraș, rata mică a criminalității și costul de trai relativ scăzut. Portugalia mai oferă viză de nomad digital și mulți localnici vorbesc engleza la un nivel înalt, ceea ce atrage numeroși expați.

Spania ocupă locul al doilea datorită numărului ridicat de restaurante și cafenele pe cap de locuitor, a internetului de mare viteză, a abundenței de spații de co-working și a vizelor pentru liberii profesioniști. Viața de noapte de aici este bogată și este o țară cu politici LGBTQ+ favorabile.

În plus față de topul celor mai bune țări de unde să lucrezi și să călătorești, momondo pune la dispoziție o hartă care îi ajută pe utilizatori să înțeleagă repede diferențele de fus orar înainte de a-și alege destinația unde să își mute biroul departe de casă. Topul bazat pe fusul orar ia în considerare factorii cheie și categoriile din topul menționat, dar le afișează în funcție de țara locului tău de muncă, astfel încât, țările care au un fus orar asemănătorul cu acesta apar mai sus în lista destinațiilor. Harta mai oferă și informații despre ultimele restricții legate de călătorii și ratele de vaccinare din fiecare țară.

momondo.ro este un motor de căutare global pentru călătorii, care compară prețuri pentru zboruri, hoteluri și mașini de închiriat. momondo are sediul central în Copenhaga și este folosit de călători din peste 30 de țări. Este gestionat de KAYAK, care face parte din grupul Booking Holdings Inc.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO