Tot ce trebuie să știm despre pașaportul COVID. Unde va fi folosit, cât va fi valabil și ce vaccinuri sunt acceptate

26 Mai 2021, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Mai 2021, 14:51 // Actual //  MD Bani

Pe 20 mai, Parlamentul European şi statele UE au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie. Iată tot ce trebuie să știm despre pașaportul COVID.

În prezent, Parlamentul și Consilliul European analizează modalitățile prin care poate fi formalizată legislația în ceea ce privește documentul, una dintre cele mai așteptate măsuri în vreme de pandemie, scrie Euronews.com.

Certificatul digital COVID, sau anterior numit certificatul/pașaportul verde va circula la nivelul Uniunii Europene va permite desfășurarea călătoriilor fără restricții, între cele 27 de state membre. De asemenea, vor fi incluse și anumite state care nu fac parte din Uniune.

Pașaportul va conține informații despre statusul vaccinării, rezultatul pozitiv sau negativ al unui test COVID-19. Certificatul va fi disponibil în format digital sau în format fizic/hârtie și va conține un cod QR.

Când vom putea face rost de pașaportul COVID-19?

Autoritățile speră ca pașaportul să fie gata până în luna iunie. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie și vom avea la dispoziție o perioadă de șase săptămâni de implementare și de deprindere a folosirii pașaportului.

Ursula von der Leyen a precizat că documentul va intra în posesia statelor membre în câteva zile, ceea ce înseamnă că statele vor avea timp să pregătească reguli naționale de utilizare a documentului.

Pașaportul COVID-19 va fi obținut contra plată?

Documentul va fi obținut gratuit.

Ce vaccinuri anti-COVID sunt recunoscute pentru eliberarea pașaportului?

Pentru eliberarea pașaportului COVID sunt valide toate vaccinurile autorizate de  Agenția Europeană a Medicamentului:

  • Pfizer/BioNTech,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Johnson & Johnson.

Statele membre UE vor avea posibilitatea de a decide dacă acceptă și turiști vaccinați cu alte seruri, în afară de cele menționate mai sus.

Vom putea călători dacă nu suntem vaccinați?

Călătoriile vor fi posibile chiar dacă nu sunteți vaccinați, în acest caz veți avea nevoie de de un test Covid-19 sau să respecte regimul de carantină.

Ce teste sunt acceptate în UE?

În UE se acceptă testele NAAT (Nucleic Acid Amplification Test) sau PCR, cum le cunoaștem noi sunt cele care vor fi recunoscute în pașaportul COVID.

În plus, vor fi recunoscute și testele antigen (mai ieftine decât cele PCR). Pentru moment, nu sunt acceptate testele antigen efectuate individual.

Pașaportul poate fi folosit pentru călătorii în Marea Britanie sau Elveția?

Uniunea Europeană a stipulat deja faptul că pașaportul COVID poate fi implementat în țările din EEA (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), dar și în Elveția.

Dar Norvegia și Elveția au cerut să creeze propriile lor certificate de vaccinare, care să fie compatibile cu modelul folosit de Uniune. Comparativ cu acestea, Islanda a permis deja, de câteva luni, intrarea mai multor turiști europeni vaccinați.

Referitor la folosirea certificatuli în Marea Britanie încă se poartă discuții, în prezent țara folosește propriul certificat de vaccinare, prin intermediul Serviciului Național de Sănătate. De asemenea, Marea Britanie a autorizat și utilizarea unui sistem de culori (roșu, galben și verde) pentru călătoriile internaționale.

Conform listei, turiștii din țările de pe lista roșie pot intra doar dacă sunt britanici sau irlandezi și dacă au statut de rezident britanic. Cei care vin din statele de pe lista galbenă trebuie să efectueze un test COVID înainte de plecare, să respecte o perioadă de carantină de zece zile și să efectueze alte două teste COVID în zilele doi și opt de la sosire.

Cei care intră în Anglia din state din lista verde trebuie să efectueze două teste COVID, unul înainte de plecare, altul, la sosire. Ăn prezent, pe lista verde se regăsește doar Portugalia.

Vom putea călători și în SUA cu certificatul de vaccinare?

Majoritatea turișitilor au primit interdicția de a călători în Statele Unite încă de la declanșarea pandemiei în regiune. În prezent, este menținut setul de restricții la adresa Americii.

Potrivit  Asociației de Turism din SUA, autoritățile vor analiza planul UE de relansare a călătoriilor internaționale pentru a stabili un calendar în vederea redeschiderii frontierelor în siguranță.

Pașaportul de vaccinare este sigur?

Codul QR va conține o semnătură digitală, eliberată de o instituție autorizată, cum ar fi: spital, centru de testare sau autoritate în sănătate (minister, eventual). Fiecare entitate va avea o semnătură unică și va fi ”depozitată” într-o bază de date sigură a fiecărui stat.

”Comisia Europeană va construi o poartă/ un filtru, iar toate semnăturile din certificate vor trece prin acesta. Datele personale ale turistului nu vor trece prin acest filtru și nici nu sunt necesare pentru validarea semnăturii digitale”, este precizat în comunicatul Comisiei.

Cât timp va fi valabil pașaportul COVID?

Valabilitatea documentului depinde de relevanța pe care acesta o are la nivelul fiecărui stat membru, în funcție de calculele oamenilor de știință din țara cu pricina.

Vom scăpa vreodată de acest pașaport?

Planul Uniunii nu este de a păstra pentru totdeauna certificatul. Specificările UE arată că pașaportul este strict legat de contextul pandemic. Odată ce OMS va anula sfârșitul stării de urgență în sănătate publică, pașaportul nu va mai fi folosit.

Bineînțeles, există și reversul medaliei: pașaportul va fi reintrodus în caz de o nouă urgență în sănătate.

Realitatea Live

18 Ian. 2025, 10:23
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
18 Ian. 2025, 10:23 // Uncategorized //  Ursu Victor

Alice Weidel, liderul partidului german de extremă dreapta AfD şi candidatul oficial la funcţia de cancelar, este un paradox. Deşi ea a câştigat teren pe scena politică din Germania prin discursul său extremist şi a promisiunilor cu iz suveranist, Weidel a lucrat la Goldman Sachs, cea mai puternică bancă de pe Wall Street şi totodată o emblemă a tot ce este opusul suveranismului, scrie Financial Times.

Weidel, în vârstă de 45 de ani, nu se încadrează în stereotipul politicianului de extremă dreapta. Ea este căsătorită cu producătoroarea elveţiană de filme Sarah Bossard, cu care locuieşte împreună cu cei doi copii adoptaţi în Elveţia. După absolvirea facultăţii, a lucrat ca analist pentru Goldman Sachs şi Allianz în Frankfurt, iar mai târziu a scris o teză de doctorat despre sistemul de pensii chinez.

De când a preluat frâiele AfD, Aliece Weidel a scris istorie. Partidul s-a clasat pe locul al doilea la alegerile europarlamentare din iunie, iar toamna trecută a obţinut până la 33 % din voturile germanilor în contextul alegerilor regionale, în ciuda acuzaţiilor care planează asupra unor membri de rang înalt din partid. Ei sunt acuzaţi de spionaj şi colaborarea cu state precum Rusia şi China.

Sondajele sugerează acum că AfD – care este împotriva musulmanilor, atacă cultura „woke” şi doreşte ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei – este pe cale să obţină primul său loc doi în alegerile parlamentare din 23 februarie, cu un procent record de 20 % din voturi.

Analiştii o văd pe Weidel ca pe o încercare a partidului de a da o faţă umană extremismului de dreapta într-o ţară care nu a uitat trecutul nazist şi nu vrea să îl repete.

Cu toate acestea, încercarea AfD a dat greş în timpul discursului lui Weidel de la Riesa, unde a făcut apel la cei mai loiali susţinători şi membri de partid şi unde a criticat „gloata de stânga”, care a întârziat începerea conferinţei cu două ore.

Ea a folosit şi îmbrăţişat în discursul său termenul extrem de controversat de „remigraţie”, promiţând „deportări pe scară largă ale imigranţilor”şi evocând o serie de atacuri comise în ultimii ani de migranţi şi solicitanţi de azil.

În cea mai recentă încercare a partidului de a face referire la epoca nazistă fără a încălca legea, un alt şef regional al partidului a încurajat mulţimea să scandeze „Alice für Deutschland” – un joc de cuvinte care face referire sloganul interzis „Alles für Deutschland”, care înseamnă „totul pentru Germania”.

Cei care au cunoscut-o pe Weidel în perioada în care a lucrat în domeniul finanţelor, în urmă cu două decenii, nu reuşesc să o asocieze cu liderul de extremă dreapta de astăzi.

Jim Dilworth, un bancher american care locuieşte în Germania şi care a lucrat cu ea la Goldman şi, ulterior, la Allianz Global Investors, a declarat că, la acea vreme, Weidel nu afişa opinii de dreapta. „Cel mai „radical” aspect al opiniilor sale a fost scepticismul faţă de euro ca monedă comună”, a spus el.

Dilworth a adăugat că, atunci când el şi-a exprimat mai târziu surprinderea faţă de decizia ei de a se alătura AfD, ea i-a spus că „mi-ar lua 20 de ani” să fac acelaşi progres în cadrul creştin-democraţilor de centru-dreapta.

„Deci, practic, acesta este motivul pentru care a ales acest partid. Cred că a existat o mulţime de oportunism acolo.” a mai spus Dilworth.

Analiştii şi chiar unii dintre aliaţii săi din cadrul AfD susţin că, chiar dacă partidul este pe cale să câştige şi mai multe voturi decât la alegerile din 2021, doar o parte dintre acestea sunt pe numele lui Weidel.

Alice Weidel, care este co-lider al AfD din 2019, s-a dovedit a fi şi o supravieţuitoare într-o formaţiune cunoscută pentru luptele sale interne. Surse din interior spun că a fost abilă în gestionarea flancului radical al partidului.

Indiferent de performanţele sale, partidul nu are aproape nicio speranţă de a prelua puterea la Berlin după votul de luna viitoare, din cauza „firewall-ului” ridicat de partidele principale din Germania, care au exclus toate formarea unei coaliţii cu AfD.

Dar oficialii acestuia se uită deja la următorul set de alegeri, programat pentru 2029, când speră la şi mai multă deziluzie din partea alegătorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală