Tot ce trebuie să știm despre pașaportul COVID. Unde va fi folosit, cât va fi valabil și ce vaccinuri sunt acceptate

26 Mai 2021, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Mai 2021, 14:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Pe 20 mai, Parlamentul European şi statele UE au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie. Iată tot ce trebuie să știm despre pașaportul COVID.

În prezent, Parlamentul și Consilliul European analizează modalitățile prin care poate fi formalizată legislația în ceea ce privește documentul, una dintre cele mai așteptate măsuri în vreme de pandemie, scrie Euronews.com.

Certificatul digital COVID, sau anterior numit certificatul/pașaportul verde va circula la nivelul Uniunii Europene va permite desfășurarea călătoriilor fără restricții, între cele 27 de state membre. De asemenea, vor fi incluse și anumite state care nu fac parte din Uniune.

Pașaportul va conține informații despre statusul vaccinării, rezultatul pozitiv sau negativ al unui test COVID-19. Certificatul va fi disponibil în format digital sau în format fizic/hârtie și va conține un cod QR.

Când vom putea face rost de pașaportul COVID-19?

Autoritățile speră ca pașaportul să fie gata până în luna iunie. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie și vom avea la dispoziție o perioadă de șase săptămâni de implementare și de deprindere a folosirii pașaportului.

Ursula von der Leyen a precizat că documentul va intra în posesia statelor membre în câteva zile, ceea ce înseamnă că statele vor avea timp să pregătească reguli naționale de utilizare a documentului.

Pașaportul COVID-19 va fi obținut contra plată?

Documentul va fi obținut gratuit.

Ce vaccinuri anti-COVID sunt recunoscute pentru eliberarea pașaportului?

Pentru eliberarea pașaportului COVID sunt valide toate vaccinurile autorizate de  Agenția Europeană a Medicamentului:

  • Pfizer/BioNTech,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Johnson & Johnson.

Statele membre UE vor avea posibilitatea de a decide dacă acceptă și turiști vaccinați cu alte seruri, în afară de cele menționate mai sus.

Vom putea călători dacă nu suntem vaccinați?

Călătoriile vor fi posibile chiar dacă nu sunteți vaccinați, în acest caz veți avea nevoie de de un test Covid-19 sau să respecte regimul de carantină.

Ce teste sunt acceptate în UE?

În UE se acceptă testele NAAT (Nucleic Acid Amplification Test) sau PCR, cum le cunoaștem noi sunt cele care vor fi recunoscute în pașaportul COVID.

În plus, vor fi recunoscute și testele antigen (mai ieftine decât cele PCR). Pentru moment, nu sunt acceptate testele antigen efectuate individual.

Pașaportul poate fi folosit pentru călătorii în Marea Britanie sau Elveția?

Uniunea Europeană a stipulat deja faptul că pașaportul COVID poate fi implementat în țările din EEA (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), dar și în Elveția.

Dar Norvegia și Elveția au cerut să creeze propriile lor certificate de vaccinare, care să fie compatibile cu modelul folosit de Uniune. Comparativ cu acestea, Islanda a permis deja, de câteva luni, intrarea mai multor turiști europeni vaccinați.

Referitor la folosirea certificatuli în Marea Britanie încă se poartă discuții, în prezent țara folosește propriul certificat de vaccinare, prin intermediul Serviciului Național de Sănătate. De asemenea, Marea Britanie a autorizat și utilizarea unui sistem de culori (roșu, galben și verde) pentru călătoriile internaționale.

Conform listei, turiștii din țările de pe lista roșie pot intra doar dacă sunt britanici sau irlandezi și dacă au statut de rezident britanic. Cei care vin din statele de pe lista galbenă trebuie să efectueze un test COVID înainte de plecare, să respecte o perioadă de carantină de zece zile și să efectueze alte două teste COVID în zilele doi și opt de la sosire.

Cei care intră în Anglia din state din lista verde trebuie să efectueze două teste COVID, unul înainte de plecare, altul, la sosire. Ăn prezent, pe lista verde se regăsește doar Portugalia.

Vom putea călători și în SUA cu certificatul de vaccinare?

Majoritatea turișitilor au primit interdicția de a călători în Statele Unite încă de la declanșarea pandemiei în regiune. În prezent, este menținut setul de restricții la adresa Americii.

Potrivit  Asociației de Turism din SUA, autoritățile vor analiza planul UE de relansare a călătoriilor internaționale pentru a stabili un calendar în vederea redeschiderii frontierelor în siguranță.

Pașaportul de vaccinare este sigur?

Codul QR va conține o semnătură digitală, eliberată de o instituție autorizată, cum ar fi: spital, centru de testare sau autoritate în sănătate (minister, eventual). Fiecare entitate va avea o semnătură unică și va fi ”depozitată” într-o bază de date sigură a fiecărui stat.

”Comisia Europeană va construi o poartă/ un filtru, iar toate semnăturile din certificate vor trece prin acesta. Datele personale ale turistului nu vor trece prin acest filtru și nici nu sunt necesare pentru validarea semnăturii digitale”, este precizat în comunicatul Comisiei.

Cât timp va fi valabil pașaportul COVID?

Valabilitatea documentului depinde de relevanța pe care acesta o are la nivelul fiecărui stat membru, în funcție de calculele oamenilor de știință din țara cu pricina.

Vom scăpa vreodată de acest pașaport?

Planul Uniunii nu este de a păstra pentru totdeauna certificatul. Specificările UE arată că pașaportul este strict legat de contextul pandemic. Odată ce OMS va anula sfârșitul stării de urgență în sănătate publică, pașaportul nu va mai fi folosit.

Bineînțeles, există și reversul medaliei: pașaportul va fi reintrodus în caz de o nouă urgență în sănătate.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 16:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 16:35 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Alexandra Dines, soţia lui Daniel Dines, cel mai bogat român şi unul dintre fondatorii companiei Uipath, este preşedintele boardului UiPath Foundation, organizaţie care şi-a publicat astăzi raportul de activitate pentru anul 2020, scrie Ziarul Financiar.

”Dintotdeauna motivaţia mea a fost aceea de a participa activ la bunăstarea şi creşterea societăţii româneşti. Am avut intenţia de a construi şcoli şi spitale, de a creşte nivelul educaţional din România. Orice organizaţie care vrea să ajute este curajoasă deoarece operează într-un sistem legal care se autosabotează”, a declarat, într-un raport, Alexandra Dines, preşedintele boardului UiPath Foundation, fundaţie creată de cel mai valoros start-up din IT pornit din România.

Licenţiată în design şi arte aplicate a Universitatea Tibiscus din Timişoara, Alexandra Dines face, de 11 ani, activitatea de freelancing în domeniul graphic design. Ea a lucrat în graphic design pentru companiile Deskover (companie precursoare a UiPath), UiPathşi Honeywell, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

Din decembrie 2018 este preşedintele consiliului de administraţie al UiPath Foundation, organizaţie care susţine copiii din medii vulnerabile ”să-şi atingă potenţialul şi să se dezvolte alături de comunităţile lor, prin accesul egal la educaţie şi prin dezvoltarea competenţelor secolului al 21-lea”.

”Din 2019 până în prezent, UiPath Foundation a susţinut peste 25.000 de copii care provin din familii vulnerabile din România şi India să aibă acces la educaţie de calitate şi peste 3.000 de profesori din România care au beneficiat de activităţi de formare care vizează îmbunătăţirea competenţelor digitale, a leadership-ului în şcolile vulnerabile, precum şi a competenţelor secolului al XXI-lea. Aproximativ 12.450 de copii au participat la activităţi educaţionale derulate în 6 comunităţi din România şi India şi peste 15.000 de ore au fost petrecute, în 2020, la meditaţiile la limba română, matematică şi limba engleză de copiii înscrişi în Future Acceleration Program în România. copiilor din comunităţile vulnerabile.”, se arată în comunicatul transmis de UiPath Foundation.

UiPathFoundation a fost fondată de compania UiPathîn ianuarie 2019. Potrivit datelor publicate în bilanţul de la Ministerul de Finanţe, fundaţia a avut venituri de 23,2 milioane de lei în 2020 şi un număr mediu de 10 angajaţi.

UiPath Foundation este condusă operaţional, din funcţia de director executiv, de Raluca Negulescu-Balaci, care ocupă acest rol de la finalul anului 2018.

Soţul Alexandrei Dines, Daniel Dines, este a devenit cel mai bogat român odată cu listarea UiPath la Bursa de la New York. În prezent, UiPath are o capitalizare de piaţă de peste 35 de miliarde de dolari.