Tot ce trebuie să știm despre pașaportul COVID. Unde va fi folosit, cât va fi valabil și ce vaccinuri sunt acceptate

26 Mai 2021, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Mai 2021, 14:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Pe 20 mai, Parlamentul European şi statele UE au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie. Iată tot ce trebuie să știm despre pașaportul COVID.

În prezent, Parlamentul și Consilliul European analizează modalitățile prin care poate fi formalizată legislația în ceea ce privește documentul, una dintre cele mai așteptate măsuri în vreme de pandemie, scrie Euronews.com.

Certificatul digital COVID, sau anterior numit certificatul/pașaportul verde va circula la nivelul Uniunii Europene va permite desfășurarea călătoriilor fără restricții, între cele 27 de state membre. De asemenea, vor fi incluse și anumite state care nu fac parte din Uniune.

Pașaportul va conține informații despre statusul vaccinării, rezultatul pozitiv sau negativ al unui test COVID-19. Certificatul va fi disponibil în format digital sau în format fizic/hârtie și va conține un cod QR.

Când vom putea face rost de pașaportul COVID-19?

Autoritățile speră ca pașaportul să fie gata până în luna iunie. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie și vom avea la dispoziție o perioadă de șase săptămâni de implementare și de deprindere a folosirii pașaportului.

Ursula von der Leyen a precizat că documentul va intra în posesia statelor membre în câteva zile, ceea ce înseamnă că statele vor avea timp să pregătească reguli naționale de utilizare a documentului.

Pașaportul COVID-19 va fi obținut contra plată?

Documentul va fi obținut gratuit.

Ce vaccinuri anti-COVID sunt recunoscute pentru eliberarea pașaportului?

Pentru eliberarea pașaportului COVID sunt valide toate vaccinurile autorizate de  Agenția Europeană a Medicamentului:

  • Pfizer/BioNTech,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Johnson & Johnson.

Statele membre UE vor avea posibilitatea de a decide dacă acceptă și turiști vaccinați cu alte seruri, în afară de cele menționate mai sus.

Vom putea călători dacă nu suntem vaccinați?

Călătoriile vor fi posibile chiar dacă nu sunteți vaccinați, în acest caz veți avea nevoie de de un test Covid-19 sau să respecte regimul de carantină.

Ce teste sunt acceptate în UE?

În UE se acceptă testele NAAT (Nucleic Acid Amplification Test) sau PCR, cum le cunoaștem noi sunt cele care vor fi recunoscute în pașaportul COVID.

În plus, vor fi recunoscute și testele antigen (mai ieftine decât cele PCR). Pentru moment, nu sunt acceptate testele antigen efectuate individual.

Pașaportul poate fi folosit pentru călătorii în Marea Britanie sau Elveția?

Uniunea Europeană a stipulat deja faptul că pașaportul COVID poate fi implementat în țările din EEA (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), dar și în Elveția.

Dar Norvegia și Elveția au cerut să creeze propriile lor certificate de vaccinare, care să fie compatibile cu modelul folosit de Uniune. Comparativ cu acestea, Islanda a permis deja, de câteva luni, intrarea mai multor turiști europeni vaccinați.

Referitor la folosirea certificatuli în Marea Britanie încă se poartă discuții, în prezent țara folosește propriul certificat de vaccinare, prin intermediul Serviciului Național de Sănătate. De asemenea, Marea Britanie a autorizat și utilizarea unui sistem de culori (roșu, galben și verde) pentru călătoriile internaționale.

Conform listei, turiștii din țările de pe lista roșie pot intra doar dacă sunt britanici sau irlandezi și dacă au statut de rezident britanic. Cei care vin din statele de pe lista galbenă trebuie să efectueze un test COVID înainte de plecare, să respecte o perioadă de carantină de zece zile și să efectueze alte două teste COVID în zilele doi și opt de la sosire.

Cei care intră în Anglia din state din lista verde trebuie să efectueze două teste COVID, unul înainte de plecare, altul, la sosire. Ăn prezent, pe lista verde se regăsește doar Portugalia.

Vom putea călători și în SUA cu certificatul de vaccinare?

Majoritatea turișitilor au primit interdicția de a călători în Statele Unite încă de la declanșarea pandemiei în regiune. În prezent, este menținut setul de restricții la adresa Americii.

Potrivit  Asociației de Turism din SUA, autoritățile vor analiza planul UE de relansare a călătoriilor internaționale pentru a stabili un calendar în vederea redeschiderii frontierelor în siguranță.

Pașaportul de vaccinare este sigur?

Codul QR va conține o semnătură digitală, eliberată de o instituție autorizată, cum ar fi: spital, centru de testare sau autoritate în sănătate (minister, eventual). Fiecare entitate va avea o semnătură unică și va fi ”depozitată” într-o bază de date sigură a fiecărui stat.

”Comisia Europeană va construi o poartă/ un filtru, iar toate semnăturile din certificate vor trece prin acesta. Datele personale ale turistului nu vor trece prin acest filtru și nici nu sunt necesare pentru validarea semnăturii digitale”, este precizat în comunicatul Comisiei.

Cât timp va fi valabil pașaportul COVID?

Valabilitatea documentului depinde de relevanța pe care acesta o are la nivelul fiecărui stat membru, în funcție de calculele oamenilor de știință din țara cu pricina.

Vom scăpa vreodată de acest pașaport?

Planul Uniunii nu este de a păstra pentru totdeauna certificatul. Specificările UE arată că pașaportul este strict legat de contextul pandemic. Odată ce OMS va anula sfârșitul stării de urgență în sănătate publică, pașaportul nu va mai fi folosit.

Bineînțeles, există și reversul medaliei: pașaportul va fi reintrodus în caz de o nouă urgență în sănătate.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 14:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Stagflaţia este un mix toxic de creştere economică slabă şi inflaţie. Când o economie se împotmoleşte în stagflaţie, consumatorii îşi reduc cheltuielile, iar investitorii găsesc mai greu active de calitate.

Toate acestea frânează şi mai mult economia. Stagflaţia nu este scenariul de bază al principalelor instituţii de prognoză econo­mică, însă despre ea influencerii pieţelor financiare vorbesc din ce în ce mai des. Iar investitorii încep să o ia în calcul ca pe un posibil pericol.

Stagflaţia este cea mai mare ameninţare pentru revenirea economiei europene şi nu numai, avertizează fostul premier italian Mario Monti. Inflaţia şi-ar trage energia din banii ieftini aruncaţi pe pieţe şi în economii de băncile centrale, iar creşterea economică ar încetini din cauza întreruperilor de pe lanţurile de aprovizionare şi a penuriilor de tot felul, scrie Ziarul Financiar.

John Mauldin, un guru financiar şi autor de cărţi de specialitate, vorbeşte despre reîntoarcerea stagflaţiei în SUA şi atrage atenţia că actuala revenire economică este construită pe fundaţiile cu probleme care afectau calitatea creşterii înainte de actuala criză. Înainte de pandemie, marile economii ale lumii se îndreptau spre stagnare. Ce a adus nou actuala criză este inflaţia peste aşteptări.

Nouriel Roubini, tot un influencer al lumii financiare, scrie şi el că stagflaţia este o ameninţare reală. Comentatorul apreciază că cei care cred orbeşte în retorica băncii cen­trale americane cum că presiunile inflaţioniste şi obstacolele din calea creşterii sunt în mare parte temporare, vor fi dezamăgiţi. Un strateg al Bank of America crede că SUA sunt deja în prima fază de stagflaţie. Aşa cum teama de inflaţie a rămas adânc înrădăcinată în psihicul colectiv al germanilor din perioada inter­belică, stagflaţia le-a arătat americanilor faţa sa hidoasă în anii 1970, când, în urma unei crize a petrolului şi unei inflaţii ridicate li s-a alăturat şomajul ridicat.

Semne că revenirea încetineşte vin din multe dintre economiile mari ale lumii: SUA, Germania, Marea Britanie, Japonia, China. Semne convingătoare că inflaţia se va retrage, în afară de asigurările băncilor centrale şi ale altor instituţii de prognoză (prestigiosul institut economic german ifo prezice o decelerare a inflaţiei din Germania de la 4% în august la 2-2,5% în 2022), nu prea sunt. Din contră. Alimentele şi energia se scumpesc la nivel global. Obstacole în calea perspectivelor economice se înmulţesc pe zi ce trece, scrie Bloomberg. În Marea Britanie, spre exemplu, problemele create de Brexit dau o şansă în plus stagflaţiei. În alte părţi, varianta delta a coronavirusului care provoacă COVID-19 tinde să devină principalul risc. Contraatacul pandemiei cu forţe noi zădărniceşte eforturile de a ţine fabricile, birourile, şcolile, hotelurile şi restaurantele deschise.

Date recente îngrijorătoare se referă la cel mai redus număr de angajări din ultimele şapte luni în SUA, scăderea încrederii firmelor în economia germană, slăbirea activităţii din sectorul serviciilor din China şi încetinirea activităţii industriale la nivel global. Cele de mai sus reprezintă partea de cerere.

Pe partea ofertei, penuriile de diverse materii prime, piese şi forţă de muncă şi întreruperile de pe lanţurile de aprovizionare afectează producţia. Acest şoc riscă să lovească când se apropie Crăciunul şi alte sărbători în care consumul creşte şi să accelereze inflaţia.

Între timp, carburanţii şi energia în general se scumpesc în emisfera nordică, iar iarna se apropie. Creşterea facturilor ar putea eroda salariile prin inflaţie şi descuraja gospodăriile să cheltuiască, un mix stagflaţionist care va deveni evident dacă familiile şi firmele vor reacţiona la majorarea costurilor cu utilităţile, primii cerând salarii mai mari, iar ultimii preţuri mai mari.

Băncile centrale sunt puse în faţa unei alegeri dificile. Ele pot domoli inflaţia majorând dobânzile, adică scumpind creditul. Dar dacă măresc dobânzile, riscul este ca revenirea economică să încetinească, iar economia să stagneze sau să revină în recesiune.

Cel puţin, insistând că factorii care stau la baza inflaţiei de acum sunt trecători, băncile centrale ancorează cât de cât aşteptările privind inflaţia ale publicului, adică îi fac pe oameni să creadă că preţurile nu vor mai creşte mult timp.

Catherine Mann, recent recrutată de Banca Angliei de la Citigroup, are o idee încurajatoare. Ea crede că inflaţia de astăzi nu poate deveni spirala inflaţionistă din anii 1970 în cazul SUA în parte deoarece companiile au mai puţină putere de a stabili preţurile, iar penuria de forţă de muncă nu înseamnă neapărat majorarea salariilor. Însă nervozitatea s-a declanşat deja.

Un instrument al Bloomberg  de urmărire a ştirilor a găsit că folosirea cuvântului stagflaţie este la cel mai ridicat nivel din cel puţin septembrie 2011. Acest lucru reflectă propagarea temerilor în rândul investitorilor.

„Următoarea problemă majoră cu care se vor confrunta pieţele ar putea fi foarte bine preţurile energiei“, spune Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific. „Mă îngrijorează din ce în ce mai mult, pe măsură ce se apropie iarna, că nimeni nu se protejează cu adevărat faţă de această posibilitate . Putem vedea creşteri foarte mari ale preţurilor energiei în ultimul trimestru. Acest lucru ar putea să însemne inflaţie şi mai mare.“

Desmond Lachman, fost vicedirector la FMI, crede că SUA s-ar putea îndrepta spre o perioadă prelungită de stagflaţie, având în vedere că inflaţia a ajuns la niveluri nemaivăzute în ultimii 30 de ani şi că rata şomajului se încăpăţânează să rămână ridicată.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală