Transnistria a trecut la mobilizări. Republica Moldova este în alertă

25 Ian. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au spus că va fi demarată mobilizarea bărbaților care au până în 55 de ani. Ucraina a ateționat încă de anul trecut că Transnistria intenționează să organizeze o strângere de trupe, scrie novostipmr.org.

A fost anunțată o mobilizare generală la Tiraspol. Bărbații cu vârsta de până la 55 de ani vor forma așa numitul contingent de mențiere a păcii în regiune. Bărbații care vor vrea să se înroleze vor primi din partea autorităților din regiune mâncare, îmbrăcăminte, loc de cazare și o renumerație. Este vorba de o indemnizație de 2.800 de ruble transnistrene.

Contingentul de menținere a păcii din Tiraspol a transmis că așteaptă cetățenii să se înscrie în rândurile armatei. În anunțul făcut de autorități se mai precizează clar că la antrenamente „pot participa doar bărbații cu vârsta sub 55 de ani, apți pentru serviciul militar”. Doritorii au timp până pe 28 februarie să depună o cerere la centrelele militare pentru a face parte din acest contingent. Ei vor sta, începând cu 1 martie, timp de trei luni în cazarmă pentru a fi instruiți.

Ucraina a anunțat în urmă cu un an intențiile Transnistriei

Ucraina a anunțat încă din luna aprilie a anului trecut că Transnistria are intenția de a anunța o mobilizare generală. Autoritățile de la Kiev au spus la acel moment că a fost emis un document secret care conținea detalii privind mobilizarea. Tiraspolul a negat acuzațiile aduse de Ucraina. Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat că regiunea condusă de el vrea să organizeze o mobilizare generală a cetățenilor. De această dată anunțul privind mobilizarea a venit de la Moscova.

Tot mai mulți bloggeri ruși au discutat în ultima perioadă că o nouă ofensivă a Moscovei în Ucraina ar avea loc cât de curând. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis că noile atacuri ale Rusiei ar putea să se îndrepte înspre orice direcție. În același timp, președintele Consiliului European, Charles Michel, este de părere că „următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău