Transnistria a trecut la mobilizări. Republica Moldova este în alertă

25 Ian. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au spus că va fi demarată mobilizarea bărbaților care au până în 55 de ani. Ucraina a ateționat încă de anul trecut că Transnistria intenționează să organizeze o strângere de trupe, scrie novostipmr.org.

A fost anunțată o mobilizare generală la Tiraspol. Bărbații cu vârsta de până la 55 de ani vor forma așa numitul contingent de mențiere a păcii în regiune. Bărbații care vor vrea să se înroleze vor primi din partea autorităților din regiune mâncare, îmbrăcăminte, loc de cazare și o renumerație. Este vorba de o indemnizație de 2.800 de ruble transnistrene.

Contingentul de menținere a păcii din Tiraspol a transmis că așteaptă cetățenii să se înscrie în rândurile armatei. În anunțul făcut de autorități se mai precizează clar că la antrenamente „pot participa doar bărbații cu vârsta sub 55 de ani, apți pentru serviciul militar”. Doritorii au timp până pe 28 februarie să depună o cerere la centrelele militare pentru a face parte din acest contingent. Ei vor sta, începând cu 1 martie, timp de trei luni în cazarmă pentru a fi instruiți.

Ucraina a anunțat în urmă cu un an intențiile Transnistriei

Ucraina a anunțat încă din luna aprilie a anului trecut că Transnistria are intenția de a anunța o mobilizare generală. Autoritățile de la Kiev au spus la acel moment că a fost emis un document secret care conținea detalii privind mobilizarea. Tiraspolul a negat acuzațiile aduse de Ucraina. Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat că regiunea condusă de el vrea să organizeze o mobilizare generală a cetățenilor. De această dată anunțul privind mobilizarea a venit de la Moscova.

Tot mai mulți bloggeri ruși au discutat în ultima perioadă că o nouă ofensivă a Moscovei în Ucraina ar avea loc cât de curând. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis că noile atacuri ale Rusiei ar putea să se îndrepte înspre orice direcție. În același timp, președintele Consiliului European, Charles Michel, este de părere că „următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău