Transparența – una dintre valorile maib transversală pe toate liniile de business

14 Dec. 2021, 16:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
14 Dec. 2021, 16:16 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Rate transparente, DAE clare și oneste – promovate de maib   

Odată cu actualizarea strategiei maib, a fost revizuită și misiunea, viziunea, precum și valorile care ne reprezintă, cu care ne aliniem și care se regăsesc în fiecare produs și serviciu pus la dispoziția celor circa 1 milion de clienți maib.

Astfel, în tot ceea ce facem suntem mereu orientați către clienți, profesioniști, agili, inovativi, demni de încredere, cu spirit de echipă și transparenți.

Indiferent că este vorba de segmentul Retail, IMM, Corporate, transparența este la temelia conceptelor de produse și servicii ale băncii.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședintă maib, responsabilă de Divizia Retail:

”Nivelul următor pentru maib nu este doar un demers de rebranding și de imagine. Este o abordare structurală complexă a proceselor și modelului operațional, pornind de la filosofia noastră. Ne propunem să comunicăm clar și transparent cu fiecare client și să construim o relație bazată pe încredere. Ne dorim ca clientul nostru să aibă certitudinea că la maib va găsi întotdeauna dobânda anuală efectivă (DAE) calculată și afișată deschis, pentru că banca la care se deservește spune lucrurilor pe nume, fără comisioane ascunse și taxe camuflate. În această manieră credem că este corect să acționăm și să ne desfășurăm activitatea. Însuși faptul că fiecare al treilea credit din sectorul bancar este acordat de maib reprezintă încă un argument pentru a afișa costuri transparente, oneste și a oferi mereu o calitate înaltă a deservirii, a crea experiențe și emoții frumoase”.

Dobânda anuală efectivă (DAE) reprezintă în valoare procentuală costul creditului contractat sau care urmează a fi contractat. DAE include toate costurile unui credit (rata, comisioane etc.). Atunci când se examinează luarea unui credit la o instituție bancară sau de microfinanțare, fiecare client trebuie să atragă atenția anume la DAE și să aibă certitudinea că este bine informat.

Și în cazul creditelor pentru afaceri contractate de clienții maib este aplicat ca principiu de bază – transparența.

Andrii Glevatskyi, Vicepreședinte maib, responsabil de Divizia Business Banking:

„Viziunea noastră este de a oferi clienților mai mult decât produse și servicii bancare. Iată de ce am schimbat mecanismul de aplicare a ratei dobânzii la credit, transformându-l într-unul simplu și clar. Până acum clientului îi era foarte greu să înțeleagă cum se formează rata și care sunt factorii care o influențează. Acum totul e transparent și previzibil. Dacă clientul are un credit în lei, e suficient să urmărească fluctuația indicelui de referință stabilit de Banca Națională a Moldovei. În situația când acesta este în scădere, înseamnă că și costurile pentru credit vor scădea. Și invers”.

Mecanismul de aplicare a ratei dobânzii la credit este mai clar și mai transparent pentru fiecare companie. Astfel, rata dobânzii pentru un credit pentru afaceri este flotantă, fiind compusă din partea flexibilă (indicele de referință) și partea fixă. Partea fixă a ratei dobânzii va fi stabilită de maib și nu va putea fi modificată pe durata contractului. Partea flexibilă (Indicele de referință)  va fi:

  • pentru creditele acordate în MDL  – rata medie ponderată  a ratelor dobânzilor la depozitele noi atrase pe sistem bancar în moneda națională, cu termenul de la 6 la 12 luni, conform cotației publicate de BNM pe pagina WEB bnm.md,
  • pentru creditele acordate în EUR – rata procentuală EURIBOR 3M, publicată pe pagina WEB bnm.md,
  • pentru creditele acordate în USD – rata procentuală LIBOR 3M,  publicată pe pagina WEB global-rates.com și pe pagina WEB www.bnm.md.

Dumitru Baxan, Vicepreședinte maib, responsabil de Divizia Corporativă:

”Am fost și suntem un susținător activ al mediului de afaceri, acționând cu convingerea că dacă clienții noștri au succes, înseamnă că și economia țării este în creștere. Pe segmentul corporate am avut mereu o abordare personalizată, ne înțelegem clientul, comunicăm clar și transparent toate aspectele din cooperarea noastră, în special cele legate de contractarea unei finanțări. Este felul în care considerăm corect să ne construim relațiile cu fiecare client.”

Maib se angajează să fie și în continuare o bancă transparentă, onestă, deschisă și flexibilă, să se adapteze necesităților și stilului de viață al clienților, orice ar face și oriunde s-ar afla, păstrând integritatea și transparența la baza deciziilor sale.

Împreună la nivelul următor!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ