Tranzacție-bombă între Trump și Japonia: Tarife reduse, 550 miliarde de dolari pe masă

23 Iul. 2025, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 11:40 // Actual //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump a anunțat marți încheierea unui acord comercial istoric cu Japonia, care prevede reducerea tarifelor la importurile de automobile și protejarea altor produse japoneze de noi taxe punitive. În schimb, Japonia va direcționa un pachet uriaș de investiții și împrumuturi în valoare de 550 miliarde de dolari către economia americană, scrie Reuters.

„Tocmai am semnat cel mai mare ACORD COMERCIAL din istorie cu Japonia”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social. „Este un moment foarte important pentru America și pentru relația noastră solidă cu Japonia”, a adăugat el.

Acordul prevede reducerea tarifelor aplicate sectorului auto japonez – care reprezintă peste un sfert din exporturile sale către SUA – de la 27,5% la 15%. De asemenea, tarifele ce urmau să intre în vigoare la 1 august pentru alte bunuri japoneze au fost și ele reduse, de la 25% la 15%.

Anunțul a declanșat o explozie pe bursă. Indicele Nikkei din Japonia a crescut cu aproape 4%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul an. Acțiunile Toyota au urcat cu peste 14%, iar cele ale Honda cu aproape 11%.

Pachetul de investiții include finanțări din partea instituțiilor guvernamentale japoneze pentru dezvoltarea unor lanțuri de aprovizionare reziliente în domenii strategice precum farma și semiconductori. Tokyo va crește și importurile de produse agricole americane, inclusiv o posibilă majorare a cotei de orez din SUA, fără a afecta agricultura locală, susține guvernul japonez.

Viceguvernatorul Băncii Japoniei, Shinichi Uchida, a salutat acordul, spunând că este „un progres foarte mare” care reduce incertitudinile economice. Unii economiști avertizaseră că noile tarife ar fi putut împinge Japonia în recesiune.

Optimismul de pe piețele financiare s-a extins rapid și asupra acțiunilor producătorilor auto din Coreea de Sud și Europa, alimentând speranțele că vor urma acorduri similare. Însă industria auto americană nu s-a arătat la fel de încântată.

Matt Blunt, președintele American Automotive Policy Council (care reprezintă GM, Ford și Stellantis), a criticat înțelegerea: „Orice acord care taxează mai puțin mașinile japoneze fără conținut american decât cele produse în America de Nord cu conținut majoritar american este un dezastru pentru industria auto și muncitorii americani.”

Negociatorul-șef japonez Ryosei Akazawa a scris pe platforma X: „#MissionComplete”, după întâlnirea cu Trump la Casa Albă. El a confirmat că acordul nu include exporturile de oțel și aluminiu japonez, care rămân taxate cu 50%. În schimb, Japonia va elimina testele suplimentare de siguranță pentru mașinile și camioanele americane, o cerință pe care Trump o denunțase de ani buni ca fiind o barieră comercială nejustificată.

O fotografie postată de Dan Scavino, consilier al președintelui, îl arată pe Trump alături de Akazawa, cu un document intitulat „Japan Invest America” pe masă, unde suma inițială de 400 miliarde de dolari era tăiată cu pixul și înlocuită manual cu 500.

Japonia este în prezent cel mai mare investitor străin în Statele Unite, cu o poziție investițională de 819 miliarde USD la finalul anului 2024.

Trump a exprimat și speranța că Japonia va cofinanța un proiect vechi de suflet al administrației sale: o conductă de gaze în Alaska. Acordul survine într-un context în care Casa Albă încearcă să încheie cât mai multe acorduri comerciale înainte de 1 august, termenul limită autoimpus pentru impunerea unor noi valuri de tarife.

Pe listă mai figurează acorduri preliminare cu Marea Britanie, Vietnam și Indonezia, precum și o pauză în conflictul tarifar cu China, deși în toate aceste cazuri detaliile rămân în negocieri. Trump a anunțat că miercuri urmează discuții comerciale și cu Uniunea Europeană, la Washington.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA