Ucraina are nevoie de „mai multe arme grele”, potrivit şefului NATO

15 Iun. 2022, 06:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iun. 2022, 06:49 // Actual //  bani.md

Ţările occidentale ar trebui să trimită Kievului mai multe arme grele pentru a o ajuta să combată armata rusă care progresează în estul Ucrainei, a declarat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP și Agerpres.

„Da, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele”, a spus Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă la Haga, după ce i-a întâlnit pe liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, înaintea unui summit important.

NATO a început să „intensifice livrările de arme către Kiev”, a adăugat el, subliniind că ucrainenii „depind absolut de (aceste livrări) pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiaie”.

Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles în jurul secretarului Apărării americane Lloyd Austin pentru a discuta despre o eventuală accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană.

Ucraina nu încetează să ceară occidentalilor să-i livreze mai multe arme şi echipamente militare perfecţionate pentru a face faţă invaziei ruse, şi reproşează ţărilor europene că întârzie luarea de măsuri.

În ajunul summitului, prim-ministrul olandez Mark Rutte şi omologul său danez Mette Frederiksen l-au primit pe Stoltenberg şi pe mai mulţi lideri europeni, între care şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki, a cărei ţară este vecina Ucrainei.

„Nu am făcut destul pentru a apăra Ucraina, pentru a susţine poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea sa”, a spus Morawiecki în timpul aceleiaşi conferinţe de presă. „Este motivul pentru care vă îndemn (…) să facem mai mult pentru a livra arme şi artilerie Ucrainei. Ei au nevoie pentru a-şi apăra ţara”, a spus el, considerând că ţările occidentale îşi vor ruina „credibilitatea” în cazul înfrângerii Ucrainei de către Rusia. „Ar fi un eşec total şi un dezastru pentru Uniunea Europeană, valorile noastre şi pentru NATO”, a afirmat el.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ