Ucraina ia la țintă o puternică bază militară a lui Putin: Trebuie lovită fortăreața de la 300 de kilometri de Moldova

29 Mart. 2023, 07:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mart. 2023, 07:30 // Actual //  bani.md

După ce Ucraina a reușit să țină piept armatei lui Putin și să elibereze aproape jumătate din teritoriile ocupate de ruși, acum Kievul se pregătește pentru o nouă operațiune, apreciază experții internaționali.

Astfel, trupele ucrainene vizează să neutralizeze bazele din Crimeea ale Rusiei, care reprezintă o adevărată fortăreață militară, de unde sunt coordonate cele mai multe atacuri.

Recentele lovituri cu drone ale Ucrainei asupra Crimeii, aflată la numai 300 de kilometri de România, ocupate de ruși evidențiază importanța neutralizării puterii de foc a Moscovei în peninsulă, în timp ce Kievul își pregătește mult așteptata contraofensivă de primăvară, potrivit Financial Times.

Rusia și-a folosit numeroasele sale facilități militare din teritoriu – inclusiv portul Sevastopol, unde se află flota sa din Marea Neagră, și baza aeriană Saki – pentru a lansa lovituri cu rachete în toată Ucraina și pentru a-și sprijini forțele terestre din sudul și estul țării.

Oficialii ruși au declarat că atacurile aeriene și navale ale Ucrainei de săptămâna trecută cu drone au vizat portul Sevastopol și nodul feroviar din nordul Dzhankoi, dar au negat orice daune aduse activelor militare ale Rusiei.

Oficialii ucraineni susțin că un transport feroviar de rachete de croazieră rusești Kalibr a fost lovit în Dzhankoi – la aproximativ 130 km de cea mai apropiată poziție ucraineană – chiar dacă ei continuă să evite să-și asume loviturile de pe teritoriul Rusiei, precum și în Crimeea.

Ucraina nu a primit rachete cu rază lungă de acțiune

„Acesta face parte din procesele care vor avea loc înainte de demilitarizarea și dezocuparea atât a peninsulei Crimeea, cât și a tuturor teritoriilor ocupate ale Ucrainei”, a declarat Andriy Yusov, ofițer de informații militare ucrainene.

„Există instalații militare în masă în Crimeea pe care Rusia le-a transformat într-o logistică esențială și depozite în acest război”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA, la un eveniment de la Carnegie Endowment, de luna trecută. „Acestea sunt ținte legitime. Ucraina le lovește și noi sprijinim asta.”

Phillip Karber, un strateg militar american, a declarat că Crimeea este folosită de Rusia ca „un pumnal militar care vizează inima Ucrainei”. Peninsula găzduiește șase aerodromuri din Rusia, 20 de docuri cu nave și submarine, 12 radare și lansatoare de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, cazărmi, centre de comandă și control și podul din strâmtoarea Kerci, pe care Putin l-a construit după anexare și deschis în 2018.

Kievul și-a intensificat eforturile pentru a-și dezvolta propriile drone și pentru a achiziționa altele suplimentare capabile de lovituri cu rază mai lungă. Dar nu este clar dacă a strâns suficient pentru o mare campanie de demilitarizare a Crimeei. Capacitățile de lovitură care schimbă jocul au fost incluse de luni de zile pe lista de dorințe a Ucrainei de armament furnizat de Occident.

Acestea includ racheta ATACMS cu o rază de 300 km, care ar putea fi lansată de la sistemele de rachete cu lansare multiplă Himars pe care Ucraina le-a obținut deja. „În raport cu alte capabilități scumpe, peste 100 de ATACMS ar fi foarte rentabile și ar putea fi încă livrate la timp pentru a coincide cu contraofensiva ucraineană”, a spus Karber.

„Este de fapt o fortăreață militară chiar în mijlocul Mării Negre”, a declarat Serhii Kuzan, președintele think-tank-ului Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare din Kiev. „Acesta este o amenințare pentru toate țările din regiunea Mării Negre. Și, desigur, în primul rând pentru Ucraina.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Iul. 2025, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

La patru luni de la înghețurile devastatoare care au afectat masiv culturile agricole din sudul Moldovei, Guvernul nu a întreprins nicio măsură concretă pentru salvarea fermierilor, avertizează Asociația „Forța Fermierilor”. Într-un comunicat public, organizația trage un semnal de alarmă privind riscul dispariției în masă a exploatațiilor agricole, în special a celor micro, mici și mijlocii.

„Realitatea din teren este una de criză totală. Seceta persistentă, lipsa precipitațiilor și înghețurile de primăvară au compromis complet culturile de grâu și rapiță. Chiar și sistemele moderne precum no-till cedează. Agricultura sudului este în colaps, iar Guvernul tace”, se arată în mesajul fermierilor.

Fermierii din raioanele Ștefan Vodă, Cahul și Căușeni se confruntă deja cu o criză agricolă fără precedent, iar lipsa precipitațiilor în următoarele două săptămâni ar putea extinde dezastrul și în alte regiuni.

Asociația acuză Executivul de inacțiune deliberată, cerând: declararea stării de urgență agricolă în sudul țării, rambursarea integrală a TVA-ului acumulat de fermierii afectați, returnarea accizei la motorina utilizată în agricultură și lansarea unor programe reale de sprijin și reziliență climatică.

În schimb, susține organizația, Guvernul propune „soluții ridicole”, precum cultivarea experimentală de sorg pe 1–2 hectare, „ca oamenii să nu moară de foame și să aibă cu ce hrăni câteva păsări”.

„Este o bătaie de joc față de niște oameni disperați. În loc să sprijine agricultura, autoritățile asistă pasiv la falimentul ei, încurajând, prin neintervenție, preluarea masivă a terenurilor de către agroholdinguri”, avertizează „Forța Fermierilor”.

Asociația susține că guvernarea a reușit „performanța” de a cultiva doar ura față de agricultori, lucru vizibil în migrația masivă a lucrătorilor agricoli și în pierderea forței de muncă din sate.

„Nu facem politică, ci semnalăm prăbușirea unui sector vital. Dacă nu se intervine urgent, zeci de mii de fermieri vor dispărea, iar consecințele economice și sociale vor fi ireversibile”, se arată în mesajul fermierilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a declarat că: „Guvernul ca întotdeauna va susține fermierii care au suferit pierderi. Este poziția noastră oficială. A vorbit și premierul și ministra agriculturii. Guvernul va investi în agricultura performantă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO