Ucraina speră la un acord cu Bulgaria pentru două reactoare nucleare. Sofia cere peste 600 de milioane de dolari

24 Mart. 2024, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mart. 2024, 08:13 // Actual //  bani.md

Ucraina speră să semneze un acord în iunie pentru a cumpăra două reactoare nucleare din Bulgaria, în timp ce încearcă să compenseze pierderea vastei sale centrale Zaporojia cu șase reactoare, ocupată de Rusia, a declarat pentru Reuters șeful companiei nucleare Energoatom.

Noile reactoare vor fi construite la centrala nucleară Hmelnițki din vestul Ucrainei și vor fi echipate cu echipamente de concepție rusească pe care Kievul vrea să le importe din Bulgaria, a declarat Petro Kotin într-un interviu.

Rusia a obținut controlul asupra centralei Zaporojia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, după ce a lansat invazia sa în Ucraina în februarie 2022. Cele șase reactoare nucleare de la Zaporijia sunt acum oprite.

“Negocierile dintre guvernul Ucrainei și Bulgaria continuă… și cred că undeva în luna iunie vom avea rezultatul încheierii unor contracte cu Bulgaria pentru achiziționarea acestui echipament”, a declarat Kotin.

“Am stabilit (sarcina) în fața organizației noastre de construcții și a centralei Hmelnițki ca aceasta să fie gata de instalare până în iunie”, a spus el, referindu-se la primul dintre cele două reactoare care ar urma să fie gata de instalare imediat.

El a spus că, dacă va fi livrat la timp și în întregime, Energoatom va fi gata să înceapă lucrările de pornire a noului reactor în doi-trei ani, perioadă necesară și pentru fabricarea turbinei pentru unitate. Energoatom se află în discuții preliminare pentru ca General Electric să construiască turbina, a spus el. Cel de-al doilea reactor ar urma să fie instalat mai târziu, iar Kotin nu a oferit un termen.

El a spus că Bulgaria a estimat anterior prețul celor două reactoare la 600 de milioane de dolari, dar că Sofia dorește să crească prețul echipamentului, care, în afara Bulgariei, poate fi cumpărat doar din Rusia.

“Există o dorință constantă din partea bulgarilor de a obține beneficii mai mari pentru ei înșiși decât aceste 600 de milioane de dolari și cu cât trece mai mult timp, cu atât mai mari sunt prețurile pe care le exprimă, dar noi suntem încă concentrați pe prețul de 600 de milioane de dolari”, a spus Kotin.

El a declarat că Energoatom intenționează, de asemenea, să construiască încă două reactoare la Hmelnițkii, bazate pe reactorul american AP-1000, și că societatea va începe să toarne beton pentru cele două noi unități la începutul lunii aprilie.

De la pierderea centralei Zaporojia, Ucraina se bazează pe energia nucleară de la trei centrale în funcțiune din țară, care totalizează nouă reactoare, inclusiv două reactoare aflate în prezent în funcțiune la centrala Hmelnițki.

Kotin a declarat că Ucraina nu a renunțat la planurile de a reporni centrala Zaporojia într-o zi și că, spre deosebire de Rusia, va putea și va ști cum să repună centrala în funcțiune.

“Ei (Rusia) spun în continuare că vor reporni centrala, dar nu o pot porni din punct de vedere tehnic, deoarece nu există linii electrice, apă și personal”, a declarat Kotin, adăugând că Moscova nu dorește să recunoască acest lucru la nivel politic.

Kotin a declarat că Energoatom, care a păstrat personalul care a operat Zaporojia, va fi pregătită să repornească centrala după “de-ocuparea” acesteia și că a pregătit deja echipe speciale pentru a face acest lucru.

După ce barajul Kakhovka a fost aruncat în aer, centrala a pierdut un aflux constant de apă din râul Dnipro, necesar pentru unitățile energetice, iar până în prezent centrala are doar o mică rezervă într-un iaz din apropierea instalației.
Kotin a declarat că, în condițiile actuale, doar un singur reactor poate funcționa cel mult o lună și apoi trebuie oprit din cauza lipsei de apă pentru sistemul său de răcire.

El a precizat că, pentru a reporni centrala, fie trebuie reconstruit barajul distrus de la Kakhovka, fie trebuie construite pompe pentru a furniza apă din Nipru.

“(Este nevoie) undeva în jur de doi ani, dar este vorba despre principalele măsuri costisitoare. În acest timp se vor putea verifica toate sistemele și, dacă nu există niciun sabotaj, toate celelalte sisteme vor fi pregătite pentru punerea în funcțiune.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ