UE extinde lista sancțiunilor: Surpriză – trei moldoveni implicați în operațiuni hibride

11 Dec. 2024, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 09:58 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană intenționează să discute pe 11 decembrie introducerea primelor sancțiuni împotriva amenințărilor hibride ale Rusiei, cum ar fi amestecul în alegeri, atacurile cibernetice și diversele diversiuni economice, au declarat diplomați europeni pentru Reuters.

Se preconizează că lista de sancțiuni, aprobată inițial în octombrie, va fi extinsă pentru a include 16 persoane și 3 organizații. Majoritatea celor propuși pentru sancționare de către Comisia Europeană sunt cetățeni ruși, însă lista mai include și trei persoane din Moldova, Coasta de Fildeș și Georgia, precum și o organizație cu sediul în Togo.

În luna mai, NATO a raportat o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice și a altor activități malițioase atribuite Rusiei în Europa, vizând în principal țări precum Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat săptămâna trecută, înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, că Rusia ar putea fi responsabilă de aproximativ 100 de incidente suspecte în Europa doar în 2024. „În acest an au avut loc 500 de incidente suspecte în Europa, dintre care până la 100 pot fi atribuite atacurilor hibride ale Rusiei, spionajului și operațiunilor de influență. Trebuie să trimitem Moscovei un mesaj clar că nu vom tolera astfel de acțiuni,” a spus Lipavský.

Șeful serviciului german de informații, Bruno Kahl, a avertizat în noiembrie că actele de sabotaj atribuite Rusiei ar putea duce la invocarea Articolului 5 din Tratatul NATO, privind apărarea colectivă. „Utilizarea pe scară largă de către Rusia a măsurilor hibride crește riscul ca NATO să ia în considerare activarea Articolului 5. În același timp, consolidarea militară a Rusiei arată că o confruntare directă cu NATO devine o opțiune pentru Kremlin,” a subliniat el.

Directorul MI5, Ken McCallum, a declarat că probabilitatea unor acte de sabotaj asupra infrastructurii critice din Europa a crescut semnificativ, avertizând asupra eforturilor spionilor ruși de a provoca „haos pe străzile britanice și europene”. El a descris această intensificare a tentativelor drept „uluitoare”.

În noiembrie, două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost avariate, iar la 1 decembrie a fost raportată o altă avarie la un cablu de internet între Suedia și Finlanda. În Slovacia, autoritățile investighează pregătirea unor posibile acte de terorism asupra infrastructurii critice. Ministrul slovac de interne a dezvăluit că au fost reținute persoane care dețineau drone, telefoane, cartele SIM și hărți cu locațiile unor obiective strategice, inclusiv conducta de petrol „Drujba”.

Prin aceste sancțiuni, UE dorește să transmită un mesaj ferm Rusiei, consolidând în același timp măsurile de securitate pentru protejarea statelor membre.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ