UE extinde lista sancțiunilor: Surpriză – trei moldoveni implicați în operațiuni hibride

11 Dec. 2024, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 09:58 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană intenționează să discute pe 11 decembrie introducerea primelor sancțiuni împotriva amenințărilor hibride ale Rusiei, cum ar fi amestecul în alegeri, atacurile cibernetice și diversele diversiuni economice, au declarat diplomați europeni pentru Reuters.

Se preconizează că lista de sancțiuni, aprobată inițial în octombrie, va fi extinsă pentru a include 16 persoane și 3 organizații. Majoritatea celor propuși pentru sancționare de către Comisia Europeană sunt cetățeni ruși, însă lista mai include și trei persoane din Moldova, Coasta de Fildeș și Georgia, precum și o organizație cu sediul în Togo.

În luna mai, NATO a raportat o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice și a altor activități malițioase atribuite Rusiei în Europa, vizând în principal țări precum Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat săptămâna trecută, înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, că Rusia ar putea fi responsabilă de aproximativ 100 de incidente suspecte în Europa doar în 2024. „În acest an au avut loc 500 de incidente suspecte în Europa, dintre care până la 100 pot fi atribuite atacurilor hibride ale Rusiei, spionajului și operațiunilor de influență. Trebuie să trimitem Moscovei un mesaj clar că nu vom tolera astfel de acțiuni,” a spus Lipavský.

Șeful serviciului german de informații, Bruno Kahl, a avertizat în noiembrie că actele de sabotaj atribuite Rusiei ar putea duce la invocarea Articolului 5 din Tratatul NATO, privind apărarea colectivă. „Utilizarea pe scară largă de către Rusia a măsurilor hibride crește riscul ca NATO să ia în considerare activarea Articolului 5. În același timp, consolidarea militară a Rusiei arată că o confruntare directă cu NATO devine o opțiune pentru Kremlin,” a subliniat el.

Directorul MI5, Ken McCallum, a declarat că probabilitatea unor acte de sabotaj asupra infrastructurii critice din Europa a crescut semnificativ, avertizând asupra eforturilor spionilor ruși de a provoca „haos pe străzile britanice și europene”. El a descris această intensificare a tentativelor drept „uluitoare”.

În noiembrie, două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost avariate, iar la 1 decembrie a fost raportată o altă avarie la un cablu de internet între Suedia și Finlanda. În Slovacia, autoritățile investighează pregătirea unor posibile acte de terorism asupra infrastructurii critice. Ministrul slovac de interne a dezvăluit că au fost reținute persoane care dețineau drone, telefoane, cartele SIM și hărți cu locațiile unor obiective strategice, inclusiv conducta de petrol „Drujba”.

Prin aceste sancțiuni, UE dorește să transmită un mesaj ferm Rusiei, consolidând în același timp măsurile de securitate pentru protejarea statelor membre.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 11:07 // Actual //  Ursu Victor

Bulgaria a anunțat că va opri livrările de gaz rusesc prin „Turkish Stream” dacă Gazprom nu găsește o modalitate de a plăti pentru tranzit. După impunerea sancțiunilor americane asupra Gazprombank, compania rusă a pierdut posibilitatea nu doar de a primi plăți pentru gazul său, dar și de a achita taxele de transport.

În trecut, Gazprom efectua plățile către Bulgartransgaz, compania care transportă gazul în Serbia și Ungaria, prin intermediul Gazprombank, însă această opțiune a dispărut după sancțiunile impuse băncii pe 21 noiembrie. Deși președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru a actualiza procedurile de plată, adăugând un mecanism pentru compensarea cerințelor reciproce, acest mecanism se adresează în principal clienților care plătesc pentru gaz, nu celor care furnizează serviciul de transport, notează Bloomberg.

Ministerul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că Bulgartransgaz va respecta cu strictețe obligațiile sale contractuale și va opri tranzitul gazului rusesc dacă serviciile nu sunt plătite. „Este responsabilitatea companiei care a rezervat capacitățile și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a afirmat Malinov.

Plățile pentru livrările anterioare au fost deja primite, iar Rusia are termen până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a mai spus ministrul.

Bulgaria asigură aproape 18 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Serbia și Ungaria, iar o parte din acest gaz ajunge și în alte țări din Balcanii de Vest. De la începutul anului 2022, Bulgaria a primit deja plăți de tranzit în valoare de peste 750 milioane de dolari.

În același timp, Ungaria și-a exprimat îngrijorarea, subliniind că situația amenință securitatea energetică a Europei. Această problemă se complică și mai mult în contextul în care Ucraina a anunțat că va încheia acordul de tranzit de gaz la sfârșitul acestui an, ceea ce va afecta și rutele către Ungaria și Slovacia.

În prezent, rezervoarele de gaz din Europa sunt umplute în proporție de 82%, față de 95% la începutul sezonului, iar ritmul de extragere a gazului a fost mai rapid în noiembrie și decembrie decât în anii anteriori. Prețul gazului pe piață variază între 44 și 48 euro/MWh, ajungând la 45,5 euro marți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală