UE pusă „pe jar” de posibila invazie a rușilor în Ucraina. Va oferi peste 1 miliard de euro Kievului

25 Ian. 2022, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Ian. 2022, 13:31 // Actual //  MD Bani

Comisia Europeană a propus luni, o finanțare de peste 1 miliard pentru Ucraina, îndemnând blocul să acționeze rapid asupra pachetului, pe fondul temerilor care se profilează cu privire la o invazie rusă, transmite Politico.

Mișcarea este cea mai recentă încercare a aliaților europeni de a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, în timp ce aceasta se confruntă cu peste 100.000 de soldați ruși adunați de-a lungul graniței sale, alimentând avertismentele privind comploturile Kremlinului de a destabiliza sau ataca țara. Și vine în momentul în care Ucraina și-a exprimat frustrarea față de țările UE precum Germania pentru că au refuzat să trimită arme.

Cu toate acestea, nu este clar cât de repede ar putea ajunge banii UE în Ucraina. Finanțarea trebuie să primească undă verde din partea țărilor UE și a Parlamentului European înainte de a fi finalizată.

Pachetul, care ar putea ajunge la 1,32 miliarde de euro, conține un amestec de împrumuturi și granturi despre care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis că vor „ajuta Ucraina acum să-și abordeze nevoile de finanțare din cauza conflictului”. Dacă va fi aprobat, a adăugat ea, UE ar putea începe „plata rapidă” către Ucraina a 600 de milioane de euro.

Un oficial al Comisiei a subliniat că întregul pachet reprezintă bani „noi” pentru Ucraina, care ar fi ușor accesibili.

Dincolo de finanțarea propusă luni, von der Leyen a spus că Comisia „va începe în curând să lucreze” la un pachet de ajutor financiar pe termen mai lung pentru Ucraina „pentru a sprijini eforturile de modernizare ale țării”.

În plus, Comisia își intensifică asistența bilaterală pentru Ucraina, alocând încă 120 de milioane EUR sub formă de granturi.

„Să fie clar încă o dată”, a spus von der Leyen. „Ucraina este o țară liberă și suverană. Își face propriile alegeri. UE va continua să-i fie alături.”

Miniștrii de externe ai UE și-au reafirmat luni sprijinul pentru Ucraina, condamnând încă o dată Rusia și avertizând asupra unui răspuns unitar și sever dacă Moscova va invada. Dar aliații se confruntă și cu dezacorduri cu privire la modul exact de a răspunde, cu opinii diferite cu privire la sancțiunile care ar pedepsi cel mai eficient Rusia, limitând în același timp daunele aduse economiei europene.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat luni, de asemenea, că blocul nu va evacua familiile diplomaților UE din Ucraina deocamdată, chiar dacă SUA. și U.K. a început acest proces pe măsură ce tensiunile cu Rusia escaladează.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău