UE se implică într-un uriaş proiect rupt din filmele SF în lupta cu schimbările climatice

27 Iun. 2023, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iun. 2023, 14:59 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană se va alătura unui efort internaţional pentru a evalua dacă intervenţiile la scară largă, cum ar fi devierea razelor solare sau modificarea tiparelor meteorologice ale Pământului, reprezintă opţiuni viabile pentru combaterea schimbărilor climatice, scrie Bloomberg.

Blocul comunitar va anunţa miercuri un plan pentru evaluarea implicaţiilor de securitate ale unei planete care se încălzeşte rapid, cum ar fi potenţialul ca lipsa apei sau a alimentelor să declanşeze conflicte şi migraţie. O parte din această evaluare include studierea pericolelor potenţiale ale interacţionării cu atmosfera.

”Aceste tehnologii vin cu noi riscuri pentru oameni şi ecosisteme, în timp ce ar putea, de asemenea, să sporească dezechilibrele de putere între naţiuni, să declanşeze conflicte şi să ridice o multitudine de probleme etice, juridice, de guvernanţă şi politice„ arată un studiu.

Angajarea în aceste cercetări împinge UE în dezbaterea dacă aşa-numita geoinginerie climatică este o ştiinţă solidă sau doar o distracţie ştiinţifico-fantastică cu implicaţii periculoase pentru planetă şi atmosfera sa. Blocul comunitar ar dori să asiste la discuţii internaţionale privind crearea de norme pentru acest sector nou-înfiinţat.

Astfel de intervenţii pe scară largă au apărut în paralel cu progresele ştiinţifice şi cu îngrijorarea tot mai mare că naţiunile îşi nu vor reuşi să îndeplinească obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5C.

Printre opţiunile potenţiale se numără injectarea de aerosoli stratosferici, care presupune creşterea concentraţiei de particule în atmosferă pentru a reduce cantitatea de lumină solară care ajunge la suprafaţa Pământului.

Criticii spun că astfel de eforturi, în cel mai bun caz, distrag atenţia de la abordarea principalului factor declanşator al încălzirii globale: creşterea emisiilor.

În cel mai rău caz, aceste intervenţii masive pot avea efecte secundare neprevăzute, cum ar fi modificarea modelelor vitale de ploaie şi a unor fenomene meteo necesare planetei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău