Ukrainska Pravda: În timp ce Rusia ucide ucraineni, elita rusă huzurește la Viena, în ciuda sancțiunilor UE

10 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru că a invadat Ucraina, mulți ruși bogați continuă să locuiască sau să își petreacă vacanța în Europa, în special în capitala Austriei, Viena, arată o anchetă a jurnalistului Mihailo Tkaci pentru Ukrainska Pravda.

„În timp ce Rusia comite crimă după crimă în Ucraina, cetățenii săi se bucură de viață în Europa, ocupând imperceptibil dar sistematic capitala Austriei cu banii regimului de la Kremlin. Dacă se ia doar exemplul Vienei, se poate realiza cât de importantă este Uniunea Europeană pentru elitele ruse. Asta în timp ce autoritățile ruse – de multe ori cu consimțământul tacit și chiar mai des cu sprijinul acelorași elite – au discreditat această Uniunea Europeană și țările civilizate în general de ani de zile”, se arată în anchetă.
În septembrie și octombrie, jurnalistul a filmat pe străzile Vienei mulți ruși, care s-au dovedit a nu fi săraci, ba chiar susținători deschiși ai războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

De exemplu, unul dintre rușii cu care Mihailo Tkaci a reușit să vorbească a spus că nu sprijină războiul și că i-a creat multe probleme în mod direct, în special, rudele lui nu îl pot vizita la Viena. El i-a mai numit pe ruși, care trăiesc și muncesc de mult în Europa, „cei mai afectați oameni” în această situație.

Mai târziu, jurnalistul a aflat că numele acestui bărbat este Viaceslav Verhov, contabil șef și membru al consiliului de administrație al celei mai mari companii rusești producătoare de petrol „Lukoil”. În martie anul acesta, el a cumpărat acțiuni Lukoil în valoare de 50 de milioane de ruble.
Colegul lui Verhov la Lukoil, Oleg Pașaev, care este vicepreședintele companiei pentru vânzarea produselor petroliere, a fost fotografiat la Viena.

Jurnaliştii l-au filmat și pe fostul prim-ministru rus Viktor Zubkov, care a ocupat această funcţie până în 2012, părăsind un hotel vienez de 5 stele. Din 2012, el lucrează ca reprezentant special al președintelui rus Vladimir Putin la interacțiunea cu forumul țărilor exportatoare de gaze.

De asemenea, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Sankt Petersburg, un partener de afaceri al fostului ministru al Apărării al Rusiei Anatoli Serdiukov, proprietarul grupului industrial „Soyuz” Aleksnder Usov și mulți alți ruși au fost văzuți pe străzile Vienei.

Iar, cazurile de ruși care se sustrag sancținilor nu sunt doar în Austria. În Italia, un iaht de lux deţinut de oligarhul rus Dmitri Mazepin, care a fost confiscat în temeiul sancţiunilor UE, a dispărut în mod misterios dintr-un port de pe insula italiană Sardinia în această vară.

Aldabra, nava de 22 de metri deţinută de Dmitri Mazepin, a fost văzută ultima dată pe insula italiană în vară. Miliardarul rus este proprietar al unei companii de îngrăşăminte şi este tatăl fostului pilot de Formula 1 Nikita Mazepin.

Vasul, care ar valora între 700.000 de euro şi 1 milion de euro, era ancorat în portul Olbia şi fusese confiscat în martie, când Mazepin a fost inclus pe lista de sancţiuni, în săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Iahtul a rămas acolo până în iunie, când a dispărut cu câteva ore înainte de a se confirma oficial că aparţine lui Mazepin.

„Mazepin ştia că se află pe listă, dar a reuşit să profite la maximum de perioada în care noi lucram pentru a stabili că vasul îi aparţinea, deoarece trebuia să investigăm lanţul de proprietate”, a declarat o sursă din cadrul brigăzii de poliţie financiară din Sardinia. „Eram în curs de confirmare a proprietăţii, când a fost luată”, a mai spus sursa The Guardian.

Poliţia a declarat că Mazepin a angajat o companie străină, care, la rândul ei, a angajat un căpitan din Sardinia pentru a duce iahtul departe de Italia.

O investigaţie a poliţiei financiare din Olbia a descoperit că iahtul a făcut o escală în micul port Biserta din Tunisia, dar nu se ştie unde se află în prezent.

Poliţia a declarat că Mazepin, compania implicată în organizarea mutării vasului şi căpitanul, care susţine că nu ştia că nava aparţinea oligarhului, riscă amenzi de până la 500.000 de euro pentru scoaterea ilegală a navei din Italia.

Este primul caz cunoscut în Italia al unui rus cu active îngheţate în această ţară care reuşeşte să se sustragă sancţiunilor UE.

„Acest iaht nici măcar nu părăsise Sardinia înainte. Aşa că se poate observa o atitudine care, în mod evident, a avut ca scop evitarea regulilor”, a comentat sursa din poliţie.

O vilă din Sardinia deţinută de Mazepin se numără, de asemenea, printre bunurile deţinute de cetăţeni ruşi şi puse sub sechestru. Sardinia era o destinaţie preferată a oligarhilor ruşi înainte de războiul din Ucraina. Mazepin a cumpărat vila, numită Rocky Ram, de la Carlo De Benedetti, un om de afaceri italian şi fost proprietar al ziarului La Repubblica.

O maşină de lux de 600.000 de euro, construită pentru a rezista la gloanţe şi explozibili, aparţinând lui Alişer Usmanov, fost acţionar al clubului de fotbal Arsenal, se numără, de asemenea, printre bunurile confiscate în Sardinia.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău