Zi istorică pentru Republica Moldova! Chișinăul a cocoșat Gazpromul. Vestmoldtransgaz preia rețele de distribuție

19 Sept. 2023, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2023, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a luat o decizie semnificativă în cadrul ședinței ordinare desfășurate astăzi, schimbând pe deplin panorama sectorului energetic din Republica Moldova. Cu un vot hotărât, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat Contractul de mentenanță a rețelelor de transport al gazelor naturale nr. 25/23 din 18.09.2023, încheiat între S.R.L. „Moldovatransgaz” și S.R.L. „Vestmoldtransgaz”. Această decizie marchează un moment crucial în evoluția sectorului energetic din țară.

În același context, ANRE a aprobat Contractul de operare tehnică nr. 26/23 din 18.09.2023, care acoperă asigurarea operării tehnice a rețelei de transport gaze naturale gestionate de S.R.L. „Vestmoldtransgaz” și a rețelei de transport gaze naturale gestionate de S.R.L. „Moldovatransgaz”. Notabil, aspectele financiare ale acestui contract vor fi supuse aprobării ulterioare prin hotărâre separată.

Hotărârile ANRE includ și prevederi cruciale pentru adaptabilitatea la schimbările legislative sau circumstanțele neprevăzute în momentul încheierii contractelor. Agenția va solicita modificarea acestor contracte pentru a se conforma noilor reglementări sau condiții, indiferent de voința părților implicate.

Pe lângă aceste evoluții semnificative, Consiliul de Administrație al ANRE a retras licența eliberată anterior S.R.L. „Moldovatransgaz” pentru activitatea de transport al gazelor naturale. Conform Legii nr. 108/2016 (art. 17 alin. (1) și alin. (2) lit. j), acest pas a fost luat în urma nerespectării cerințelor legale privind separarea, independența și/sau certificarea operatorului sistemului de transport.

Aceste decizii semnificative au pus capăt procesului juridic de desemnare provizorie a S.R.L. „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport (OST) al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Începând cu data de 19 septembrie 2023, de la ora 00:00, compania S.R.L. „Vestmoldtransgaz” va avea responsabilitatea gestionării și funcționării corespunzătoare a infrastructurii de transport a gazelor naturale, în timp ce S.R.L. „Moldovatransgaz” va oferi serviciile de mentenanță necesare.

Aceste măsuri reprezintă un pas important pentru asigurarea stabilității și eficienței sectorului energetic din Republica Moldova și vor contribui la asigurarea unei aprovizionări continue și fiabile cu gaz natural pentru consumatori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Apr. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se câștigă cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a 4 euro/oră (12 354 de lei salaiul mediu pentru anul 2023), dacă ar fi inclusă în clasament. Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră,România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022.

Sectoarele din Moldova au avut cele mai mari salarii în trimestrul patru al anului 2023?

informații și comunicații– 31,4 mii lei;

activități financiare și de asigurări – 25,7 mii lei;

producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 19,6 mii lei;

alte servicii – 16,8 mii lei;

sectorul administrație publică, apărare și asigurări sociale – 15,6 mii lei.

Unde sunt cele mai mici salarii?

activități de cazare și alimentație publică – 8,2 mii lei;

agricultură, silvicultură și pescuit – 8,8 mii lei;

activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 9,7 mii lei;

artă, recreere și agrement – 10 mii lei;

operațiuni cu bunuri imobile – 10,4 mii lei.

Pe parcursul anului, numărul mediu al salariaților a crescut cu 0,6%.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

activități de cazare și alimentație publică – cu 26%;

comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – cu 5,5%;

informații și comunicații – cu 4,8%.

Cele mai semnificative descreșteri s-au înregistrat în activitățile:

industria extractivă – cu 8,7%;

tranzacții imobiliare – cu 7,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău