Zi istorică pentru Republica Moldova! Chișinăul a cocoșat Gazpromul. Vestmoldtransgaz preia rețele de distribuție

19 Sept. 2023, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2023, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a luat o decizie semnificativă în cadrul ședinței ordinare desfășurate astăzi, schimbând pe deplin panorama sectorului energetic din Republica Moldova. Cu un vot hotărât, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat Contractul de mentenanță a rețelelor de transport al gazelor naturale nr. 25/23 din 18.09.2023, încheiat între S.R.L. „Moldovatransgaz” și S.R.L. „Vestmoldtransgaz”. Această decizie marchează un moment crucial în evoluția sectorului energetic din țară.

În același context, ANRE a aprobat Contractul de operare tehnică nr. 26/23 din 18.09.2023, care acoperă asigurarea operării tehnice a rețelei de transport gaze naturale gestionate de S.R.L. „Vestmoldtransgaz” și a rețelei de transport gaze naturale gestionate de S.R.L. „Moldovatransgaz”. Notabil, aspectele financiare ale acestui contract vor fi supuse aprobării ulterioare prin hotărâre separată.

Hotărârile ANRE includ și prevederi cruciale pentru adaptabilitatea la schimbările legislative sau circumstanțele neprevăzute în momentul încheierii contractelor. Agenția va solicita modificarea acestor contracte pentru a se conforma noilor reglementări sau condiții, indiferent de voința părților implicate.

Pe lângă aceste evoluții semnificative, Consiliul de Administrație al ANRE a retras licența eliberată anterior S.R.L. „Moldovatransgaz” pentru activitatea de transport al gazelor naturale. Conform Legii nr. 108/2016 (art. 17 alin. (1) și alin. (2) lit. j), acest pas a fost luat în urma nerespectării cerințelor legale privind separarea, independența și/sau certificarea operatorului sistemului de transport.

Aceste decizii semnificative au pus capăt procesului juridic de desemnare provizorie a S.R.L. „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport (OST) al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Începând cu data de 19 septembrie 2023, de la ora 00:00, compania S.R.L. „Vestmoldtransgaz” va avea responsabilitatea gestionării și funcționării corespunzătoare a infrastructurii de transport a gazelor naturale, în timp ce S.R.L. „Moldovatransgaz” va oferi serviciile de mentenanță necesare.

Aceste măsuri reprezintă un pas important pentru asigurarea stabilității și eficienței sectorului energetic din Republica Moldova și vor contribui la asigurarea unei aprovizionări continue și fiabile cu gaz natural pentru consumatori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău