Un aliat al lui Putin amenință cu „o catastrofă globală” cauzată de armele occidentale trimise Kievului

22 Ian. 2023, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Ian. 2023, 13:38 // Actual //  bani.md

Un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin a declarat duminică că livrările de arme ofensive către Kiev care amenință teritoriile Rusiei vor duce la o catastrofă globală și amenință că Rusia ar putea folosi armelor de distrugere în masă, relatează Reuters.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, a avertizat că sprijinul acordat Ucrainei de către Statele Unite și NATO conduce lumea spre un „război teribil”.

„Dacă Washingtonul și țările NATO furnizează arme care vor fi folosite pentru a lovi civilii din orașe și vor încerca să pună stăpânire pe teritoriile noastre, așa cum amenință, acest lucru va duce la măsuri de represalii folosind arme mai puternice”, a declarat Volodin.

„Argumentele conform cărora puterile nucleare nu au folosit anterior arme de distrugere în masă în conflicte locale sunt nesustenabile. Pentru că aceste state nu s-au confruntat cu o situație în care exista o amenințare la adresa securității cetățenilor lor și a integrității teritoriale a țării”, a mai spus aliatul lui Putin.

Aliații occidentali au promis săptămâna trecută miliarde de dolari în arme pentru Ucraina, deși nu au reușit să convingă Germania să ridice dreptul de veto privind furnizarea de tancuri de luptă Leopard fabricate în Germania, care sunt deținute de o serie de națiuni NATO, dar al căror transfer către Ucraina necesită aprobarea Berlinului.

„Catastrofă globală”

De la invazia sa din 24 februarie, pe care a prezentat-o ca pe o apărare de un Occident agresiv, Rusia a preluat controlul asupra unor părți din Ucraina și a declarat că nu le va returna niciodată. Kievul a declarat că restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei nu este deschisă la negocieri.

Volodin, în vârstă de 58 de ani, este președinte al camerei inferioare, Duma de Stat, din 2016, după ce anterior a deținut un rol de conducere în administrația prezidențială. În calitate de membru al Consiliului de Securitate al lui Putin, el are acces la președinte.

„Livrările de arme ofensive către regimul de la Kiev vor duce la o catastrofă globală”, a declarat el.

Declarațiile lui Volodin au urmat unei amenințări similare făcute săptămâna trecută de Dmitri Medvedev, fostul premier și președinte al Rusiei.

Medvedev a vorbit despre o posibilă înfrângere a Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a vorbit pentru prima oară joi despre o posibilă înfrângere a Moscovei în războiul din Ucraina, avertizând NATO că aceasta ar putea declanșa un război nuclear.

  • „Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional ar putea declanșa un război nuclear”, a scris acesta joi pe canalul său de Telegram.
  • „Puterile nucleare n-au pierdut niciodată conflicte majore de care depinde soarta lor”, a adăugat Dmitri Medvedev, fost premier și președinte al Rusiei ca parte a „rocadei” de putere de la Moscova care i-a permis lui Vladimir Putin să rămână la putere timp de peste două decenii.

Medvedev a mai spus că liderii NATO și ai țărilor partenere ale Alianței Nord-Atlantice, care urmează să se întâlnească vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, ar trebui să se gândească la riscurile politicilor pe care le duc în ceea ce privește Ucraina și Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău