Un celebru investitor face valuri pe Wall Street, iar lumea pare să îl ia în serios. Ce predicție a făcut

28 Iun. 2022, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Iun. 2022, 17:01 // Actual //  MD Bani

Celebrul investitor Michael Burry a publicat un mesaj pe Twitter pe 27 iunie în care sugera că Rezerva Federală a SUA ar putea întrerupe sau chiar inversa campania de majorare a ratelor dobânzilor.

„Această supraofertă la retail este efectul Bullwhip. Căutaţi pe Google. Merită să înţelegeţi pentru eforturile dvs. de investiţii. Impulsuri deflaţioniste de la acest lucru- -> dezinflaţie în IPC mai târziu în acest an –> Fed se inversează pe rate şi QT –> Cicluri.”

Prin termenul „Efectul Bullwhip” investitorul face referire la efectele deflaţioniste ale retailerilor care deţin prea multe stocuri. Teoria este că, în cele din urmă, aceştia vor trebui să scadă preţurile pentru a se elibera de bunurile pe care le-au stocat.

Chestiunea stocurilor este în floare de câteva luni, dar abia recent – în ultima săptămână sau cam aşa ceva – a apărut un impuls deflaţionist pe pieţe. Majoritatea materiilor prime se află în modul de corecţie, indicele Bloomberg Commodity Index scăzând cu peste 10 procente din 9 iunie, deoarece metalele, energia şi materiile prime agricole au scăzut semnificativ faţă de maximele înregistrate. Chiar şi bumbacul a avut o serie de zile de limită în jos pe piaţa futures. Atunci când speculatorii au realizat pentru prima dată că inflaţia mai rapidă era inevitabilă, reacţia firească a fost să se îndrepte către mărfuri, iar indicele Bloomberg a crescut cu 43% de la începutul lunii decembrie. Dar acum, aceste câştiguri sunt anulate, scrie ZF.

În afară de comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată, despre care departamentul de comerţ a declarat la 27 iunie că au crescut cu 0,7 % în mai, mai mult decât se preconiza, datele economice s-au deteriorat. Indicele GDPNow al Băncii Rezervei Federale din Atlanta, foarte urmărit, care are ca scop urmărirea economiei în timp real, nu indică nicio creştere pentru acest trimestru. Sondajul Fed din Dallas privind intenţiile de producţie, publicat la 27 iunie, a scăzut la cel mai scăzut nivel din primele zile ale pandemiei, în mai 2020.

„Pulsiunile deflaţioniste” la care s-a referit Burry ar putea avea loc acum. Pare foarte probabil ca raportul privind indicele preţurilor de consum pentru luna iunie, programat pentru 13 iulie, să vină confortabil sub nivelul de 8,6% înregistrat în mai. Pentru a crede altfel, ar fi necesar să ignorăm un munte de date economice.

În perioadele inflaţioniste anterioare, Fed a trebuit să majoreze ratele dobânzilor peste rata inflaţiei pentru a reduce inflaţia. S-ar putea să nu fie cazul de data aceasta. Oricât de ridicol ar părea, este posibil să existe încă un element tranzitoriu al inflaţiei actuale, care a fost o funcţie a relaxării cantitative, a cheltuielilor guvernamentale şi a tezaurizării pandemice. Acum, când toţi aceşti factori se inversează, inflaţia ar putea încetini. În cazul în care inflaţia încetineşte, este posibil ca acest lucru să fie foarte pozitiv atât pentru piaţa acţiunilor, cât şi pentru cea a obligaţiunilor. Actuala piaţă descendentă s-a bazat pe ideea că Fed era blocată în ideea că nu avea altă opţiune decât să crească ratele până la punctul de a forţa economia să intre în recesiune dacă dorea să ţină inflaţia din nou sub control. Este posibil ca economia să fi fost într-adevăr forţată să intre în recesiune, chiar dacă prematur.

În consecinţă, este posibil ca produsele de bază să intre într-o corecţie foarte profundă. Toată lumea ştie că o mulţime de „bani fierbinţi” au fost investiţi în mărfuri, ceea ce a făcut ca acestea să fie un comerţ foarte aglomerat. „Comerţul dureros” ar fi ca scăderea recentă a acestor pieţe să continue – şi s-ar putea ca aceasta să fie doar la început, pe baza celor mai recente date economice.

Aşadar, dacă Burry speculează că Fed ar putea pune pe pauză creşterea ratelor, când ar fi asta? Fed a declarat că vrea să vadă „progrese” în ceea ce priveşte încetinirea inflaţiei înainte de a se retrage, ceea ce probabil înseamnă mai multe citiri mai scăzute ale IPC timp de câteva luni. Este posibil ca factorii de decizie să facă o pauză încă de la reuniunea din a doua jumătate a lunii septembrie, iar în acest context, „pauză” poate însemna o creştere a ratei de 25 de puncte de bază în loc de o creştere de 50 sau 75 de puncte de bază.

S-ar putea ca această campanie de majorare a ratei să se încheie cu o rată ţintă a fondurilor federale de 2,5 la sută, în creştere faţă de intervalul actual de 1,5-1,75 la sută? Da, dar numai dacă există dovezi clare că economia a intrat în recesiune. Se pare că aşa va fi. În mod ironic, acest lucru ar fi pozitiv pentru pieţele de capital. Pentru un observator extern, acest lucru nu are sens – acţiunile se redresează într-o recesiune? Sigur, pentru că piaţa bursieră actualizează evenimentele viitoare la cele prezente. Piaţa bursieră a evaluat o recesiune cu aproximativ şase luni înainte şi va evalua o expansiune cu aproximativ şase luni înainte.

În acest cadru, titlurile de stat americane par ieftine, în special cele cu scadenţe mai scurte. Randamentul obligaţiunilor pe doi ani s-a lăsat puţin dus de val, crescând până la aproape 3,5%, de la aproximativ 0,25% în această perioadă a anului trecut. Contractele futures pe eurodolari arată că traderii pun preţ pe reduceri de rate într-un viitor nu prea îndepărtat.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2025, 15:07 // Actual //  bani.md

Vizitele reprezentanților Orange Moldova și La Strada din cadrul campaniei naționale de promovare a Semnăturii Mobile pentru absolvenții de licee și colegii continuă. Absolvenții instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic beneficiază gratuit de Semnătura Mobilă, iar în paralel sunt organizate sesiuni despre relațiile sigure în mediul online. Recent, echipele Orange și La Strada au ajuns la Colegiul Național de Comerț al ASEM din Chișinău, dar și la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Orhei.

Andreea Donțu, consultant principal, serviciul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, MEC:

Din vara anului 2024, Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma eAdmitere.gov.md care presupune depunerea dosarelor online la universitățile din Republica Moldova. Evenimentul la care ne aflăm astăzi este de o mare amploare și importanță, luând în considerare faptul că, pentru autentificare în sistem, toți utilizatorii vor avea nevoie de semnătură electronică sau mobilă.

 

„De la începutul lunii februarie și până astăzi am reușit să vizităm împreună cu colegii mei și cu colegii de la La Strada în jur de 250 de locații, licee și colegii, în care am avut ocazia să interacționăm cu circa 10.000 de elevi și studenți. Și din această interacțiune mare, iată că ne-a reușit să adunăm peste 25% din copiii care ne-au văzut, ne-au auzit și au activat semnătura mobilă. Continuăm să vizităm școlile până la sfârșitul lunii mai, dar în continuare așteptăm elevii, studenții, părinții, profesorii, toată lumea care își dorește acces la semnătura mobilă să ne viziteze în cel mai apropiat magazin Orange. Este un serviciu gratuit”, a precizat Victoria Bodrug, Manager Regional Retail, Orange Moldova.

Vizitele sunt parte dintr-un program extins, prin care mii de tineri sunt informați și echipați cu instrumente digitale utile.

„Ne dorim să avem niște tineri bine informați despre riscurile care sunt asociate distribuirii imaginilor cu conținut intim pe internet și ne dorim să-i avem echipați cu toate instrumentele necesare de a fi niște tineri digitali siguri și cu abilități care să-i ajute să construiască un viitor mai sigur și mai protejat”, a spus Ludmila Bodiu, coordonatoare a activității educaționale, Centrul Internațional La Strada.

Elevii apreciază atât utilitatea semnăturii mobile, cât și a lecțiilor despre siguranță:

Vladimir Roponica, CNC al ASEM: „Semnătura mobilă o voi utiliza pentru a folosi documentele online, că să nu le port cu mine… E mai convenabil cu permisul de conducere, alte documente, buletinul și tot așa mai departe.

Daniela Ursu, CNC al ASEM: „Poate fi aplicată în unele servicii care chiar țin de necesitatea noastră și… la voucher cultural, eAdmitere și da, eu o să aplic la voucherul cultural. Astăzi o să-mi facă semnătură mobilă. A fost o conferință destul de utilă, pentru că tinerii ar trebui să fie informați ca să nu greșească și să nu cadă în plasa unor manipulări, unor șantaje și cumva discriminări în urma consecințelor pe care poate să le aducă ignorarea unei relații sigure online.

Andrei Babei, Orhei: „Lecția de astăzi m-a învățat că siguranța online este un lucru foarte important, care trebuie să-l știm fiecare. Semnătură electronică nu am, dar este cu siguranță în plan să o fac, deoarece are multe posibilități și face viața puțin mai ușoară… pentru a ne admite la facultate și, desigur, în viața zi cu zi.

Mihaela Radu, Orhei: „Eu cred că astfel de ateliere sunt foarte utile pentru că ne ajută să înțelegem ce trebuie să facem, ce comportament trebuie să avem în spațiul online, pentru că de foarte multe ori tinerii sunt foarte ușor de manipulat. Deci trebuie să fim foarte, foarte atenți la aceste aspecte, ca să le putem evita.

Profesorii confirmă: aceste activități sunt esențiale pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, care trebuie să fie gata să ghideze tinerii în lumea digitală.

„Siguranța online este un subiect destul de actual, întrucât elevii fiind la o vârstă când întâlnesc diferite dificultăți, diferite situații noi, este bine ca profesorul să fie pregătit întotdeauna cu un sfat, cu o idee, să fie alături de el, să-l poată ghida, sprijini, ajuta”, a menționat Nelea Fărâmă, profesoară, IPLT „Onisifor Ghibu”.

Dincolo de semnătura mobilă și sesiunile despre siguranță online, proiectul face parte dintr-un efort mai amplu al Fundației Orange Moldova de a construi un viitor digital pentru întreaga societate.

„Cu siguranță, doar prin educație, viitorul poate fi frumos, sigur și digitalizat. (04.02 – 04.46) Fundația Orange de mai mult de 15 ani ajută… deci fiecare al cincilea locuitor al Republicii Moldova beneficiază de digitalizare, cultură, educație și… medicină, adică cumva astea sunt ramurile cele mai importante pe care fundația pune accent și cu siguranță cele mai multe proiecte, mai mult de 115 proiecte implementate de Fundația Orange Moldova sunt axate pe digitalizare, inclusiv și acest proiect de semnatură mobilă în școli”, a conchis Inna Constantinova, Coordonator RSC, Orange Moldova.

Peste 10.000 de elevi și studenți din întreaga țară au beneficiat deja de campania „Semnătura Mobilă Orange în școala ta”. Vizitele în școli continuă, cu scopul de a echipa tinerii nu doar cu un instrument digital, ci și cu puterea de a se proteja în lumea virtuală.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO