Un celebru investitor face valuri pe Wall Street, iar lumea pare să îl ia în serios. Ce predicție a făcut

28 Iun. 2022, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Iun. 2022, 17:01 // Actual //  MD Bani

Celebrul investitor Michael Burry a publicat un mesaj pe Twitter pe 27 iunie în care sugera că Rezerva Federală a SUA ar putea întrerupe sau chiar inversa campania de majorare a ratelor dobânzilor.

„Această supraofertă la retail este efectul Bullwhip. Căutaţi pe Google. Merită să înţelegeţi pentru eforturile dvs. de investiţii. Impulsuri deflaţioniste de la acest lucru- -> dezinflaţie în IPC mai târziu în acest an –> Fed se inversează pe rate şi QT –> Cicluri.”

Prin termenul „Efectul Bullwhip” investitorul face referire la efectele deflaţioniste ale retailerilor care deţin prea multe stocuri. Teoria este că, în cele din urmă, aceştia vor trebui să scadă preţurile pentru a se elibera de bunurile pe care le-au stocat.

Chestiunea stocurilor este în floare de câteva luni, dar abia recent – în ultima săptămână sau cam aşa ceva – a apărut un impuls deflaţionist pe pieţe. Majoritatea materiilor prime se află în modul de corecţie, indicele Bloomberg Commodity Index scăzând cu peste 10 procente din 9 iunie, deoarece metalele, energia şi materiile prime agricole au scăzut semnificativ faţă de maximele înregistrate. Chiar şi bumbacul a avut o serie de zile de limită în jos pe piaţa futures. Atunci când speculatorii au realizat pentru prima dată că inflaţia mai rapidă era inevitabilă, reacţia firească a fost să se îndrepte către mărfuri, iar indicele Bloomberg a crescut cu 43% de la începutul lunii decembrie. Dar acum, aceste câştiguri sunt anulate, scrie ZF.

În afară de comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată, despre care departamentul de comerţ a declarat la 27 iunie că au crescut cu 0,7 % în mai, mai mult decât se preconiza, datele economice s-au deteriorat. Indicele GDPNow al Băncii Rezervei Federale din Atlanta, foarte urmărit, care are ca scop urmărirea economiei în timp real, nu indică nicio creştere pentru acest trimestru. Sondajul Fed din Dallas privind intenţiile de producţie, publicat la 27 iunie, a scăzut la cel mai scăzut nivel din primele zile ale pandemiei, în mai 2020.

„Pulsiunile deflaţioniste” la care s-a referit Burry ar putea avea loc acum. Pare foarte probabil ca raportul privind indicele preţurilor de consum pentru luna iunie, programat pentru 13 iulie, să vină confortabil sub nivelul de 8,6% înregistrat în mai. Pentru a crede altfel, ar fi necesar să ignorăm un munte de date economice.

În perioadele inflaţioniste anterioare, Fed a trebuit să majoreze ratele dobânzilor peste rata inflaţiei pentru a reduce inflaţia. S-ar putea să nu fie cazul de data aceasta. Oricât de ridicol ar părea, este posibil să existe încă un element tranzitoriu al inflaţiei actuale, care a fost o funcţie a relaxării cantitative, a cheltuielilor guvernamentale şi a tezaurizării pandemice. Acum, când toţi aceşti factori se inversează, inflaţia ar putea încetini. În cazul în care inflaţia încetineşte, este posibil ca acest lucru să fie foarte pozitiv atât pentru piaţa acţiunilor, cât şi pentru cea a obligaţiunilor. Actuala piaţă descendentă s-a bazat pe ideea că Fed era blocată în ideea că nu avea altă opţiune decât să crească ratele până la punctul de a forţa economia să intre în recesiune dacă dorea să ţină inflaţia din nou sub control. Este posibil ca economia să fi fost într-adevăr forţată să intre în recesiune, chiar dacă prematur.

În consecinţă, este posibil ca produsele de bază să intre într-o corecţie foarte profundă. Toată lumea ştie că o mulţime de „bani fierbinţi” au fost investiţi în mărfuri, ceea ce a făcut ca acestea să fie un comerţ foarte aglomerat. „Comerţul dureros” ar fi ca scăderea recentă a acestor pieţe să continue – şi s-ar putea ca aceasta să fie doar la început, pe baza celor mai recente date economice.

Aşadar, dacă Burry speculează că Fed ar putea pune pe pauză creşterea ratelor, când ar fi asta? Fed a declarat că vrea să vadă „progrese” în ceea ce priveşte încetinirea inflaţiei înainte de a se retrage, ceea ce probabil înseamnă mai multe citiri mai scăzute ale IPC timp de câteva luni. Este posibil ca factorii de decizie să facă o pauză încă de la reuniunea din a doua jumătate a lunii septembrie, iar în acest context, „pauză” poate însemna o creştere a ratei de 25 de puncte de bază în loc de o creştere de 50 sau 75 de puncte de bază.

S-ar putea ca această campanie de majorare a ratei să se încheie cu o rată ţintă a fondurilor federale de 2,5 la sută, în creştere faţă de intervalul actual de 1,5-1,75 la sută? Da, dar numai dacă există dovezi clare că economia a intrat în recesiune. Se pare că aşa va fi. În mod ironic, acest lucru ar fi pozitiv pentru pieţele de capital. Pentru un observator extern, acest lucru nu are sens – acţiunile se redresează într-o recesiune? Sigur, pentru că piaţa bursieră actualizează evenimentele viitoare la cele prezente. Piaţa bursieră a evaluat o recesiune cu aproximativ şase luni înainte şi va evalua o expansiune cu aproximativ şase luni înainte.

În acest cadru, titlurile de stat americane par ieftine, în special cele cu scadenţe mai scurte. Randamentul obligaţiunilor pe doi ani s-a lăsat puţin dus de val, crescând până la aproape 3,5%, de la aproximativ 0,25% în această perioadă a anului trecut. Contractele futures pe eurodolari arată că traderii pun preţ pe reduceri de rate într-un viitor nu prea îndepărtat.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală