Un jurnalist rus, deținător al Premiului Nobel pentru Pace, și-a vândut medalia la licitație. Va ajuta copiii ucraineni

21 Iun. 2022, 11:56
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2022, 11:56 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Dmitri Muratov, un jurnalist rus Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, editorul ziarului independent de investigaţii Novaia Gazeta, şi-a licitat luni seară medalia de aur pentru 103,5 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru a ajuta copiii ucraineni strămutaţi din cauza războiului, transmite The Guardian.

Muratov, care a primit medalia de aur în octombrie 2021, a declarat că veniturile vor merge către UNICEF ​​pentru a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina.

„Speram că va exista o solidaritate enormă”, a spus Muratov după vânzare. „Dar nu mă așteptam să fie o sumă atât de mare.”

Suma de 103,5 milioane de dolari bate recordul anterior pentru cea mai plătită medalie de la Premiul Nobel.

În 2014, James Watson, câștigătorul premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină obținut în 1962, și-a vândut medalia pentru 4,76 milioane de dolari. Trei ani mai târziu, familia co-beneficiarului său, Francis Crick, a primit licitație de 2,27 milioane de dolari organizată de Heritage Auctions, aceeași companie care a scos la licitație medalia lui Muratov luni, de Ziua Mondială a Refugiaților.

Muratov, care a primit medalia de aur în octombrie 2021, a contribuit la înființarea ziarului independent rus Novaya Gazeta și a fost redactorul-șef al publicației când a fost închisă în martie, pe fondul reprimării jurnaliştilor de către Kremlin și a disidenţei publice în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

A fost ideea lui Muratov să-și scoată la licitație premiul. Muratov a spus că încasările vor merge direct către UNICEF în eforturile sale de a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina. Topite, cele 175 de grame de aur de 23 de karate conținute în medalia lui Muratov ar valora aproximativ 10.000 de dolari.

Medalia a fost vândută unui ofertant telefonic neidentificat. Licitația din New York a fost plină de viață, cu o mulțime de aplauze și ofertanți care se îndemnau unul pe altul pentru a crește totalul.

Într-un interviu acordat Associated Press înainte de licitație, Muratov a spus că este deosebit de îngrijorat de copiii care au rămas orfani din cauza conflictului din Ucraina.

„Vrem să le întoarcem viitorul”, a spus el.

De asemenea, următorii i-a îndemnat și pe alții s-și vândă bunurile la licitație pentru a ajuta poporul ucrainean.

„Trebuie să devină un început al unui flashmob ca exemplu de urmat, astfel încât oamenii să-și scoată la licitație bunurile de valoare pentru a-i ajuta pe ucraineni”, a spus Muratov într-un videoclip publicat de Heritage Auctions, care s-a ocupat de vânzare, dar nu ia nicio parte din încasări.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:30 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa bursieră din India este pe cale să ia locul Hong Kong-ului în topul celor mai mari burse din lume, într-o creştere despre care analiştii spun că atestă optimismul investitorilor cu privire la perspectivele economice ale celei mai populate ţări din lume.

Potrivit World Federation of Exchanges, o asociaţie comercială a pieţelor bursiere reglementate public, capitalizarea totală a pieţei companiilor indiene listate la bursă era de 3,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii octombrie, faţă de 3,9 miliarde de dolari pentru Hong Kong.

Preţul acţiunilor indiene a crescut în noiembrie ca urmare a câştigurilor solide şi a proiecţiilor optimiste de creştere, ceea ce a pus grupul său bursier pe cale să devină al şaptelea cel mai mare din lume, după New York Stock Exchange, Nasdaq, Shanghai, Euronext, Japonia şi Shenzhen.

Indicele Nifty 50 al marilor companii din India a crescut cu 8,1% în ultima lună, atingând maxime recorduri în această săptămână, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 6,7% în aceeaşi perioadă, pe măsură ce economia chineză se răceşte.

În ultimul deceniu, indicii bursieri ai Indiei şi Chinei „au evoluat destul de mult mână în mână”, ca parte a unei poveşti generale a pieţelor emergente, a declarat Abhiram Eleswarapu, şeful departamentului de acţiuni indiene la BNP Paribas din Hong Kong.

Aceştia au început să difere în ultimii trei ani, a spus Eleswarapu. „Indicii bursieri din China au fost, în general, în scădere … în timp ce cel din India a mers într-un singur sens, adică în sus”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău