Un jurnalist rus, deținător al Premiului Nobel pentru Pace, și-a vândut medalia la licitație. Va ajuta copiii ucraineni

21 Iun. 2022, 11:56
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2022, 11:56 // Au Bani //  MD Bani

Dmitri Muratov, un jurnalist rus Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, editorul ziarului independent de investigaţii Novaia Gazeta, şi-a licitat luni seară medalia de aur pentru 103,5 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru a ajuta copiii ucraineni strămutaţi din cauza războiului, transmite The Guardian.

Muratov, care a primit medalia de aur în octombrie 2021, a declarat că veniturile vor merge către UNICEF ​​pentru a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina.

„Speram că va exista o solidaritate enormă”, a spus Muratov după vânzare. „Dar nu mă așteptam să fie o sumă atât de mare.”

Suma de 103,5 milioane de dolari bate recordul anterior pentru cea mai plătită medalie de la Premiul Nobel.

În 2014, James Watson, câștigătorul premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină obținut în 1962, și-a vândut medalia pentru 4,76 milioane de dolari. Trei ani mai târziu, familia co-beneficiarului său, Francis Crick, a primit licitație de 2,27 milioane de dolari organizată de Heritage Auctions, aceeași companie care a scos la licitație medalia lui Muratov luni, de Ziua Mondială a Refugiaților.

Muratov, care a primit medalia de aur în octombrie 2021, a contribuit la înființarea ziarului independent rus Novaya Gazeta și a fost redactorul-șef al publicației când a fost închisă în martie, pe fondul reprimării jurnaliştilor de către Kremlin și a disidenţei publice în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

A fost ideea lui Muratov să-și scoată la licitație premiul. Muratov a spus că încasările vor merge direct către UNICEF în eforturile sale de a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina. Topite, cele 175 de grame de aur de 23 de karate conținute în medalia lui Muratov ar valora aproximativ 10.000 de dolari.

Medalia a fost vândută unui ofertant telefonic neidentificat. Licitația din New York a fost plină de viață, cu o mulțime de aplauze și ofertanți care se îndemnau unul pe altul pentru a crește totalul.

Într-un interviu acordat Associated Press înainte de licitație, Muratov a spus că este deosebit de îngrijorat de copiii care au rămas orfani din cauza conflictului din Ucraina.

„Vrem să le întoarcem viitorul”, a spus el.

De asemenea, următorii i-a îndemnat și pe alții s-și vândă bunurile la licitație pentru a ajuta poporul ucrainean.

„Trebuie să devină un început al unui flashmob ca exemplu de urmat, astfel încât oamenii să-și scoată la licitație bunurile de valoare pentru a-i ajuta pe ucraineni”, a spus Muratov într-un videoclip publicat de Heritage Auctions, care s-a ocupat de vânzare, dar nu ia nicio parte din încasări.

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău