Un moldovean cu afacere de milioane în Germania planifică să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova

09 Feb. 2023, 13:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Feb. 2023, 13:43 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Nicolae Rapcea din orașul Criuleni se numără printre sutele de mii de moldoveni, care au plecat să muncească peste hotare pentru a avea un viitor mai bun. Acesta, alături de soția sa Carolina, nu doar că a reușit să facă față în Germania, țară cunoscută pentru legile sale stricte, dar a riscat să-și deschidă o afacere în domeniul transportului, scrie ziarulnational.md.

A început de jos, iar pentru că a muncit așa cum doar moldovenii pot să o facă, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, a reușit. Acum ajută sute de conaționali, care la fel ca el au plecat peste hotare pentru un trai mai bun.

De la șofer de TIR, la patron al unei companii de transport

Nicolae Rapcea a plecat în Germania acum zece ani și a lucrat inițial în calitate de șofer de TIR. Doar că, în acea perioadă, nu a condus pur și simplu camioanele de zeci de tone, dar a văzut din interior ce mâncare de pește este această afacere.

Astfel, la puțin timp, alături de soția sa Carolina, au pornit afacerea de transport de mărfuri și de pasageri în Germania. A întâmpinat multe greutăți, au urmat multe nopți nedormite, dar după zece ani de muncă a ajuns să conducă o companie care deține 260 de camioane și 15 autocare moderne de ultimă generație.

„Sigur, nu a fost ușor. Am muncit zi și noapte. Totodată, am știut că nu trebuie să ne oprim. Niciodată. Doar așa ne putem dezvolta, putem crește. Acum avem o afacere frumoasă, cu o cifră de afaceri de milioane de euro. Sunt mândru de ceea ce am reușit să obținem”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Nicolae Rapcea.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

A întins o mână de ajutor pentru sute de moldoveni

Om cu suflet mare, trecut prin multe greutăți, Nicolae Rapcea a ajutat mai mulți conaționali să câștige o bucată de pâine în Germania. Actualmente, la compania sa din Germania, „VB Trans Logistik”, activează circa 300 de moldoveni, șoferi de calificare înaltă, care au grijă ca mărfurile și pasagerii să ajungă în maximă siguranță la destinație.

„Da, staff-ul nostru este format mai mult din moldoveni. Sunt mândru că pot să-i ajut. Sunt muncitori, profesioniști, sunt oameni care lucrează pentru familiile lor și depun mult suflet în ceea ce fac. Am oferit locuri de muncă, uneori la începători, care nu aveau multă experiență, dar aveau foarte mare dorință de a munci. Apreciez oamenii care sunt responsabili și care-și fac lucrul onest. De altfel, în Germania altfel nici nu poate fi. Știm cu toții că nu oricine se va adapta la regulile germane. Juristul companiei noastre este german și, firesc, niciodată nu va admite nici cea mai mică încălcare a legislației”, spune omul de afaceri.

Vrea să contribuie la dezvoltarea R. Moldova

Deși Germania e țara care i-a oferit tot la ce putea visa, Nicolae Rapcea spune că e de datoria lui să contribuie la dezvoltarea R. Moldova. Acesta vrea să ajute în domeniul pe care îl cunoaște de-a fir a păr.

„Mă apucă groază când văd autocarele vechi din Republica Moldova, care circulă acasă, dar și în Europa. Înțeleg că sunt necesare investiții mari pentru a schimba parcul auto, dar siguranța pasagerilor trebuie să fie prioritate. Noi deja am pus mai multe autocare super dotate pentru efectuarea curselor regulate din Republica Moldova spre Europa. Sunt autocare cu care pasagerii călătoresc în confort și siguranță. Planific să fac și alte investiții în Republica Moldova: o stație de deservire auto, o spălătorie modernă. Acesta e doar începutul, dar am planuri mari”, mai spune Nicolae Rapcea.

„Visătorul” care vrea să schimbe destinul Republicii Moldova

Omul de afaceri este convins că diaspora Republicii Moldova are un enorm potențial nevalorificat și că, dacă ar reveni acasă, ar revoluționa Republica Moldova.

„Să știți că majoritatea moldovenilor ar reveni acasă. Din păcate, însă, lucrurile aici nu evoluează. Mai mult, devine tot mai greu de locuit în Republica Moldova. Ceea ce e un paradox. O țară atât de mică, cu potențial mare și nicidecum nu poate ieși din sărăcie. Să știți că diaspora, cu experiența acumulată în afara republicii, poate deveni acel motor de dezvoltare a Republicii Moldova, care acum lipsește aici. Eu voi munci în acest sens și sper să fiu susținut de alți conaționali de-ai noștri. Am planuri mari și sper în zece ani rezultatul muncii mele să fie văzut. Sunt un visător, dar Germania m-a învățat că pentru orice vis trebuie de muncit foarte mult, ceea ce voi face în următorii zece ani, pentru binele Republicii Moldova”, ne-a asigurat Nicolae Rapcea.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 12:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO-E) a anunțat o majorare cu 500 MW a limitei de capacitate a comerțului cu energie electrică, ajungând la 1.700 MW, ca rezultat al finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

Această mutare reprezintă un pas esențial în consolidarea securității energetice regionale și promovarea unei piețe energetice mai integrate și eficiente. Președintele ENTSO-E, Zbyněk Boldiš, a salutat nivelul crescut de cooperare între operatorii de sisteme de transport din Europa Continentală și Ukrenergo, subliniind eforturile continue pentru o rețea electrică rezistentă și integrată.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost finalizată la 16 martie 2022. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a evidențiat importanța acestui eveniment pentru Republica Moldova, subliniind că sincronizarea a contribuit semnificativ la consolidarea independenței energetice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău