Un moldovean cu afacere de milioane în Germania planifică să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova

09 Feb. 2023, 13:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Feb. 2023, 13:43 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Nicolae Rapcea din orașul Criuleni se numără printre sutele de mii de moldoveni, care au plecat să muncească peste hotare pentru a avea un viitor mai bun. Acesta, alături de soția sa Carolina, nu doar că a reușit să facă față în Germania, țară cunoscută pentru legile sale stricte, dar a riscat să-și deschidă o afacere în domeniul transportului, scrie ziarulnational.md.

A început de jos, iar pentru că a muncit așa cum doar moldovenii pot să o facă, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, a reușit. Acum ajută sute de conaționali, care la fel ca el au plecat peste hotare pentru un trai mai bun.

De la șofer de TIR, la patron al unei companii de transport

Nicolae Rapcea a plecat în Germania acum zece ani și a lucrat inițial în calitate de șofer de TIR. Doar că, în acea perioadă, nu a condus pur și simplu camioanele de zeci de tone, dar a văzut din interior ce mâncare de pește este această afacere.

Astfel, la puțin timp, alături de soția sa Carolina, au pornit afacerea de transport de mărfuri și de pasageri în Germania. A întâmpinat multe greutăți, au urmat multe nopți nedormite, dar după zece ani de muncă a ajuns să conducă o companie care deține 260 de camioane și 15 autocare moderne de ultimă generație.

„Sigur, nu a fost ușor. Am muncit zi și noapte. Totodată, am știut că nu trebuie să ne oprim. Niciodată. Doar așa ne putem dezvolta, putem crește. Acum avem o afacere frumoasă, cu o cifră de afaceri de milioane de euro. Sunt mândru de ceea ce am reușit să obținem”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Nicolae Rapcea.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

A întins o mână de ajutor pentru sute de moldoveni

Om cu suflet mare, trecut prin multe greutăți, Nicolae Rapcea a ajutat mai mulți conaționali să câștige o bucată de pâine în Germania. Actualmente, la compania sa din Germania, „VB Trans Logistik”, activează circa 300 de moldoveni, șoferi de calificare înaltă, care au grijă ca mărfurile și pasagerii să ajungă în maximă siguranță la destinație.

„Da, staff-ul nostru este format mai mult din moldoveni. Sunt mândru că pot să-i ajut. Sunt muncitori, profesioniști, sunt oameni care lucrează pentru familiile lor și depun mult suflet în ceea ce fac. Am oferit locuri de muncă, uneori la începători, care nu aveau multă experiență, dar aveau foarte mare dorință de a munci. Apreciez oamenii care sunt responsabili și care-și fac lucrul onest. De altfel, în Germania altfel nici nu poate fi. Știm cu toții că nu oricine se va adapta la regulile germane. Juristul companiei noastre este german și, firesc, niciodată nu va admite nici cea mai mică încălcare a legislației”, spune omul de afaceri.

Vrea să contribuie la dezvoltarea R. Moldova

Deși Germania e țara care i-a oferit tot la ce putea visa, Nicolae Rapcea spune că e de datoria lui să contribuie la dezvoltarea R. Moldova. Acesta vrea să ajute în domeniul pe care îl cunoaște de-a fir a păr.

„Mă apucă groază când văd autocarele vechi din Republica Moldova, care circulă acasă, dar și în Europa. Înțeleg că sunt necesare investiții mari pentru a schimba parcul auto, dar siguranța pasagerilor trebuie să fie prioritate. Noi deja am pus mai multe autocare super dotate pentru efectuarea curselor regulate din Republica Moldova spre Europa. Sunt autocare cu care pasagerii călătoresc în confort și siguranță. Planific să fac și alte investiții în Republica Moldova: o stație de deservire auto, o spălătorie modernă. Acesta e doar începutul, dar am planuri mari”, mai spune Nicolae Rapcea.

„Visătorul” care vrea să schimbe destinul Republicii Moldova

Omul de afaceri este convins că diaspora Republicii Moldova are un enorm potențial nevalorificat și că, dacă ar reveni acasă, ar revoluționa Republica Moldova.

„Să știți că majoritatea moldovenilor ar reveni acasă. Din păcate, însă, lucrurile aici nu evoluează. Mai mult, devine tot mai greu de locuit în Republica Moldova. Ceea ce e un paradox. O țară atât de mică, cu potențial mare și nicidecum nu poate ieși din sărăcie. Să știți că diaspora, cu experiența acumulată în afara republicii, poate deveni acel motor de dezvoltare a Republicii Moldova, care acum lipsește aici. Eu voi munci în acest sens și sper să fiu susținut de alți conaționali de-ai noștri. Am planuri mari și sper în zece ani rezultatul muncii mele să fie văzut. Sunt un visător, dar Germania m-a învățat că pentru orice vis trebuie de muncit foarte mult, ceea ce voi face în următorii zece ani, pentru binele Republicii Moldova”, ne-a asigurat Nicolae Rapcea.

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău