Un moldovean cu o frimă din Bulgaria se înghesuie să cumpere colosul energetic de la Galați

14 Dec. 2023, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2023, 17:53 // Actual //  bani.md

Lichidatorul judiciar al Electrocentrale Galați, producătorul falimentar de energie electrică, agent termic și abur industrial controlat indirect de Ministerul Energiei, prin Electrocentrale Grup, a primit o a doua ofertă de cumpărare a activului funcțional CET Galați al companiei, fosta centrală pe gaze de 375 MW care cu ani în urmă alimenta atât sistemul centralizat de termoficare din municipiul dunărean, cât și combinatul siderurgic Sidex Galați, actualmente Liberty.

Astfel, la oferta mai veche depusă de un vehicul investițional al antreprenorilor Savaș Günata și Huseyin Karali, fondatorii companiei de construcții Synergy Construct, s-a adăugat acum una provenită de la o entitate înregistrată în Bulgaria, Optimus Rredac Group LTD, relevă date analizate de Profit.ro.

Creditorii Electrocentrale Galați nu au luat încă nicio decizie. Votul hotărâtor aparține producătorului de gaze controlat de stat Romgaz, care deține peste 87% din masa credală a companiei.

Cei de la Synergy au oferit 12,5 milioane euro plus TVA pentru preluarea activului funcțional CET Galați, ofertă aprobată în principiu de creditori în vară.

A doua firmă ofertantă, Optimus Rredac Group LTD, a fost înființată în august 2021 și își are sediul social la Ruse, aproape de granița cu România. Asociat și administrator unic este un cetățean român originar din Republica Moldova, Anatolie Vitușinscaia. Anterior, în 2018, acesta a înființat în România societatea Optimus-Rredac SRL, cu CAEN principal ″Producția de energie electrică″, dar fără niciun fel de activitate până în prezent, conform termene.ro.

Optimus-Rredac SRL a făcut în 2020 demersuri preliminare în vederea preluării CET Arad, în consorțiu cu o societate din Statele Unite, Recovered Energy Group, iar în 2021 s-a interesat de cumpărarea termocentralei de la Mintia. Ambele inițiative au rămas fără rezultat, centrala arădeană fiind achiziționată în cele din urmă de elvețienii de la AOT Energy, iar Mintia – de o firmă a antreprenorului iordanian Ahmad Ismail Saleh.

Datele publice disponibile indică faptul că firma din Bulgaria, Optimus Rredac Group LTD, are legături cu una din Turcia, Optimus Global, ambele activând în domeniul comerțului internațional cu produse din lemn.

Firma bulgară apare și ca distribuitor în România și Germania al mărfurilor producătorului și exportatorului rus de lemn și produse din lemn Mosanka LLC din Krasnodar, de pe malul Mării Azov.

Planul de reorganizare al Electrocentrale Galați din vara lui 2020, a cărui respingere de către creditori a dus la falimentul societății, prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei. Potențialii cumpărători cărora li se „adresa primordial” ideea acestui transfer de afacere erau Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale Galați, cu creanțe totale de circa 200 milioane lei, și combinatul siderurgic Liberty, însă în cele din urmă nu s-a mai întreprins nimic în această direcție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ