Un nou scandal Apple: UE acuză compania de încălcarea regulilor antitrust

10 Mai 2021, 08:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Mai 2021, 08:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Uniunea Europeană acuză compania Apple de încălcarea regulilor antitrust, susținând că denaturează concurența pentru streamingul de muzică prin reguli pentru App Store, scrie Wall Street.

Executivul Comisiei Europene a atacat modalitățile prin care Apple aplică reguli asupra canalelor de muzică din App Store, promovând serviciul său de redare a sunetelor, Apple Music. Comisia susține că limitează posibilitățile consumatorului și impune chiar costuri mai mari.

Una dintre principalele situații semnalate de UE se concentrează pe practica Apple de a forța dezvoltatorii de aplicații care vând conținut digital să-și folosească sistemul de plată intern, care percepe un comision de 30% pentru toate abonamentele.

Toată investigația UE a pornit o plângere venită de la Spotify, a descoperit că taxele impuse de Apple ajungeau la clienți.

O altă preocupare a UE este că Apple îi împiedică pe dezvoltatori să le spună utilizatorilor modalități mai ieftine de plată pentru abonamente care nu implică trecerea printr-o aplicație.

Apple a negat orice astfel de activitate, susținând că se simtă bine că a reușit să ajute Spotify să își crească numărul de utilizatori. Compania a mai spus și că Spotify nu îi plătește niciun comision pentru utilizatori.

În schimb, comisarul european al concurenței, Margrethe Vestager, susține că în timp ce Spotify a crescut în ciuda regulilor Apple, aplicațiile mai mici, precum Deezer sau Soundcloud, suferă din cauza acestora.

Apple are la dispoziție 12 săptămâni să răspundă obiecțiilor înaintate de Uniunea Europeană. Conform legislației UE în materie de concurență, compania trebuie să propună modificări – Vestager a indicat că este de părere că „Apple ar trebui să pună capăt încălcării” și să nu facă nimic care ar avea același efect. În caz contrar, aceasta ar putea fi amendată cu 10% din venitul anual, ceea ce în cazul Apple ar putea ajunge la miliarde de euro, deoarece blocul de 27 de națiuni este un behemoth comercial de 450 de milioane de oameni.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ