Un nou test rapid pentru depistarea SARS-CoV-2 a fost lansat în Republica Moldova. Cine îl poate utiliza

21 Feb. 2022, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2022, 11:20 // Actual //  MD Bani

Un producător de dispozitive medicale a anunțat despre lansarea pe piața din Republica Moldova a unui sistem portabil, conceput pentru detectarea rapidă a antigenului SARS-CoV-2, care oferă rezultatul timp de aproximativ 15 minute. Este vorba de BD Veritor™ Plus.

Testul se bazează pe imunodozarea cromatografică pentru detectarea directă și calitativă a antigenului SARS-CoV-2 în mostrele nazale și este însoțit de un analizor portabil, numit BD Veritor™ Plus.

Sistemul portabil de testare rapidă este conceput pentru a fi utilizat de către profesioniștii din domeniul sănătății, în cadrul oricărei instituții medicale sau a punctelor de testare a pacienților suspectați că ar fi infectați cu virusul COVID-19.

Noul test rapid poate verifica prezența virusului COVID-19 în aproximativ 15 minute, permițând specialiștilor luarea unor decizii rapide cu privire la tratament, în timp ce pacientul să află la consultație.

De la începutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea tehnologiilor de diagnosticare rapidă a antigenilor pentru a reduce povara asupra sistemului de sănătate. Conform ghidului OMS din septembrie 2020, testele rapide și ușor de utilizat permit depistarea bolii la majoritatea pacienților cu stadiu incipient al infecției acute cu SARS-CoV-2, permițând izolarea imediată și luarea măsurilor necesare pentru a opri transmiterea, fapt ce reduce numărul persoanelor cu suspiciuni de infecție care ar necesita teste suplimentare.

 „BD Veritor™ Plus este un sistem cu dimensiuni ceva mai mari decât cele ale unui telefon mobil, care propune un proces de lucru simplu, fapt ce îl transformă într-o soluție convenabilă nu doar pentru personalul din laboratoare. Printre cei care îl pot utiliza se mai numără cadrele medicale din policlinici, aziluri de bătrâni, servicii de ambulanță, specialiștii din punctele medicale aflate în aeroporturi, cabinetele medicale din școli, din marile întreprinderi și din punctele medicale situate în localitățile rurale”, a declarat șeful Reprezentanței Becton Dickinson B.V., Serghei Rubin, menționând că: „Acest sistem este deja utilizat în multe țări pentru depistarea unor infecții precum streptococul de grup A, gripa A+B și virusul respirator sincițial (VRS). În timpul sezonului gripal, se recomandă ca toți pacienții care prezintă simptome respiratorii acute să fie testați în paralel atât pentru SARS-CoV-2, cât și pentru gripa A+B, ceea ce poate fi realizat cu ajutorul aceluiași analizor BD Veritor Plus”.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO