Un produs din Țările de Jos a cucerit Europa: Rusia și Ucraina între destinațiile de top

28 Apr. 2023, 07:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2023, 07:25 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 420 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei, pentru a diminua capacitatea mașinii de război. Cu toate astea, exporturile din Țările de Jos de flori au crescut în Rusia, dar și în Ucraina și alte țări europene.

Deoarece florile nu se regăsesc pe lista sancțiunilor occidentale contra regimului de la Kremlin, exporturile acestora din UE către Rusia au ajuns la 9,4 milioane de euro în 2022, majoritatea provenind din Țările de Jos, potrivit Euronews.

O companie din Rusia și-a dezvoltat afacerile cu flori la Moscova, iar florile sale proaspete sunt din Țările de Jos, țară faimoasă pentru câmpurile sale vaste de lalele din primăvară.

Florile din Țările de Jos au devenit mai scumpe pe timpul războiului din Ucraina, în timp ce florile din Kenya, Ecuador și Columbia sunt puțin mai ieftine.

Principalii exportatori olandezi de flori se confruntă cu același tip de dilemă cu care se întâlnește alte companii europene: dacă să continue să-și exporte mărfurile în Rusia, chiar dacă nu sunt sancționate, doar pentru că este în afara spiritului regimului de sancțiuni al UE.

Spre exemplu, alte produse precum vodca Absolut din Rusia a fost oprită să mai fie cumpărată în Suedia, după o reacție vehementă de pe rețelele de socializare.
Cifrele exacte despre exporturile de flori sunt dificil de obținut – dar Țările de Jos reprezintă, la nivel mondial, aproximativ 60% din comerțul global cu flori. În Europa, exporturile olandeze reprezintă mai mult de 80% din toate exporturile UE de flori.

În primele trei trimestre ale anului 2022, valoarea exporturilor totale de flori s-a ridicat la un record de 3,4 miliarde de euro în Țările de Jos. Datele publicate de Eurostat arată că exporturile de flori din UE în 2022 au prezentat topul destinațiilor: Elveția – 31,3 milioane de euro, Marea Britanie – 21,4, Norvegia – 11,5, Rusia – 9,4, Ucraina – 5,5.
Deși exporturile olandeze de flori în Rusia nu sunt tocmai ascunse, cultivatorii nu se străduiesc să facă publicitate asupra comerțului lor. În timp ce câștigă bani din Rusia, guvernul olandez cheltuiește proprii bani pentru cumpărarea tancurilor de luptă Leopard 2 pentru forțele ucrainene.

Săptămâna trecută, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a anunțat, împreună cu omologul său danez, intenția de a „achiziționa, recondiționa și dona în comun 14 tancuri Leopard 2A4 pentru Ucraina”.

Tancurile, pe care Kievul le-a cerut în mod repetat de la izbucnirea războiului, vor fi cumpărate la un cost de 165 de milioane de euro și sunt de așteptat să fie livrate de la „începutul anului 2024”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 12:50
 // Categoria: Homepage // Autor:  Soroceanu Olga
02 Mai 2024, 12:50 // Homepage //  Soroceanu Olga

Conferința finală a proiectului „Parteneriate pentru Liderismul Femeilor și Buna Guvernare”, desfășurată sub egida A.O. „Institutum Virtutes Civilis” și a Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, a reunit lideri, experți și participanți din diverse domenii, toți dedicați promovării egalității de gen și bunei guvernări în Republica Moldova. Evenimentul a demonstrat că femeile pot fi lideri și agenți ai schimbării. Prin educație, mentorat și sprijin, ele pot contribui la o societate mai bună și mai echilibrată.

„Felicitări echipelor ambelor organizații pentru ambiție și curaj de a porni într-o călătorie atât de provocatoare. Noi suntem foarte mândri că am susținut implementarea acestei inițiative, iar rezultatele vorbesc de la sine” , a declarat Ambasador al Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks.

„Proiectul și-a propus să dezvolte capacitățile femeilor și să le încurajeze pentru a lua parte activă la viața socială și politică a țării noastre. Ne-am bucurat foarte mult de rezultatele cursantelor noastre de la Academia de liderim. Majoritatea dintre care se regăsesc astăzi în funcție cheie, în primării, în consiliile raionale, sunt membre ale consiliilor municipale, locale și ne bucurăm foarte mult de reușita lor”, a menționat directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Ana Mihailov.

Buna guvernare poate fi asigurată prin parteneriate eficiente dintre autoritățile publice și societatea civilă, iar participarea femeilor la viața politică a țării este un obiectiv foarte realist, susține Liliana Palihovici, Președinta A.O. „Institutum Virtutes Civilis”, lideră de proiect.

„După trei ani de implementare a unui proiect am înțeles că acest obiectiv poate fi atins doar cu participarea fiecăruia. Autoritățile publice, fie ele centrale sau locale, trebuie să fie atente la necesitățile specifice ale femeilor și bărbaților și să elaboreze politici care răspund acestor necesități. Dacă vom merge pe acest principiu, probabil că vom avea o societate mult mai prosperă, o dezvoltare mai sustenabilă și un stat cu o democrație mai puternică”, a subliniat președinta A.O. „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

Mariana Dâmcenco, președinta raionului Strășeni, spune că proiectul i-a oferit posibilitatea de a-și dezvolta cunoștințele în promovarea politicilor sensibile la dimensiunea de gen. Se bucură că reușește să schimbe percepția și atitudinea față de femei în rolurile de conducere și decizie.

„Eu foarte mult am învățat în cadrul acestui proiect. De fapt, principalele instrumente sunt transparența decizională și egalitatea de gen care evident, noi le aplicăm în practică și vreau să spun că acest lucru este foarte bine apreciat de către cetățeni”, spune Mariana Dâmcenco, Președinta raionului Strășeni.

Maria Manoli, primara satului Zubrești din raionul Strășeni, afirmă că sprijinului oferit de Uniunea Europeană este important pentru bunul mers al lucrurilor în comunități. Prin finanțarea proiectelor, UE contribuie la dezvoltarea competențelor, creșterea participării femeilor în viața publică și la construirea unei societăți mai echitabile și mai prospere.

„Asta ne face ca noi, cei din administrația publică, să fim mult mai profesioniști și mai buni și astfel putem presta servicii de calitate cetățenilor. Atragem multe investiții în localitate prin proiecte datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană și asta oamenii din localitățile noastre trebuie să o cunoască, pentru că noi vrem să fim parte a marii familii europene, primim acest suport și trebuie să fim recunoscători. Pe această cale vreau să mulțumesc tuturor partenerilor, Uniunii Europene, Delegației europene Republica Moldova, care ne ajută să dezvoltăm comunitățile locale”, a afirmat primara satului Zubrești, Maria Manoli.

Proiectul a generat schimbări pozitive și de durată și în raionul Drochia. Stanislav Cebotari se bucură că a reușit să sensibilizeze populația din satele Șuri, Chetrosu și Drochia în privința drepturilor egale dintre femei și bărbați.

„Am dezvoltat mai multe activități de capacitare și abilitare a fetelor, inclusiv au fost realizate trei picturi murale și au fost dezvoltate trei planuri de acțiune locală care au primit și finanțare de bugetul public în limita baniilor disponibili. În urma acestui proiect, una dintre cele mai bune lecții pe care le-am învățat este că trebuie să investim în oamenii noștri pentru că ei sunt resursa care, într-adevăr, pot schimba mersul lucrurilor la nivel local”, spune Stanislav Cebotari.

Finalul acestui proiect nu este un sfârșit, ci un început al unei noi colaborări pentru susținerea liderilor feminini și promovarea echității de gen.

Acest video a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”, realizat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”. Conținutul videoului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea donatorilor.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău