Un produs din Țările de Jos a cucerit Europa: Rusia și Ucraina între destinațiile de top

28 Apr. 2023, 07:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2023, 07:25 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 420 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei, pentru a diminua capacitatea mașinii de război. Cu toate astea, exporturile din Țările de Jos de flori au crescut în Rusia, dar și în Ucraina și alte țări europene.

Deoarece florile nu se regăsesc pe lista sancțiunilor occidentale contra regimului de la Kremlin, exporturile acestora din UE către Rusia au ajuns la 9,4 milioane de euro în 2022, majoritatea provenind din Țările de Jos, potrivit Euronews.

O companie din Rusia și-a dezvoltat afacerile cu flori la Moscova, iar florile sale proaspete sunt din Țările de Jos, țară faimoasă pentru câmpurile sale vaste de lalele din primăvară.

Florile din Țările de Jos au devenit mai scumpe pe timpul războiului din Ucraina, în timp ce florile din Kenya, Ecuador și Columbia sunt puțin mai ieftine.

Principalii exportatori olandezi de flori se confruntă cu același tip de dilemă cu care se întâlnește alte companii europene: dacă să continue să-și exporte mărfurile în Rusia, chiar dacă nu sunt sancționate, doar pentru că este în afara spiritului regimului de sancțiuni al UE.

Spre exemplu, alte produse precum vodca Absolut din Rusia a fost oprită să mai fie cumpărată în Suedia, după o reacție vehementă de pe rețelele de socializare.
Cifrele exacte despre exporturile de flori sunt dificil de obținut – dar Țările de Jos reprezintă, la nivel mondial, aproximativ 60% din comerțul global cu flori. În Europa, exporturile olandeze reprezintă mai mult de 80% din toate exporturile UE de flori.

În primele trei trimestre ale anului 2022, valoarea exporturilor totale de flori s-a ridicat la un record de 3,4 miliarde de euro în Țările de Jos. Datele publicate de Eurostat arată că exporturile de flori din UE în 2022 au prezentat topul destinațiilor: Elveția – 31,3 milioane de euro, Marea Britanie – 21,4, Norvegia – 11,5, Rusia – 9,4, Ucraina – 5,5.
Deși exporturile olandeze de flori în Rusia nu sunt tocmai ascunse, cultivatorii nu se străduiesc să facă publicitate asupra comerțului lor. În timp ce câștigă bani din Rusia, guvernul olandez cheltuiește proprii bani pentru cumpărarea tancurilor de luptă Leopard 2 pentru forțele ucrainene.

Săptămâna trecută, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a anunțat, împreună cu omologul său danez, intenția de a „achiziționa, recondiționa și dona în comun 14 tancuri Leopard 2A4 pentru Ucraina”.

Tancurile, pe care Kievul le-a cerut în mod repetat de la izbucnirea războiului, vor fi cumpărate la un cost de 165 de milioane de euro și sunt de așteptat să fie livrate de la „începutul anului 2024”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău