UN Women și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară susțin ferm societatea civilă implicată în răspunsul la criza umanitară în Republica Moldova

23 Iun. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2022, 15:31 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Șase organizații ale societății civile din Moldova, create și conduse de femei și/sau care promovează agenda „Femei, Pace și Securitate”, au primit susținere financiară în valoare totală de aproape 1 milion USD de la Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară al ONU (WPHF) cu susținerea UN Women Moldova.

Scopurile proiectelor care vor fi implementate de cele 6 organizații sunt de a oferi asistență umanitară urgentă femeilor refugiate, de a proteja femeile și fetele de violența în bază de gen și cea sexuală, de a contribui la sporirea participării și leadership-ului feminin la planificarea și implementarea răspunsului umanitar, precum și de a crea comunități incluzive și reziliente.

O ceremonie de semnare a acordurilor de parteneriat în vederea implementării acestor proiecte a avut loc astăzi, 23 iunie, la Chișinău. La ceremonie au participat reprezentante si reprezentanti ai Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară și donatorilor Fondului, care se află într-o misiune în Moldova, Coordonatorul Rezident al ONU, reprezentante ale organizatiilor societății civile.

„Organizațiile de femei sunt întotdeauna în prima linie în situațiile de criză. ONU oferă sprijin organizațiilor locale și ne-am dori să avem cât mai multe ONG-uri implicate în continuare. Apreciez mult deschiderea Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară și sprijinul pe care îl acordă organizațiilor din Moldova”, a menționat Simon Springett, coordonator rezident ONU.

UN Women Moldova a acordat sprijin în gestionarea crizei refugiaților din primele zile de la declanșarea războiului. Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women a subliniat că

„Fondurile alocate de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară ne permit să continuăm acordarea sprijinului pentru organizațiile implicate în integrarea refugiatelor în comunități și să prevenim riscurile specifice, cum este violența în bază de gen sau exploatarea sexuală. Este foarte importantă finanțarea unor acțiuni concrete de susținere a femeilor, femeilor cu copii și a comunităților care găzduiesc persoanele refugiate. Abilitarea organizațiilor de femei le permite să rămână active în răspunsul la criza umanitară și crește participarea femeilor făcându-le vocea mai puternică. Trebuie, în continuare, să ne unim eforturile pentru activități comune”, a mai spus Dominika Stojanoska.

Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervenții de capacitare a femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde crizelor și situațiilor de urgență și a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii.

„Ne bucurăm să putem acorda sprijin în acest moment dificil organizațiilor de femei din Ucraina și Republica Moldova pentru a depăși aceste crize. Suntem aici pentru pentru a înțelege de ce aveți nevoie și cum putem să vă susținem. Deja acordăm ajutor și vom continua, inclusiv prin împărtășirea experienței acumulate la nivel internațional în gestionarea crizelor”, a spus Ghita El Khyari, șefa secretariatului Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Reprezentantele organizațiilor Centrul Internațional „La Strada”, Gender Centru, Femei pentru Femei, Centrul de Drept al Femeilor, Asociația „Motivație”, Asociația „Institutum Virtutes Civilis” au făcut prezentări publice ale proiectelor în urma cărora vor beneficia mai multe comunități și mii de femei care locuiesc în Moldova.

Despre Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară

WPHF este singurul mecanism de finanțare globală dedicat exclusiv sprijinirii participării femeilor la consolidarea păcii și acțiuni umanitare. WPHF este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervențiile de calitate pentru a spori capacitatea femeilor locale de a preveni conflictele, de a răspunde la crize și urgențe și de a beneficia de oportunități cheie pentru consolidarea păcii. WPHF este un parteneriat inovator între statele membre ONU și societatea civilă, cu toate părțile interesate reprezentate în Consiliul său global de finanțare. UN Women Moldova susține implementarea proiectelor finanțate de WPHF.

Despre UN Women

UN Women este entitatea Națiunilor Unite dedicată egalității de gen și abilitării femeilor. O promotoare mondială a drepturilor femeilor și fetelor, UN Women a fost înființată pentru a accelera răspunsul la necesitățile acestora în întreaga lume. UN Women sprijină participarea egală a femeilor în toate aspectele vieții, axându-se pe 4 priorități strategice:

  • Femeile conduc, participă și beneficiază în măsură egală de sistemele de guvernare
  • Femeile au Securitate financiară, locuri de muncă decente și independență economică
  • Toate femeile și fetele trăiesc o viață fără orice formă de violență
  • Femeile și fetele contribuie la și au o mai mare influență asupra creării păcii durabile și rezilienței, în egală măsură beneficiind de prevenirea conflictelor, precum și de acțiuni umanitare.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău