Tariful la gaz se va reduce până în primăvara anului viitor, a declarat Vadim Ceban, președintele Modovagaz, Vadim Ceban, într-un interviu pentru Unimedia.
„În primăvară când vom vedea efectele reducerii cotațiilor petrolier, noi primii vom fi care ne vom adresa la ANRE cu ajustarea tarifului. Nu este scopul nostru să avem tarife exagerate. De altfel există riscul ca cetățenii să treacă la surse alternative de energie”, a punctat Ceban.
Referindu-se la prețul actual de al gazelor naturale cumpărate din federația Ruse, președintele susține că acesta va scădea în octombrie de la 1880 până la 1100 de dolari pentru o mie de metri cubi. „Acest lucru nu va permite însă o micșorare a tarifului pentru consumatorii casnici, întrucât au fost acumulate devieri de casă în ultima perioadă, care trebuie închise”.
Republica este amenințată de criza gazelor, deoarece gigantul rus Gazprom ar intenționa să sisteze livrarea gazelor. Motivul, Chișinăul nu și-a onorat obligațiile de auditare a datorii istorice de 709 mil. USD.
Țara noastră are stocate 35 de milioane de metri cubi de metan în România (CSE a decis să mai achiziționeze încă 15 mil. metri cubi), cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 20 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.
Republica Moldova este dependentă 100% de furnizorul rus de gaze Gazprom. Pentru luna septembrie prețul de achiziție este de 1882 USD pentru mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatorii casnici a fost majorat cu 27,2%, la 29,26 lei pentru metrul cub. Din 1 octombrie prețul de import al gazului va fi calculat după o altă formulă. Este vorba de 70% prețul la petrol și 30% prețul spot al metanului.