Unde va face noul premier Ciolacu prima vizită externă. Sâmbătă, se va întâlni la București cu Dorin Recean

16 Iun. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iun. 2023, 05:59 // Actual //  bani.md

Joi, 15 iunie 2023, Marcel Ciolacu și-a depus jurământul ca premier în fața președintelui Klaus Iohannis. În calitate de prim-ministru, primul oficial străin cu care se va întâlni va fi Dorin Recean, omologul său din Republica Moldova. În curând, Ciolacu va oficia și prima sa vizită externă ca premier al României.

Prima vizită externă pe care o va efectua prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi în Republica Federală Germania. Acolo se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, au declarat surse guvernamentale.

Potrivit aceloraşi surse, în cadrul vizitei în Germania, premierul va fi însoţit de mai mulţi miniştri, potrivit Agerpres.

Marcel Ciolacu va avea în cursul acestei săptămâni și prima întâlnire cu un omolog. În calitate de premier, Ciolacu îl va primi sâmbătă la București pe Dorin Recean, premierul Republicii Moldova.

Privitor la subiectul Schengen, prim-ministrul se aşteaptă la o intensificare a negocierilor din partea română, bazată pe abordarea venită din partea miniştrilor Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi cel al Externelor, Luminiţa Odobescu.

Marcel Ciolacu, mesaj tranșant pentru bugetari după investire

Noul premier a spus joi, 15 iunie, după ce și-a depus jurământul, că este nevoie de performanţă în administraţie, iar statul român nu mai poate plăti „doar pentru ca bugetarii să vină la birou”. Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze că remarca sa este valabilă și pentru miniștri, nu doar pentru simplii funcționari.

„Toţi funcţionarii statului român trebuie să înţeleagă că avem nevoie de performanţă în administraţie. Statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou, iar asta este valabil de la nivel de ministru până la nivelul funcţionarilor de execuţie”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Premierul a precizat că programul său este despre reforme și economie. Guvernul României intră într-un regim de mobilizare și își propune să atingă toate țintele din PNRR.

„În acest moment, la Guvernul României şi la toate ministerele de linie am anunţat că intrăm într-un regim de mobilizare generală. Avem de livrat ţinte şi jaloane din PNRR şi nu putem rata nimic: pensiile speciale, legea salarizării, managementul companiilor de stat. Mandatul acestui Guvern este despre reforme şi economie. Mai concret, despre cum facem ca economia să producă mai multă valoare şi locuri de muncă, iar rezultatele să se vadă concret în buzunarele oamenilor. De aceea, în fiecare şedinţă de Guvern veţi vedea că avem pe agendă noi măsuri de stimulare economică. Însă primul şi cel mai concret rezultat al unei guvernări bune este ca inflaţia să scadă. Oamenii să simtă asta în preţurile unor produse de bază. Asta vrem să facem imediat şi să acţionăm încă de săptămâna viitoare”, a afirmat prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău