Campania ”Zece table de nota zece”: al doilea display a ajuns în satul Vatici

07 Nov. 2023, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2023, 11:59 // Actual //  bani.md

Gimnaziul din satul Vatici, raionul Orhei este cel de-al doilea beneficiar al Campaniei ”Zece table de nota zece”. Instituția a fost selectată în rezultatul concursului publicat pe pagina de facebook a Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului, unde reprezentanții tuturor școlilor din țară (cu excepția celor din Capitală) au ocazia să publice un eseu cu tema ”Importanța suportului societății pentru dezvoltarea comunităților” și să câștige o tablă interactivă.

Trebuie să menționăm că nu e prima dată când gimnaziul din satul Vatici este premiat pentru spirit activ și coeziune. La sfârșitul precedentului an de studii, echipa noastră a oferit acestei instituții de învățământ echipament sportiv în cadrul proiectului ”Sportul începe din școală”.

Trecerea de la sursele clasice de informare spre resursele digitale este un proces firesc și ireversibil, iar A.S.I.C.S. se implică pentru a simplifica această tranziție în beneficiul tinerelor generații.

”Gimnaziul Vatici a câștigat pe merit tabla interactivă. Și nu vorbesc doar despre calitatea eseului, ci și despre felul în care instituția a mobilizat comunitatea – întreg colectivul pedagogic a fost activ în comentarii, la fel ca și beneficiarii și apropiații lor. Este evident că și-au dorit foarte mult acest display, iar noi suntem fericiți că am reușit să îmbunătățim procesul educațional în această școală”, a menționat Victoria Kriukova, Director A.S.I.C.S.

În era tehnologiilor informaționale, o tablă interactivă asigură cel mai important principiu didactic, cel al clarității. Mai exact, un asemenea dispozitiv permite un nivel ridicat de asimilare a materiei pe care elevii trebuie să o însușească.

”Din partea comunității noastre aduc sincere mulțumiri Asociației A.S.I.C.S. în persoana doamnei Victoria Kriukova pentru elaborarea și finanțarea acestui minunat proiect – ”Zece table de nota zece”. Această tablă interactivă va fi un minunat suport didactic pentru profesori în cadrul actelor didactice.”a precizat Irina Lupan, directorul IP Gimnaziul Vatici.

”Trăim într-un secol digital unde fără aceste utilități procesul educațional parcurge dificil. Tabla interactivă va îmbunătăți procesul educațional pentru elevi și va ușura munca dascălilor. Mesajul meu pentru A.S.I.C.S. este să continue acest lucru în viitor și să bucure școlile mici cu posibilitatea de a aplica la aceste proiecte și să avem succes.  Transmitem tuturor recunoștința noastră!” susține Părintele Spiridon, profesor de Religie în Gimnaziul Vatici, psiholog școlar.

Prin intermediul campaniei ”10 table de nota 10”Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului își propune ca, până la sfârșitul anului de studii 2023-2024, să contribuie la modernizarea dotărilor a 10 școli din țară.

Susținem pentru că ne pasă!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală