Unul dintre marii latifundiari din Moldova împrumută 3 milioane de euro ca să cumpere semințe de floarea soarelui

17 Mai 2023, 12:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Mai 2023, 12:34 // Actual //  bani.md

Cereale de Aur, parte a grupului WeTrade unul dintre marii latifundiari din Republica Moldova împrumută 3 milioane de euro de la BERD și maib, pentru procurarea semințelor de floarea soarelui atât din Moldova, cât și din Ucraina pentru prelucrare și export, în principal în Uniunea Europeană.

Cereale de Aur este deținută de WeTrade Grup, iar ultimele date arată că în 2021 compania a contabilizat o cifră de afaceri de 55,4 milioane de lei și un profit de 110 milioane de lei față de o  pierdere de 3,3 milioane de lei în anul 2021.

Wetrade Agro SRL este în prezent una dintre cele mai mari companii agricole din Moldova și are un capital social de 51,1 milioane lei. În anul 2021 cifra de afaceri a companiei a fost de peste 296,7 milioane lei și un profit de 10,8 milioane de lei .

Anterior conducerea Wetrade Agro se lăuda că ar prelucra circa 30.000 de hectare de terenuri agricole, fiind astfel unul dintre cei mai mari latifundiari din Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu o nouă lovitură din partea naturii. Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scad sub cele prognozate, punând în pericol masiv culturile agricole.

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El subliniază că problema nu se limitează doar la nordul țării – nici regiunile din centrul și sudul Moldovei nu sunt ocolite de frigul persistent. Sunt deja afectate plantațiile multianuale, în special caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Însă, și mai îngrijorătoare este posibilitatea distrugerii parțiale sau totale a culturilor de toamnă, precum rapița, grâul și semănăturile recente din grupa a doua, inclusiv sfecla de zahăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că, în lipsa unor măsuri rapide și coordonate din partea autorităților, consecințele asupra producției agricole din 2025 ar putea fi devastatoare, cu un impact direct asupra securității alimentare și economice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!