USM – cel mai mare centru universitar din Republica Moldova te invită să depui dosarul la concursul de Admitere – 2021

23 Iul. 2021, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iul. 2021, 12:16 // Actual //  MD Bani

Universitate de Stat din Moldova scrie istorie an de an începând din 1 octombrie 1946. Astfel, iată că de 75 de ani, la începutul anului de învățământ, USM își deschide larg ușile pentru a-i întâlni pe cei care își doresc să studieze în cel mai mare centru universitar din țară.

Fiind prima universitate din țară care a fost acreditată la nivel național, USM a reușit să construiască în timp un mediu academic propice pentru dezvoltarea a zeci de mii de tineri și personalități din țară. De asemenea, prestigiul și spectrul larg de oportunități la angajare reprezintă unul dintre elementele de bază de care se bucură absolvenții USM.

În prezent, Universitatea de Stat din Moldova oferă tinerilor posibilitatea de a studia în cadrul a 11 facultăți atât pentru ciclul de licență, cât și pentru cel de masterat, dar și patru școli doctorale. Pentru a facilita depunerea dosarelor la concursul de Admitere, USM a creat platforma EADMITERE. Informațiile despre oferta educațională pot fi consultate aici: Broșurile facultăților USM sau pe site, selectând compartimetul Licență-specialitati, respectiv, Masterat-specialitati.

Referitor la procesul de admitere, dosarele pot fi depuse atât cu prezență fizică (str. Al. Mateevici, 60), cât și online. Răspunsul la orice întrebare, îl poți obține AICI.

Viitori studenți ai USM vor avea posibilitatea de a beneficia de o bază tehnico-materială modernă, ce corespunde standardelor internaționale. Universitatea pune la dispoziția studenților 6 blocuri de învățământ, 10 cămine, o bibliotecă universitară dotată cu săli de lectură, un Palat al Sporturilor, o Casă de Cultură, cantine, baze de practică și de agrement.

Scopul primordial al Universității de Stat din Moldova este de a pregăti specialiști în diverse domenii şi formarea ansamblului de competenţe necesare integrării socio-profesionale; dezvoltarea potenţialului ştiinţific în domeniile de formare a specialiştilor; dezvoltarea şi promovarea ideilor, teoriilor, concepţiilor ştiinţifice prin activitatea de cercetare desfăşurată de personalul didactic şi studenţi; promovarea valorilor/reperelor axiologice general-umane şi naţionale; formarea profilului etic şi civic al tineretului studios; asigurarea calităţii învăţământului superior şi a serviciilor educaţionale prestate; participarea la elaborarea politicilor şi strategiilor educaţionale , dar şi la implementarea acestora în învăţământul superior; integrarea în spaţiul european al învăţământului superior şi de cercetare.

Universitatea de Stat din Moldova este recunoscută în arealul învăţământului universitar internaţional şi este integrată într-o puternică reţea de cooperare internaţională fiind membră a Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor (IAU), Agenţiei Universitare a Francofoniei(AUF) și a Asociaţiei Euroasiatice a Universităţilor (AEU).

Realitatea Live

12 Mai 2025, 14:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Mai 2025, 14:47 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a dat câștig de cauză Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului într-un proces împotriva Serviciului Fiscal de Stat (SFS) privind refuzul instituției de a oferi date publice despre activitatea economică a companiei SRL Magda Tur, implicată în evacuarea vehiculelor parcate neregulamentar în comuna Trușeni, între anii 2021–2023.

Solicitarea vizase veniturile obținute de companie din această activitate, considerată de interes public, însă autoritatea fiscală a refuzat transmiterea informației, invo¬când caracterul de „secret comercial”. În urma refuzului, asociația, prin avocatul Vitalie Zama, a depus o acțiune în contencios administrativ în martie 2025, notează anticorupție.md.

Pe 6 mai 2025, instanța a decis în procedură scrisă că refuzul SFS încalcă dreptul de acces la informațiile de interes public și a obligat instituția să transmită datele solicitate. Mai mult, judecătorii au aplicat SFS o amendă de 500 de lei, pentru încălcarea art. 28 lit. d) din Legea privind accesul la informațiile de interes public, intrată în vigoare în iunie 2023.

„Consider justă hotărârea instanței de fond, întrucât subiectul abordat este de un interes public deosebit pentru societatea noastră. În acest caz, vorbim despre activitatea unei companii private care desfășoară un serviciu cu caracter public – tractarea mijloacelor de transport și plasarea acestora într-o parcare specială”, a declarat avocatul Vitalie Zama pentru Anticoruptie.md.
El a subliniat că externalizarea serviciilor publice către operatori privați nu anulează obligația de transparență. Dimpotrivă, cetățenii au dreptul să cunoască cine administrează, cum sunt gestionați banii și cine beneficiază din astfel de contracte.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Acest caz readuce în atenție importanța respectării principiului transparenței în activitatea instituțiilor statului și în colaborarea acestora cu agenții economici implicați în servicii de interes public.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE