Vadim Ceban: Există posibilitatea să fie majorate volumele de gaz

14 Oct. 2022, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 09:42 // Actual //  MD Bani

Există premise ca Gazprom să majoreze volumele de gaze naturale livrate Republicii Moldova, dacă vor fi achitate plățile la timp și va fi agreat un acord de reglementare a datoriilor malului drept al Nistrului. O spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia trebuie să se decidă cât mai grabnic modalitatea de restituire a datoriilor, astfel încât Republica Moldova să revină la preluarea integrală a volumelor de gaz de la Gazprom, notează IPN.

La 11 octombrie Moldovagaz a alocat suplimentar către Centrala de la Cuciurgan 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Decizia a fost luată după ce Kievul a anunțat că nu mai vinde energie electrică, urmare a atacurilor cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene. Vadim Ceban spune că Tiraspoltransgaz n-a plătit pentru volume, iar datoria se adaugă datoriei istorice către Gazprom.

„Moldovagaz n-a avut nimic de câștigat, dar Tiraspoltransgaz este compania noastră fiică. În plus, centrala de la Cuciurgan acoperă necesarul de energie electrică a malului drept. Noi suntem companie comercială, dar suntem și furnizor care trebuie să asigure volumele consumatorilor protejați. Noi substituim aceste volume, ceea ce înseamnă că noi plătim mai puțin la Gazprom, respectiv datoria Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz se majorează cu această cantitate. Nu e vorba că ei n-au plătit. Volumele oricum sunt facturate, iar pentru ele Tiraspoltransgaz trebuie să plătească”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De asemenea, șeful Moldovagaz spune că părțile trebuie să convină cât mai curând asupra unui plan de reeșalonare a datoriilor malului drept. Doar atunci Gazprom ar accepta să ofere integral volumele prevăzute în contract.

„Reducerea de volume nu este critică pentru luna octombrie. Dar pe viitor trebuie să facem achitările la timp și să ieșim cu un acord conceptual de reglementare a acestor datorii. Conform contractului, există posibilitatea să fie majorate volumele, în cazul în care Moldovagaz și Gazprom ajung la un acord în privința datoriilor. Noi lucrăm la asta acum. Când Guvernul intervine, nu ajută Moldovagaz, ci consumatorul. Dacă tariful era aprobat la timp, după metodologie, după prețul de achiziție, nu era să mergem la Comisia Situații Excepționale ca să cerem ajutor”, a mai spus Vadim Ceban.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a redus volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova cu 30%. Din 8,06 milioane m3 pe zi, inclusiv regiunea transnistreană, sunt confirmate 5,7 milioane m3 pe zi. Pentru a face economii, la 11 octombrie CET 1 a trecut la funcționare pe bază de păcură, cu utilizarea minimă a gazelor naturale în procesul tehnologic.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO