Vadim Ceban la Rezoomat: Formula negociată cu Gazprom este una foarte bună și asta se va observa din octombrie

05 Sept. 2022, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Sept. 2022, 14:47 // Actual //  MD Bani

Formula prețului pentru gazele naturale negociată cu Gazprom este una foarte bună! O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit oficialului, formula ne-ar putea aduce un preț de achiziție mai mic începând cu luna octombrie. Totuși, Vadim Ceban spune că chiar dacă prețul de achiziție va fi mai mic, Moldovagaz nu va solicita o reducere a tarifului, pentru că din banii economisiți ar trebui să-și acopere devierile tarifare, scrie Realitatea.md.

Vadim Ceban spune că formula de calcul a prețului la gaz, negociată cu Gazprom, ne va aduce un preț mai mic abia din luna octombrie. Prețul de achiziție este atât de mare pentru că el reflectă prețul de pe piața internațională, explică Ceban.

„În situația unui preț de piață atât de mare, consider că formula noastră este foarte bună. Acest lucru se va demonstra deja în luna octombrie. În cazul nostru, sunt proporții din prețul de piață a gazelor naturale și petrolului, deci formula este absolut conexă cu piața”, a spus Vadim Ceban  în timpul emisiunii Rezoomat de la RliveTV.

Potrivit lui Vadim Ceban evoluțiile de pe piața internațională creează premisele unor reduceri de prețuri începând de luna viitoare. În plus, pentru Republica Moldova formula de calcul a prețului este una avantajoasă întrucât din octombrie se inversează ponderea valorii gazelor naturale și petrolului, fapt ce ar genera un preț mai mic de achiziție.

 „Prețul de achiziție în octombrie va fi mai mic față de luna septembrie. Acum prețurile scad. Pentru că nivelul de stocare a gazelor naturale pentru iarnă în diferite țări a ajuns la nivelul de 80-90%. Germania a confirmat că are stocuri în proporție de 80%, Germania fiind cel mai mare consumator de gaze naturale din Europa. Deci, cererea la gaze naturale s-a temperat. Asta ar însemna și ajustări pe piață. Noi trebuie să ne recuperăm din devieri, așa scrie legea. Dar deja cum va decide regulatorul”, a explicat Vadim Ceban.

În luna septembrie Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 1.883 de dolari pentru o mie de metri cubi. Prețul este cu 400 de dolari mai mare față de luna trecută. În prezent, tariful pentru metru cub de gaz este de 22, 99 lei, cu TVA inclus.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO