Verdictul în procesul doborârii avionului MH 17. Cine a lansat racheta care a ucis 298 de oameni deasupra Ucrainei

17 Nov. 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Nov. 2022, 17:22 // Actual //  bani.md

La mai bine de opt ani după ce un Boeing plecat din Malaezia cu 298 de oameni la bord a fost doborât în ​​estul Ucrainei, judecătorii au un verdict oficial.

Zborul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât pe 17 iulie ​​2014 de o rachetă de fabricație rusă trasă dintr-un câmp din estul Ucrainei, dintr-o instalație de tip BUK, a anunțat joi, 17 noiembrie, instanța olandeză care se ocupă de procesul a patru suspecți de doborârea avionului, potrivit Reuters.

„Instanța este de părere că MH17 a fost doborât prin tragerea unei rachete BUK de pe câmpul unei ferme de lângă Pervomaisk, ucigând toți 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului”, a declarat judecătorul Hendrik Steenhuis.

La 17 iulie 2014, un Boeing 777 Malaysia Airlines, numărul zborului MH17, s-a prăbușit deasupra Donbass, Ucraina. Avionul a decolat de pe aeroportul Amsterdam Schiphol din Olanda și se afla în drum spre Kuala Lumpur, capitala Malaeziei. O rachetă a explodat în partea stângă a cabinei la o înălțime de 10 kilometri. Sute de particule minuscule au străpuns avionul, fiecare fiind un proiectil mortal.

Cine sunt acuzații

Igor Girkin, Sergei Dubinsky, Oleg Pulatov și Leonid Ghartsjenko (de la stânga la dreapta)Trei ruși și un ucrainean stau în banca acuzaților, iar procurorii au cerut să fie condamnați la pedepse cu închisoarea pe viață.La acea vreme, acuzatul principial deținea funcții înalte la separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei: Igor Girkin a fost cândva ofițer de informații rus și comandant al separatiștilor din Donbass, cunoscut sub numele de „Strelkov”. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Verdictul oficial în procesul doborârii avionului MH 17. Cine a lansat racheta care a ucis 298 de oameni deasupra Ucrainei.

Serghei Dubinsky este un fost ofițer rus și adjunctul lui Girkin, în timp ce Oleg Pulatov a fost asistentul lui Dubinsky. Se spune că Leonid Kharchenko, ucraineanul, ar fi condus o unitate de luptă în regiune.Procurorii au cerut închisoare pe viață. Niciunul dintre acuzați nu a fost prezent la proces, se crede că toți patru s-ar afla în Rusia. Doar Oleg Pulatov este reprezentat de avocați în instanță. El neagă că este responsabil pentru doborârea avionului.La scurt timp după doborâre, președintele rus Vladimir Putin a numit Ucraina drept principalul vinovat. Potrivit șefului de la Kremlin, Ucraina nu a reușit să închidă spațiul aerian din motive de securitate din cauza ostilităților din zona de război. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Verdictul oficial în procesul doborârii avionului MH 17. Cine a lansat racheta care a ucis 298 de oameni deasupra Ucrainei.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău