Verdictul în procesul doborârii avionului MH 17. Cine a lansat racheta care a ucis 298 de oameni deasupra Ucrainei

17 Nov. 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2022, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

La mai bine de opt ani după ce un Boeing plecat din Malaezia cu 298 de oameni la bord a fost doborât în ​​estul Ucrainei, judecătorii au un verdict oficial.

Zborul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât pe 17 iulie ​​2014 de o rachetă de fabricație rusă trasă dintr-un câmp din estul Ucrainei, dintr-o instalație de tip BUK, a anunțat joi, 17 noiembrie, instanța olandeză care se ocupă de procesul a patru suspecți de doborârea avionului, potrivit Reuters.

„Instanța este de părere că MH17 a fost doborât prin tragerea unei rachete BUK de pe câmpul unei ferme de lângă Pervomaisk, ucigând toți 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului”, a declarat judecătorul Hendrik Steenhuis.

La 17 iulie 2014, un Boeing 777 Malaysia Airlines, numărul zborului MH17, s-a prăbușit deasupra Donbass, Ucraina. Avionul a decolat de pe aeroportul Amsterdam Schiphol din Olanda și se afla în drum spre Kuala Lumpur, capitala Malaeziei. O rachetă a explodat în partea stângă a cabinei la o înălțime de 10 kilometri. Sute de particule minuscule au străpuns avionul, fiecare fiind un proiectil mortal.

Cine sunt acuzații

Igor Girkin, Sergei Dubinsky, Oleg Pulatov și Leonid Ghartsjenko (de la stânga la dreapta)Trei ruși și un ucrainean stau în banca acuzaților, iar procurorii au cerut să fie condamnați la pedepse cu închisoarea pe viață.La acea vreme, acuzatul principial deținea funcții înalte la separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei: Igor Girkin a fost cândva ofițer de informații rus și comandant al separatiștilor din Donbass, cunoscut sub numele de „Strelkov”. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Verdictul oficial în procesul doborârii avionului MH 17. Cine a lansat racheta care a ucis 298 de oameni deasupra Ucrainei.

Serghei Dubinsky este un fost ofițer rus și adjunctul lui Girkin, în timp ce Oleg Pulatov a fost asistentul lui Dubinsky. Se spune că Leonid Kharchenko, ucraineanul, ar fi condus o unitate de luptă în regiune.Procurorii au cerut închisoare pe viață. Niciunul dintre acuzați nu a fost prezent la proces, se crede că toți patru s-ar afla în Rusia. Doar Oleg Pulatov este reprezentat de avocați în instanță. El neagă că este responsabil pentru doborârea avionului.La scurt timp după doborâre, președintele rus Vladimir Putin a numit Ucraina drept principalul vinovat. Potrivit șefului de la Kremlin, Ucraina nu a reușit să închidă spațiul aerian din motive de securitate din cauza ostilităților din zona de război. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Verdictul oficial în procesul doborârii avionului MH 17. Cine a lansat racheta care a ucis 298 de oameni deasupra Ucrainei.

 

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 08:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Ian. 2023, 08:33 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat, într-un documentar BBC, că înainte de startul invaziei ruse în Ucraina a fost ameninţat de Vladimir Putin cu un atac cu rachetă, în timpul unei discuţii la telefon, relatează bbc.com.

Johnson a precizat că Putin a făcut comentariul în momentul în care el, în timpul uneii discuţii telefonice în februarie 2022, a avertizat că războiul ar fi o catastrofă.

Britanicul i-a spus atunci li Vladimir Putin că invadarea Ucrainei ar atrage sancţiiuni din partea Occidentului şi ar face ca la frontierele Rusiei să fie mai multe trupe NATO.

“La un moment dat m-a ameninţat şi a spus: ‘Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut’ sau cam aşa ceva. Însă, având în vedere tonul său foarte relaxat, detaşarea sa, cred că el doar se juca cu tentativele mele de a încerca să îl conving să negocieze”, a afirmat Johnson.
Documentarul “Putin Vs the West” va fi difuzaat de BBC 2 luni seară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău