Pe data de 25 aprilie s-a dat startul unui proiect de reparații capitale în secțiile de Chirurgie a Nou Născutului, de la Centrul Mamei și al Copilului, din Chișinău. Președinta Organizației MAD-aid Moldova, Victoria Dunford, și-a propus să renoveze această secție în baza donațiilor unui grup de filantropi din Marea Britanie, dar, totodată, solicită și implicarea cetățenilor de la noi, în vederea unui proiect de reparații amplu, care ar include și alte secții aflate în stare deplorabile, cum ar fi cea de Chirurgie Septică, din cadrul aceluiași spital.
„În 2013 am livrat echipament în așa zisele ”secții reparate” și am livrat mobilier și echipament în secții nerenovate. E tragică situația din spitalele noastre, și nici cele renovate nu sunt la standardele pe care aș vedea eu că e nevoie să ajungă. Ne-am propus să renovăm o secție-două, corect, cu toate cele necesare, nu doar să schimbăm teracota și vopsim pereții”, menționează Victoria Dunford.
În secția de Chirurgie a Nou Născutului al IMSP IMC sunt realizate cele mai complicate intervenții chirurgicale pe nou-născuți și copiii născuți prematur cu patologii ale organelor interne și malformații. Deschisă în 1986, aceasta nu a beneficiat de reparații timp de 37 de ani, iar medicii și pacienții stau în niște condiții dezolante, aici, fiind operați, anual, circa 700 de copii între 0-6 luni și reabilitați, în jur de 2000.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Saloanele și blocurile sanitare sunt într-o stare nesatisfăcătoare, ceea ce pune în pericol securitatea epidemiologică. Sistemele de ventilare, hidraulice și electrice sunt învechite și nu sunt capabile să asigure sterilitatea în lupta cu infecțiile nozocomiale, ceea ce este foarte important în succesul tratamentului și evoluția postoperatorie la nou–născutul operat, care fiziologic încă este lipsit de imunitate”, a declarat directorul IMSP IMC, Sergiu Gladun.
Potrivit proiectului investițional, renovarea secției Chirurgie nou–născuți IMSP IMC, se evaluează la circa 3 000 000 lei.
„Nu vom oferi fondurile spitalului, vom munci noi, posibil cu echipa de la Phoenix, sau cu altele, însă, sub supravegherea noastră. Un arhitect din UK deja lucrează la design și știm cum trebuie să arate finalul. În Marea Britanie și în alte state, mama și copilul sunt valoarea cea mai de preţ şi viitorul unei naţiuni, iar Republica Moldova merită un viitor sănătos și asigurat din punct de vedere medical”, a adăugat președinta MAD-aid Moldova.
Menționăm că ONG-ul MAD-aid Moldova și-a început activitatea în 2013, ca filială a organizației britanice MAD-aid. Prin intermediul acesteia, cu suportul mai multor donatori din străinătate, a reușit să aducă echipament medical în 39 de spitale din Republica Moldova, inclusiv 196 de paturi pentru terapie intensivă, în perioada Covid-19. În 2017, Victoria Dunford a fost decorată de către regina Marii Britanii, Elizabeta cu distincția British Empire Medale, pentru construcția centrului ”Phenix”, din raionul Râșcani, destinat copiilor cu nevoi speciale.