Victoria Dunford lansează un proiect grandios de renovare a secției de Chirurgie a Nou Născutului, de la IMC

10 Mai 2023, 15:59
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
10 Mai 2023, 15:59 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Pe data de 25 aprilie s-a dat startul unui proiect de reparații capitale în secțiile de Chirurgie a Nou Născutului, de la Centrul Mamei și al Copilului, din Chișinău. Președinta Organizației MAD-aid Moldova, Victoria Dunford, și-a propus să renoveze această secție în baza donațiilor unui grup de filantropi din Marea Britanie, dar, totodată, solicită și implicarea cetățenilor de la noi, în vederea unui proiect de reparații amplu, care ar include și alte secții aflate în stare deplorabile, cum ar fi cea de Chirurgie Septică, din cadrul aceluiași spital.

„În 2013 am livrat echipament în așa zisele ”secții reparate” și am livrat mobilier și echipament în secții nerenovate. E tragică situația din spitalele noastre, și nici cele renovate nu sunt la standardele pe care aș vedea eu că e nevoie să ajungă. Ne-am propus să renovăm o secție-două, corect, cu toate cele necesare, nu doar să schimbăm teracota și vopsim pereții”, menționează Victoria Dunford.

În secția de Chirurgie a Nou Născutului al IMSP IMC sunt realizate cele mai complicate intervenții chirurgicale pe nou-născuți și copiii născuți prematur cu patologii ale organelor interne și malformații. Deschisă în 1986, aceasta nu a beneficiat de reparații timp de 37 de ani, iar medicii și pacienții stau în niște condiții dezolante, aici, fiind operați, anual, circa 700 de copii între 0-6 luni și reabilitați, în jur de 2000.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Saloanele și blocurile sanitare sunt într-o stare nesatisfăcătoare, ceea ce pune în pericol securitatea epidemiologică. Sistemele de ventilare, hidraulice și electrice sunt învechite și nu sunt capabile să asigure sterilitatea în lupta cu infecțiile nozocomiale, ceea ce este foarte important în succesul tratamentului și evoluția postoperatorie la nou–născutul operat, care fiziologic încă este lipsit de imunitate”, a declarat directorul IMSP IMC, Sergiu Gladun.

Potrivit proiectului investițional, renovarea secției Chirurgie nou–născuți IMSP IMC, se evaluează la circa 3 000 000 lei.

„Nu vom oferi fondurile spitalului, vom munci noi, posibil cu echipa de la Phoenix, sau cu altele, însă, sub supravegherea noastră. Un arhitect din UK deja lucrează la design și știm cum trebuie să arate finalul. În Marea Britanie și în alte state, mama și copilul sunt valoarea cea mai de preţ şi viitorul unei naţiuni, iar Republica Moldova merită un viitor sănătos și asigurat din punct de vedere medical”, a adăugat președinta MAD-aid Moldova.

Menționăm că ONG-ul MAD-aid Moldova și-a început activitatea în 2013, ca filială  a organizației britanice MAD-aid. Prin intermediul acesteia, cu suportul mai multor donatori din străinătate, a reușit să aducă echipament medical în 39 de spitale din Republica Moldova, inclusiv 196 de paturi pentru terapie intensivă, în perioada Covid-19. În 2017, Victoria Dunford a fost decorată de către regina Marii Britanii, Elizabeta cu distincția British Empire Medale, pentru construcția centrului ”Phenix”, din raionul Râșcani, destinat copiilor cu nevoi speciale.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO