Victoriabank a luat o serie de măsuri de economisire a energiei electrice

28 Oct. 2022, 12:12
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
28 Oct. 2022, 12:12 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Victoriabank este alături de locuitorii Republicii Moldova în orice condiții, inclusiv în cadrul campaniei de economisire a energiei electrice, desfășurată la nivel local și european în contextul crizei energetice. Astfel, banca anunță că a luat un șir de măsuri de reducere a consumului de curent electric în toate cele 71 de sedii ale sale din 31 de localități din țară.

„Risipa de curent electric înseamnă risipă de bani. Acum, însă, mai mult ca oricând, trebuie să facem economii de energie electrică pentru a depăși această criză la nivel european. Totodată, credem că trebuie să dăm dovadă de solidaritate la acest capitol. Astfel, Victoriabank a hotărât să anunțe public un șir de decizii privind reducerea consumului de energie electrică. În același timp, prin exemplul propriu, îndemnăm toți locuitorii Republicii Moldova să ia măsuri similare în propriile apartamente sau case”, a spus Bogdan Pleșuvescu, Președinte Victoriabank.

Printre acțiunile de raționalizare a consumului de energie electrică în sucursalele Victoriabank se numără:

  • Stingerea luminilor în toate subdiviziunile Victoriabank, după programul de lucru, pe timp de noapte, inclusiv siglele luminoase exterioare;
  • Utilizarea la maximum a luminii naturale în birouri și în spațiile comune;
  • Deconectarea iluminării pe holuri, în sălile de ședințe unde nu se desfășoară întruniri;
  • Decuplarea aparatelor și utilajelor atunci când nu sunt folosite (imprimantă, fierbător, încărcător de telefon, cuptor cu microunde, televizor etc.);
  • Utilizarea limitată a ascensorului.

Chiar din prima zi de implementare a acestor măsuri de către Victoriabank, s-a reușit obținerea unei economii a energiei electrice de până la 30%.

Amintim că astfel de măsuri de economisire a energiei electrice au fost luate și de mai multe instituții publice și private din Uniunea Europeană, dar și din Republica Moldova, precum și de către consumatorii de rând. Printre aceste decizii se numără: trecerea la regimul manual de conectare și deconectare a instalațiilor de aer condiționat pentru răcirea sau încălzirea aerului, utilizarea unor becuri LED, care consumă mai puțin curent, sistarea iluminatului din interiorul unor clădiri, renunțarea la iluminatul exterior al unor sedii după miezul nopții, deconectarea unor fântâni arteziene, diversificarea surselor de energie electrică, printre care instalarea panourilor solare etc. De asemenea, autoritățile europene și cele din Republica Moldova au îndemnat populația să facă același lucru pentru economisirea energiei electrice.

Victoriabank implementează o agenda socială continuă, fiind întotdeauna alături de Moldova, alături de fiecare. Astfel, din martie curent, Victoriabank desfășoară campania națională „Alături de Moldova, alături de fiecare!” – o amplă inițiativă socială pentru întreaga țară, cu un buget de cel puțin 10 milioane de lei, care va fi implementată până la sfârșitul acestui an.

P.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ