VIDEO Administrator ML Energy-Group: Paradoxul este că energia locală este mai ieftină, dar nimeni nu are nevoie de ea

18 Ian. 2023, 16:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Ian. 2023, 16:47 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Furnizorii de energie pe piața nereglementată bat alarma și solicită guvernării să aprobe soluțiile identificate în cadrul ședințelor comune cu experți de la ANRE și Ministerul Infrastructurii. „În caz contrar, țara noastră va reveni la anul 2015, atunci când pe piața energetică nu existau alternative.

Soluțiile sunt, acestea doar trebuie aprobate. Două luni am discutat și am negociat fiecare virgulă și suntem gata în continuare să conlucrăm. Sperăm foarte mult să fim auziți de către reprezentanți din Comisia pentru Situații Excepționale”, a declarat într-un interviu acordat pentru UNIMEDIA, de Veaceslav Moldovan, administrator ML Energy-Group.

Aflați din interviul care urmează despre paradoxul creat pe piața internă, odată cu decizia de a interzice exportul de energie electrică și cât de mult aceasta îi afectează pe cei care activează pe piața liberă nereglementată.

Avem 62 de deținători de licență, dintre care activează doar 6. Doi sunt cei reglementați, iar patru – nereglementați. Acum, exporturile s-au interzis, ce este logic pentru situația de alertă în sectorul energetic. Dar, în același timp, nimeni nu cumpără energia electrică produsă pe intern”, explică Moldovan.

Producătorii și furnizorii de pe piața nereglementată bat la ușa CSE și speră să fie auziți.

„Nu se știe cine și cât va rezista din cei care mai activează. Dacă nu se schimbă situația, vom falimenta. CSE probabil nu este suficient informat. Solicitările noastre nu sunt un moft, e o decizie esențială și suntem gata să participăm la grupuri de lucru, suntem gata să conlucrăm. Nu ne ignorați”, a adăugat Moldovan.

Un grup de companii au sesizat printr-o scrisoare prealabilă ANRE despre situația de colaps creată pe piața energiei electrice. Agenția a examinat-o, a creat grup de lucru în cadrul căruia sau elaborat soluții și le-a expediat CSE.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
Advertisement

Realitatea Live

Conferință de presă susținută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, și Directorul general pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE) din cadrul Comisiei Europene, Magda Kopczyńska
03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!