VIDEO Artista Nicoleta Stati, a devenit membru onorific al Academiei de Arte din Rusia! Expoziție de picturi la Moscova

20 Sept. 2021, 09:49
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Otilia Cotruța
20 Sept. 2021, 09:49 // Uncategorized //  Otilia Cotruța

Pictorița Nicoleta Stati, originară din Republica Moldova, care și-a prezentat lucrările la expoziția „Inspirație și tradiții” în cadrul unui muzeu din Rusia, „Galeria de Artă Zurab Tsereteli”, a devenit membru străin onorific al Academiei de Arte din Rusia. La ceremonia de deschidere a expoziției de vineri, conform deciziei prezidiului academiei, i s-a acordat regalia corespunzătoare: o mantie, o pălărie cu ciucure și o medalie, relatează TASS.

„Acesta este doar începutul artei Nicoletei în Rusia. Ea reflectă timpul nostru care corespunde acestui moment. Are cele mai emoționante portrete ale copiilor, uimitor, pătrunde în psihologia bătrânilor, gama creativității sale acționează foarte mult asupra spectatorului”, a declarat la ceremonie vicepreședintele Academiei de Arte din Rusia, Viktor Kalinin.

Vasily Tsereteli, director executiv al Muzeului de Artă Modernă din Moscova, vicepreședinte al Academiei de Arte din Rusia, a menționat că este o mare mândrie pentru Academia de Arte din Rusia să primească drept membru un artist care scrie la nivelul Muzeului European de Artă Modernă.

„Sunt plăcut surprins de minunatele lucrări ale Nicoletei. O astfel de creativitate, cea mai puternică școală pe care Nicoleta a dobândit-o la Chișinău, are o mare valoare”, a spus el.

În această perioadă dificilă, în cadrul Muzeului și Complexului de Expoziții, acesta este al doilea proiect internațional și prima expoziție de acest gen, care îi face cunoștință spectatorului cu un pictor moldovean modern, a cărui lucrare combină atât tradițiile școlii academice, cât și viziunea artistului.

Artista și lucrările ei

Într-o conversație cu un corespondent TASS înainte de deschiderea expoziției, Nicoleta Stati a recunoscut că are emoții. Potrivit ei, artista a adus la Moscova opera întregii sale vieți, picturi create în ani diferiți pe diferite teme. În calitate de pictor, ea a călcat pe urmele mamei sale.

O atenție deosebită este acordată picturilor cu fețele copiilor, publicul pare să încremenească în fața lor și începe să facă poze.

 „Cea mai apropiată tematică pentru mine, aceasta se manifestă în multe tablouri, este asociată cu bebelușii, este cauzată de nașterea copilului meu. Este un miracol, ca pentru orice mamă”, spune Nicoleta Stati. Acum fiul ei are deja 19 ani, dar tema copiilor mai predomină în opera sa.

Artista însăși a recunoscut că cele mai sincere lucrări pe care le realizează, vin din interior.

„Uneori eu însămi nu știu cum am reușit să creez așa ceva”, povestește pictorița.

Potrivit informațiilor, Stati a condus o școală de artă timp de opt ani, după care și-a deschis propria academie privată de pictură la Chișinău. Ea își învață elevii să nu perceapă totul superficial, să trateze totul cu mare respect, cu bunătate și cu profunzime interioară.

Cea mai veche dintre lucrările prezentate la expoziție este portretul „Dunya”, artista l-a pictat la vârsta de 17 ani. A simțit că trebuie să transmită starea interioară a unei femei.

„Esența unui portret nu este doar transpunerea imaginii unei persoane, pentru aceasta există o fotografie. Și mi-am propus să arăt lumea interioară a unei persoane printr-un portret, emoțiile sale”.

Expoziția include multe portrete: femei, copii, bătrâni. Ele transmit cu adevărat emoțiile personajelor și evocă un răspuns interior, indiferent dacă este vorba de fața obosită a unei persoane în vârstă sau a unei tinere.

O atenție deosebită este atrasă de pictura „Tăcerea”, care pare să iasă din mulțime.

„Este specială, cred că acesta este unul dintre cele mai puternice tablouri. Am vrut să dedic această pictură tuturor oamenilor care se roagă pentru noi, tuturor credincioșilor. Prin urmare, a apărut această imagine”, a spus Nicoleta.

Felicitări și aprecieri

Nikas Safronov, academician al Academiei Ruse de Arte, Artist al Poporului din Rusia, a felicitat-o ​​pe Nicoleta Stati pentru expoziția de succes și obținerea titlului de membru de onoare ai Academiei. Într-o conversație cu reporterii TASS, el a descris-o ca fiind un autor original, interesant și recunoscut, în același timp o persoană minunată și modestă.

„Are deja imaginea sa, dezvoltându-se ca artist. Are o originalitate, o recunoaștere. Dacă se va adăuga publicitate, numele ei va deveni unul dintre liderii mondiali la licitații și expoziții”, a spus Safronov, adăugând că Stati și-a păstrat identitatea de „artist moldovenesc și transmite un fel de Van Gogh european”.

Expoziția este amplasată în două săli, picturile sunt expuse după temă și concept. Expoziția a fost creată de directorul Galeriei de Artă Tsereteli, care are o bogată experiență lucrând cu artiști contemporani din Rusia și din străinătate.

Despre artistă

Nicoleta Stati este un artist cu o experiență în studii largi și variate. Potrivit experților, formarea limbajului pictural al artistului a fost influențat în primul rând de clasicii pictori moldoveni din secolul al XX-lea: Moshe Gamburd, Igor Vieru și Mihai Grecu. Pe lângă țara de origine, a studiat în Elveția și Italia.

De asemenea, Nicoleta Stati este fondatoarea Fundației Stati Art și a academiei private cu același nume, care a implementat un program de licență în pictură de șevalet în 2015-2019 la Chișinău. Activitatea pedagogică a Nicoletei Stati a început în școala sa natală – Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, pe care l-a condus în perioada 2011-2019. Din 2015, ea conduce și Fundația Vocea Artei, care susține tinerii artiști moldoveni.

Stati este participantă la numeroase expoziții, reprezentând Republica Moldova la Biennale de la Veneția.

Această prezentare este a doua expoziție a artistei la Moscova, ultima a avut loc acum 20 de ani în Casa Centrală a Artiștilor.

De menționat că, expoziția se va desfășura până pe 3 octombrie curent.

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău