VIDEO Au rămas zile numărate până la eveniment! Cum te poți înscrie la Forumul Social Urban Chișinău – 2023

02 Mai 2023, 09:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mai 2023, 09:45 // Actual //  bani.md

Forumul Social Urban Chișinău – 2023, organizat de Primăria Municipiului Chișinău, în perioada 4, 5, 6 mai, vine cu multe oporturnități pentru oraș, dar și pentru cei care vor participa la acest eveniment organizat în premieră în Capitală.

Prin urmare, cei care doresc să fie parte a forumului, se pot înregistra AICI, prin completarea unui chestionar.

„Pentru cei care să vină la eveniment, există o platformă  cum un chestionar care trebuie completat, iar pentru a fi garantată participarea la acest forum este bine ca fiecare doritor să se înregistreze la un panel de care este interesat. În fiecare zi, pe lângă panelurile tematice vom avea și niște lecții publice”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimara Capitalei.

Evenimentul își propune să stabilească o punte de legătură între municipiul Chișinău și partenerii de dezvoltare, să impulsioneze implementarea proiectelor sociale, care să ofere beneficii comunității locale.

Panelurile din cadrul forumului se vor concentra pe probleme și soluții reale din domeniul social-urban și se vor concentra pe 7 subiecte, care vor fi abordate de către specialiști, care se referă la transformarea orașului în:

  • oraș sănătos
  • oraș creativ
  • oraș sigur
  • oraș incluziv
  • oraș care învață
  • oraș al generațiilor
  • oraș eficient energetic

O altă componentă importantă a evenimentului este expoziția Expo_Social, unde insituțiile, ONG-urile și companiile relevante vor prezenta serviciile sociale pe care le prestează, expunând materiale infomative și soluții digitale utilizate pentru a eficientiza activitatea.

Forumul este un eveniment de consolidare a unei viziuni ambițioase a Primăriei Municipiului Chișinău și a partenerilor cărora le pasă de viitorul orașului și doresc să facă schimb de cunoștințe și să dezbată idei, ce pot contribui la schimbări relevante și necesare capitalei.

Pentru a afla detalii noi în timp util și pentru înregistrări la eveniment, accesați link-ul de AICI.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO