Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent au fost competitive, iar alegătorii au avut o varietate politică pentru a-și da votul pentru unul din cei 23 de concurenți electorali. Concluziile aparțin Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), făcute publice astăzi, scrie Realitatea.md.
Totuși, CALC spune că scrutinul a fost parțial liber și parțial corect din mai multe considerente cum ar fi: examinarea contestațiilor electorale a avut loc într-un mod defectuos, influență politică în procesul de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării, crearea cu întârziere a secțiilor de votare peste hotare, azuri multiple de utilizare a resurselor administrative, concurenții electorali au prezentat lacunar toate cheltuielile și s-au înregistrat 132 de cazuri de discurs de ură în mass-media și spațiul online.
Un alt aspect constatat de CALC a fost folosirea resurselor administrative, unde au fost depistate peste 290 de astfel de cazuri utilizate de către unii concurenți electorali, astfel au redus din șansele unor partide politice antrenate în cursa electorală.
Majoritatea cazurilor se referă la faptul că, funcționarii publici erau implicați în activități și agitație electorală în timpul orelor de lucru, si asumarea meritelor de un anumit concurent electoral a unor lucrări, servicii efectuate din bani publici.