VIDEO „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, un nou serviciu lansat de Primăria Chișinău și UNICEF

05 Iul. 2023, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Iul. 2023, 17:12 // Actual //  MD Bani

Primăria municipiului Chișinău și UNICEF Moldova au prezentat astăzi Serviciului social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”. Acest serviciu reprezintă o inițiativă importantă care are drept scop prevenirea separării copilului de familie, marginalizarea și excluderea socială, oferind, în schimb, suport și soluții pentru incluziunea educațională și socială a copiilor în această categorie de vârstă.

La eveniment au participat Viceprimara Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici și Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj.

Viceprimara Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici a subliniat importanța acestui serviciu în promovarea și protejarea drepturilor copilului.

„Lansarea Centrului de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării unui mediu sigur și stimulant pentru dezvoltarea copiilor noștri în primii ani de viață. Suntem dedicați creșterii și protejării tuturor copiilor din municipiul Chișinău și considerăm că acest serviciu va aduce beneficii semnificative comunității noastre. Prin această inițiativă, de asemenea, le oferim părinților sprijinul necesar în îngrijirea și educația copiilor lor, astfel încât aceștia să poată avea acces la o educație timpurie de calitate și, în același timp, să se angajeze la muncă pentru a-și construi un viitor mai bun. Centrul de zi pentru copii reprezintă o platformă esențială pentru abilitarea economică a tinerelor mămici, oferindu-le flexibilitatea și susținerea necesară pentru a-și găsi un loc de muncă și a-și asigura independența financiară. Suntem hotărâți să sprijinim familiile și să deschidem noi oportunități pentru tinerii părinți din comunitatea noastră, în scopul prevenirii separării familiei”.

De asemenea, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a adăugat că centrul este un pas important în asigurarea accesului la servicii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„UNICEF Moldova este încântată să sprijine inițiativele care contribuie la dezvoltarea și protecția drepturilor copilului. Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani este un pas important în asigurarea accesului universal la servicii de înaltă calitate pentru copiii mici și va juca un rol esențial în crearea unui viitor mai bun pentru ei”.

În cadrul evenimentului, Tatiana Oboroc, șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, a prezentat în detaliu Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”. Acesta va oferi 60 de locuri și va funcționa în cadrul unei clădiri renovate și dotate corespunzător, oferind copiilor un mediu sigur și stimulant pentru dezvoltare, iar părinților posibilitatea de a armoniza viața de familie cu cea profesională.

Un moment important al evenimentului a fost vizionarea unui video de prezentare a Centrului, care a oferit o perspectivă cuprinzătoare asupra facilităților și a activităților desfășurate acolo.

Spotul video poate fi vizionat mai jos.

Participanții la eveniment au avut, de asemenea, ocazia de a vizita Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani, unde au putut observa direct mediul prietenos și atmosfera caldă create pentru copii.

„Evenimentul de astăzi a oferit o oportunitate unică de a descoperi și promova activitățile și soluțiile pe care le oferă Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani. Suntem încrezători că acest serviciu va contribui semnificativ la prevenirea separării copilului de familie și la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea copiilor noștri”, a declarat Tatiana Oboroc.

Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani” a fost extins în urma aprobării Regulamentului privind organizarea și funcționarea Serviciului la finele anului 2022 de către Consiliul Municipal Chișinău.

Extinderea serviciului a implicat adăugarea a 60 de locuri și renovarea și dotarea completă a clădirii pentru a crea condiții optime pentru dezvoltarea copiilor. Finanțarea acestui serviciu provine din bugetul municipal și din resurse atrase de instituție, inclusiv donații de la persoane fizice, juridice și organizații necomerciale.

Pentru mai multe informații despre Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, dar și despre alte servicii sociale dezvoltate de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, puteți afla pe pagina www.dgpdc.md.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO